Kirjoita hakusanasi

Tuberkuloosi on lähinnä keuhkoihin vaikuttava tartuntatauti.

Tuberkuloosi on lähinnä keuhkoihin vaikuttava tartuntatauti.

Tuberkuloosi

Tuberkuloosi (eli tbc tai tb) on yleisvaaralliseksi luokiteltu tartuntatauti, joka vaikuttaa lähinnä keuhkoihin mutta myös muihin elimiin. Suomessa tuberkuloosia esiintyy nykyään harvoin, mutta muualla maailmassa se on yksi yleisimmistä tartuntataudeista. Tuberkuloositartunnan saanut ei välttämättä sairastu tautiin ja sairastuvallakin tartunnasta kestää usein kahdesta viiteen vuotta ennen sairauden ilmenemistä.

Mainos:

Tuberkuloosia aiheuttaa bakteeri, joka leviää ilman välityksellä yskimisen yhteydessä. Tauti leviää lähikontaktissa, joten tartunta saadaan useimmiten perheenjäseneltä.

Tuberkuloosin oireet

Tuberkuloosityyppejä on kaksi: keuhkotuberkuloosi ja keuhkojen ulkopuolinen tuberkuloosi. Noin 25 % tartunnan saaneista ei oireile ollenkaan, mutta muilla esiintyy seuraavia oireita:

  • Kuume
  • Vilunväristykset
  • Ruokahaluttomuus
  • Painon putoaminen
  • Voimattomuus
  • Rintakivut
  • Veriyskä
  • Pitkäaikainen yskä (kestää yli kolme viikkoa)

Keuhkotuberkuloosi voi kehittyä krooniseksi sairaudeksi ja vaurioittaa keuhkojen yläosia vakavasti. Keuhkojen ulkopuolista tuberkuloosia esiintyy noin 15-20 prosentilla tuberkuloosia sairastavista ja siitä kärsivät eniten pikkulapset ja HIV-positiiviset henkilöt sekä muut ihmiset, joiden immuunipuolustus on heikentynyt.

Syyt, tartunta ja riskiryhmät

Tuberkuloosia aiheuttaa useimmiten Mycobacterium tuberculosis -bakteeri, joka on liikkumaton, ilmavälitteisesti leviävä bakteeri. Tuberkuloosia aktiivisesti sairastava voi yskiessään, aivastaessaan, puhuessaan tai sylkiessään tartuttaa lähistöllä olevia ihmisiä. Hoitamatonta tuberkuloosia sairastava voi tartuttaa 10-15 ihmistä vuodessa.

Tietyillä ihmisillä on suurempi riski saada tuberkuloositartunta kuin muilla. Riskiryhmiä ovat esimerkiksi tuberkuloosin esiintyvyysalueilla asuvat tai suonensisäisiä huumeita käyttävät ihmiset, hoitohenkilökunta, ihmiset joiden immuunipuolustus on heikentynyt ja ihmiset, jotka asuvat köyhillä ja tiheään asutuilla alueilla ilman kunnollista terveydenhuoltoa. Myös pään tai kurkun syövistä kärsivät, tiettyjä munuaistauteja sairastavat, D-vitamiinin puutoksesta kärsivät, alipainoiset, alkoholistit ja tupakoijat voivat kuulua riskiryhmiin.

Hoito

Ennen tuberkuloosia hoidettiin vain eristetyissä sairaaloissa, mutta nykyään apua saa normaalin sairaanhoidon piiristä. 1920-luvulla aloitetut rokotukset ovat auttaneet vähentämään tartuntojen määrää. Tuberkuloosia hoidetaan monien lääkkeiden yhdistelmällä, ja onkin tärkeää pitää huolta siitä, että varmasti muistaa ottaa kaikki tarpeelliset lääkkeet. Lääkityksessä käytetään neljän eri tyypin antibiootteja, joita on otettava kuuden kuukauden ajan. Hyvin tartunta-alttiita potilaita hoidetaan ensimmäisen kahden viikon ajan eristyksessä sairaalassa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: