Kirjoita hakusanasi

Nykyään myös keski-ikäisillä voi esiintyä aktiinista keratoosia.

Nykyään myös keski-ikäisillä voi esiintyä aktiinista keratoosia.

Auringonpolttamat ja aktiininen keratoosi

Auringon ultraviolettisäteily (UV) voi vaurioittaa ihosoluja. Iho torjuu normaalisti auringon aiheuttamia vaurioita, mutta jos auringossa oleskellaan liian kauan, tätä ei ehdi tapahtua. 

Mainos:

Auringon UVA-säteet ruskettavat ihoa ja UVB-säteet ruskettavat sekä polttavat ihoa. Liika aurinko voi johtaa auringonpolttamiin ja altistaa ihosyövälle.

Ihosyövät

Ihosyövät ovat lisääntyneet monikertaisesti viimeisten vuosikymmenien aikana. Tämä johtuu etupäässä auringonoton ja solariumissa käynnin lisääntymisestä.

Tyvisolusyöpä on yleisin pahanlaatuinen ihosyöpätyyppi. Tyvisolusyöpä ei lähetä etäpesäkkeitä. Se näkyy iholla ihomuutoksina, esimerkiksi ihonvärisinä tai vaaleanpunertavina kyhmyinä tai punoittavina läiskinä.

Melanooma on vakavampi sairaus kuin tyvisolusyöpä. Melanooma on hyvin nopeasti yleistyvä ihosyöpätyyppi. Melanooma alkaa joko jo olemassa olevasta luomesta, iholle ilmestyvästä uudesta luomesta tai terveellä iholla ilmenevästä ihomuutoksesta. Kutiseva, epätarkkarajainen tai väriltään tummaksi, punertavaksi, siniseksi tai mustaksi muuttunut luomi voi olla merkki pahanlaatuisesta melanoomasta. Melanooma on hyvin hoidettavissa, jos se todetaan varhaisessa vaiheessa.

Okasolusyöpä on myös yleinen ihosyöpätyyppi. Se on sarveissolujen pahanlaatuinen kasvain. Syövän esiasteessa esiintyy yleensä hilseilevä, punainen läiskä, joka muuttuu paksuksi, karstaiseksi ja haavaiseksi. Okasolusyöpä lähettää etäpesäkkeitä. 

Aktiininen keratoosi

Aktiinista keratoosia kutsutaan myös aurinkokeratoosiksi. Se tarkoittaa orvaskeden okasolujen kypsymishäiriötä. Hoitamattomana se altistaa ihon pintasyövälle ja okasolusyövälle. Noin joka neljäs aktiininen keratoosi paranee itsestään.

Vuosien oleskelu auringossa altistaa aktiiniselle keratoosille. Iholle ilmestyy punoittava, toisinaan pigmentoitunut ja hilseilevä läiskä. Iholle voi ilmestyä myös paksumpi hyperkeratoosi.

Aktiinisen keratoosin tunnistaa yleensä iholle ilmestyvästä karheasta punertavasta läiskästä. Läiskän koko voi vaihdella muutamista millimetreistä useisiin senttimetreihin. Läiskä ei parane kosteusvoiteilla. Läiskiä esiintyy etenkin kasvoissa, korvissa, käsissä ja käsivarsissa. Kaljuuntuneilla miehillä aktiinista keratoosia voi esiintyä päänahassa. Iholla voi esiintyä vain yksi läiskä tai useita läiskiä. 

Kuvateksti: Aktiinen keratoosi kämmenselässä.

Kuvateksti: Laajalla alueella olevat aktiiniset keratoosit. Kaljuuntuneilla päänahka altistuu herkästi auringolle. 

Kuulutko riskiryhmään?

Tietyt tekijät lisäävät ihosyöpään sairastumisen riskiä. Toistuva palaminen altistaa ihosyövälle. Etenkin henkilöt, joilla on hyvin vaalea iho ja punaiset hiukset palavat erityisen herkästi. Lähisukulaisella todettu ihosyöpä lisää myös syöpään sairastumisen riskiä.

Aktiinisen keratoosin muodostuminen riippuu elämän aikana saatujen UV-säteiden määrästä. Aktiinisia keratooseja esiintyy vanhuksilla, sillä heidän ihonsa on altistunut UV-säteille kauan. Lapsilla ja nuorilla sitä ei esiinny. Englantilaisen tutkimuksen mukaan aktiinisia keratooseja esiintyy eniten yli 70-vuotiailla. Aktiinisen keratoosiin esiintyvyys oli tutkimukseen osallistuneilla miehillä 34 % ja naisilla 17 %. Yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa aktiinisen keratoosin esiintyvyys yli 40-vuotiailla vaihteli 11−26 % välillä ihotyypistä riippumatta. 

