Imusolmukesyöpä kehittyy imusolmukkeissa tai elimistössä sijaitsevassa imukudoksessa. Imusolmukesyöpää on eri tyyppejä.
Elimistössä on yli 400 imusolmuketta. Suurin osa niistä sijaitsee kaulassa, kainaloissa, keuhkojen välissä rintaontelossa ja vatsassa. Imusolmukkeiden muodostama imusuonisto on tärkeä osa elimistön immuunipuolustusta. Imusuonisto suojaa elimistöä infektioilta tuhoamalla verestä bakteereja ja viruksia.
Mikä on imusuonisto?
Imusuonistolla on elimistössä monia tärkeitä tehtäviä. Se tuhoaa verestä bakteereja ja viruksia sekä puhdistaa elimistön vanhoista, vaurioituneista ja vieraista soluista, kuten syöpäsoluista. Imusolmukkeet kuuluvat imusuonistoon.
Imusuoniston muodostamassa verkostossa virtaa imunestettä eli lymfaa, joka sisältää proteiineja ja tiettyjä valkosoluja. Valkosolut tuhoavat mm. bakteereita ja mikrobeja. Valkosolut kypsyvät imusolmukkeissa.
Mikä aiheuttaa imusolmukesyöpää?
Imusolmukesyöpä voi alkaa missä tahansa imusuoniverkostossa, mutta tavallisimmin se alkaa joko yhdessä tai useammassa imusolmukkeessa. Imusolmukesyövässä valkosolut vaurioituvat. Sairauden syitä ei vielä tiedetä kunnolla, mutta todennäköisesti tietty riskitekijä, kuten vaikea nivelreuma tai jokin muu tulehduksellinen sairaus, altistaa imusolmukesyövälle. Lisäksi tuholaismyrkyille, liuottimille ja väriaineille altistuminen lisää sairastumisriskiä.
Imusolmukesyövän oireet
Imusolmukesyövän tavallisin oire on imusolmukkeiden turpoaminen. Rintaontelon tai vatsan rauhasten turvotusta ei voi huomata päällepäin, mutta ne voivat aiheuttaa kipua ja epämiellyttävää tunnetta. Muita tavallisia oireita ovat väsymys, kuume, lisääntynyt hikoilu ja tahaton laihtuminen. Henkitorven imusolmukkeiden painaminen voi aiheuttaa yskimistä ja hengästymistä.
Lääkäriin on hakeuduttava, jos yksi tai useampi imusolmuke on turvonnut ja imusolmukkeen halkaisija on yli 2 cm, tai jos muutoin epäillään imusolmukesyöpää.
Tutkimus
Imusolmukesyövän toteaminen edellyttää perusteellista tutkimusta. Lääkäri tutkii imusolmukkeet, vatsan ja keuhkot. Ensimmäiseksi otetaan yleensä solunäyte turvonneesta imusolmukkeesta. Näytteestä voidaan todeta, onko henkilöllä syöpä. Jos solunäytteestä löytyy syöpäsoluja, otetaan kudosnäyte, jolla määritetään syövän tyyppi. Usein otetaan myös verikoe ja luuydinnäyte sekä tehdään tietokonetomografia. Potilaan oireet ja syövän tyyppi määräävät tarvittavat toimenpiteet. Jos imusolmukkeessa on syöpä, poistetaan imusolmuke yleensä kokonaan. Toimenpide kestää noin tunnin, ja se tehdään nukutuksessa.
Hoito
Imusolmukesyöpää hoidetaan solumyrkyillä ja sädehoidolla. Solumyrkky eli sytostaatti tuhoaa elimistöstä solut ja syöpäsolut. Sytostaatit estävät syöpäsoluja jakautumasta, jolloin ne kuolevat.