Mahahaava on sairaus, jonka aiheuttaa useimmiten Helikobakteeri pylori (H. pyroli). Joissain tapauksessa se voi myös liittyä tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Tilalla tarkoitetaan mahan tai pohjukaissuolen limakalvoilla olevia haavaumia.
Mahahaava on yhtä yleinen miehillä ja naisilla. Vatsakipu on sen pahin ja yleisin oire, joka tosin liittyy yleisesti myös moniin muihin sairauksiin. Lääkärin tulee etsiä myös muita oireita, jotta diagnoosi voidaan varmistaa ja hoito aloittaa.
Mikä mahahaavan aiheuttaa?
Tavallisimmin mahahaava syntyy joko helikobakteerin (H. pylori) tai tulehduskipulääkkeiden (NSAID) käytön seurauksena. Myös muut särkylääkkeet, jotka sisältävät asetyylisalisyylihappoa, kuten ibuprofeeni, ovat yleisesti mahahaavan taustalla. Aiemmin stressin oletettiin olevan merkittävä tekijä ulkustaudin syntymisessä, mutta nykytiedon mukaan se voi ainoastaan pahentaa jo puhjennutta sairautta.
Suurin osa väestöstä kantaa helikobakteeria elimistössään, mutta vain noin 20 % infektion saaneista sairastuu. Siksi muut tekijät, kuten stressi, tupakointi ja alkoholi, voivat pahentaa tulehdusta ja johtaa mahahaavan syntymiseen. Ei ole myöskään mahdotonta, että mahahaava syntyy ilman mitään erityistä syytä.
Mahahaavan oireet
Pahin oire on vatsan alueella, erityisesti ylävatsassa, tuntuva kipu. Pahoinvointi, syömisestä aiheutuvat vaivat, turvotuksen ja kylläisyyden tunne ovat tyypillisimmät oireet.
Mahahaavaa voidaan hoitaa, ja on olemassa lääkkeitä, jotka jopa ennaltaehkäisevät ongelmien syntymistä. Jos mahahaavaan viittaavia oireita ilmaantuu, tulee hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Täytyy olla tarkkana ettei tautia sekoita ärtyneeseen vatsaan. Monet oireet ovat samoja kuin esimerkiksi Dyspepsiassa (ylävatsavaivat). Ylävatsavaivat ovat samankaltaisia, mutta eroavat muuan muassa siinä, kuinka säännöllistä kipu on ja missä osassa vatsaa se tuntuu.
Mahahaavaa voidaan hoitaa, ja on olemassa lääkkeitä, joilla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. Jos mahahaavaan viittaavia oireita esiintyy, on tärkeää mennä lääkärin vastaanotolle perusteellisiin tutkimuksiin.
Diagnosointi
On aina suositeltavaa hakeutua hoitoon joko terveyskeskukseen tai sairaalaan, jos kehossa tuntuu epätavallista kipua tai kehon toiminnassa ilmenee muita muutoksia. Diagnoosi tehdään mahan tähystyksellä (gastroskopia). Tähystyksessä käydään läpi mahalaukku, ruokatorvi ja pohjukaissuoli, jotta mahdolliset haavaumat löydetään. Verikokeella voidaan tarkistaa, onko immuunipuolustus alkanut reagoida bakteereja vastaan. Mahabakteereja voidaan tutkia helposti myös ulostenäytteestä.
Mahahaavan hoito
Vaikka mahahaava voi ajan myötä parantua itsestään, sen hoitaminen on suositeltavaa, jotta vältyttäisiin suurilta terveysriskeiltä, kuten mahalaukun syöpymiseltä ja verenvuodolta. Lääkeaineiden aiheuttama mahahaava voi parantua, kun lääkkeiden nauttiminen lopetetaan. Jos tulehdus johtuu helikobakteerista, sitä hoidetaan protonipumpun estäjiksi kutsutuilla lääkkeillä. Nämä vähentävät suolahapon eritystä ja mahalaukun happamuutta.
Protonipumpun estäjien (närästyslääkkeet) lisäksi voidaan häätöhoidossa käyttää kahta eri antibioottia bakteerin häätämiseksi elimistöstä kokonaan.
Kirurgisiin toimenpiteisiin joudutaan nykyään turvautumaan harvoin, mutta se voi tulla kyseeseen, jollei lääkehoito ole tehonnut. Tällaisessa tapauksessa osa mahalaukusta joudutaan poistamaan. Lisäksi on suositeltavaa välttää mahahaavaa pahentavia tekijöitä, kuten tupakkaa ja alkoholia.