Aktiininen keratoosi on hyvin yleinen eläkeläisillä. Viime vuosina sitä on havaittu myös keski-ikäisillä. Aktiinisia keratooseja esiintyy eniten miehillä, etenkin paljon auringossa oleskelevilla.

Diagnosointi

Aktiininen keratoosi on yleensä helppo tunnistaa ulkonäön perusteella. Hoitamaton aktiininen keratoosi voi johtaa syöpään. Syöväksi eteneminen vie vuosia, jopa yli 15 vuotta. Tutkimusten mukaan 1−10 % aktiinisista keratooseista muuttuu syöväksi 10 vuoden kuluessa.

Kuvateksti: Okasolusyöväksi muuttunut aktiininen keratoosi.

Hoito

Aktiinisia keratooseja voidaan hoitaa usealla eri tavalla. Hoitotapaan vaikuttaa niiden laajuus sekä sijainti. Varhaisessa vaiheessa havaittuja aktiinisia keratooseja voidaan hoitaa kotona voiteilla. Paksu ja hilseilevä aktiininen keratoosi vaatii lääkärin hoitoa.

Aktiinisen keratoosin hoidossa voidaan käyttää useita eri hoitokeinoja. 

Yleisimmät hoitokeinot:

Voiteet:
Voidetta levitetään kotona ohjeiden mukaisesti. Voiteita on erityyppisiä ja ne ovat reseptivalmisteita. Voiteiden vaikutuksesta auringon vaurioittamalle alueelle muodostuu rupeutumista, joka rauhoittuu noin parin viikon kuluttua hoidon päättymisestä.

Jäädyttäminen:
Yksittäisiä aktiinisia keratooseja voidaan jäädyttää nestetypellä. Se on melko kivuton ja nopea hoitokeino. 

Fotodynaaminen eli valoaktivaatiohoito:
Hoitokeinoa käytetään laajoille ihoalueille tai hankalasti hoidettaville alueille. 

Hoidettavalle alueelle levitetään voidetta, jonka jälkeen alue valotetaan voimakasta valoa lähettävällä laitteella. Valo tuhoaa syöpäsoluja.

Laser:
Vaurioitunut epiteeli kuoritaan laserilla.

Kemiallinen kuorinta:
Vaurioitunut epiteeli kuoritaan vahvalla hapolla.

Vinkkejä aurinkoon

Auringonvalosta ei ole haittaa, jos auringossa ei oleskella liian pitkiä aikoja. Kesällä 15 minuuttia auringossa takaa riittävän D-vitamiinin saannin. 

Iho altistuu voimakkaasti auringon UV-säteilylle etelään tai trooppisiin maihin suuntautuvilla lomilla. Lasten iho on erityisen herkkä auringon UV-säteiden haittavaikutuksille. Lasten ihoa tuleekin suojella hyvin, jotta se ei pääse palamaan. Alle 1-vuotiaat lapset eivät saisi oleskella auringossa ollenkaan. Henkilöiden, joilla on ollut aktiinisia keratooseja, on myös hyvä varjella ihoa palamiselta erityisen huolellisesti. Aktiininen keratoosi ei kehity hetkessä, vaan siihen vaaditaan useiden vuosien aikana tapahtuva liiallinen auringolle altistuminen. 

Auringolta suojautuminen:

  • Pitkähihaiset paidat, pitkälahkeiset housut ja päähineet: Vaatteet ja päähineet suojaavat auringolta parhaiten. Aurinkovoidetta kannattaa käyttää lisäksi, esimerkiksi kasvoilla.
  • Aurinkovoide: Voidetta levitetään iholle paksu kerros. Voidetta lisätään kolmen tunnin välein sekä uimisen jälkeen. Aikuisille suositellaan suojakerrointa 30, lapsille 50.
  • Keskipäivällä varjoon: Keskipäivällä kannattaa välttää auringossa oleskelua, etenkin esimerkiksi Välimeren maissa. UV-säteet ovat voimakkaimmillaan klo 11−15.
  • Iholla olevat läiskät voivat olla syövän esiasteita. Hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa, jotta läiskät eivät ehdi kehittyä syöväksi.
 

Lue myös

Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos: