Mikä on kurkkusyöpä?
Kurkkusyöpä on yksi syöpätyypeistä. Siihen sairastuu Suomessa keskimäärin reilu 100 henkilöä vuosittain. Syöpä syntyy kurkunpäässä olevien solujen muuttuessa syöpäsoluiksi, jotka alkavat jakaantua kontrolloimattomasti ja muodostuvat kasvaimeksi. Yleensä sairastuneet ovat eläkeikäisiä. Tyypillisesti syöpä sijaitsee kurkunpäässä. Äänen käheys on yksi kurkkusyövän oireista.
Taudin oireet
Pitkään (yli kolme viikkoa) jatkunut äänen käheys on yleensä yksi ensimmäisistä syövän oireista. Oireiden pitkittyessä tulisi hakeutua joko terveyskeskukseen tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.
Käheyden lisäksi kurkussa voi esiintyä kuiva patti tai möhkäle. Lisäksi voi ilmetä nielemisvaikeuksia ja kuivaa yskää. Nämä oireet voivat toki johtua jostain aivan tavallisestakin sairaudesta, kuten vilustumisesta.
Diagnoosi
Tautia diagnosoidessa lääkäri tutkii äänihuulet siihen tarkoitetulla laitteella, endoskoopilla. Lisäksi yleensä otetaan erilaisia kokeita diagnoosin varmistamiseksi.
Kurkkusyövän hoito ja toimenpiteet
Kurkkusyöpää hoidetaan joko sädehoidolla tai leikkauksella. Sädehoitoa voidaan yleensä antaa vain silloin, kun syöpä on löydetty varhaisessa vaiheessa. Hoito voi vaikuttaa ääneen, mutta tavallisesti puhe normalisoituu jälkeenpäin. Mikäli syöpä on levinnyt, tarvitaan yleensä leikkaushoitoa. Leikkauksessa kurkunpää poistetaan joko kokonaan tai osittain. Kurkunpään poisto aiheuttaa usein äänen menetyksen, sillä äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä. Ääniventtiilin kautta voi kuitenkin saada apua puheen tuottamiseen. Leikkauksen jälkeen hengitysteihin kertyy yleensä herkästi nestemäistä tai kuivunutta limaa. Niistä voi päästä eroon limaimun avulla. Heti leikkauksen jälkeen potilaat saavat ruokansa letkun kautta. Letkut otetaan yleensä pois 10-14 päivää leikkauksesta, ja sen jälkeen asennetaan ääniventtiili. Tämän jälkeen potilas voi harjoitella puhumista ja yleensä se onnistuukin heti. Potilaalle vaikeinta operaatiossa on usein oman äänen menetys, sillä hänen täytyy opetella puhumaan uudella tavalla. Useat potilaat käyvät logopedin vastaanotolla harjoitellakseen äänenkorkeuden variointia ja äänen voimakkuutta saadakseen äänen mahdollisimman luonnolliselta kuulostavaksi.