Kirjoita hakusanasi

Yleensä nivelrikko tuntuu ensin yhdessä tai muutamassa nivelessä ja leviää sitten yhä useampiin niveliin. Kuva: Shutterstock

Yleensä nivelrikko tuntuu ensin yhdessä tai muutamassa nivelessä ja leviää sitten yhä useampiin niveliin. Kuva: Shutterstock

Myös nivelrikosta kärsivä voi harrastaa liikuntaa. Tärkeintä on, että ei lopeta liikuntaa tai jää paikoilleen, koska se voi pahentaa nivelten jäykkyyttä. Kuva: Shutterstock

Myös nivelrikosta kärsivä voi harrastaa liikuntaa. Tärkeintä on, että ei lopeta liikuntaa tai jää paikoilleen, koska se voi pahentaa nivelten jäykkyyttä. Kuva: Shutterstock

Kaikki nivelrikosta

Nivelrikko on sairaus, joka tuhoaa yhden tai useamman nivelen ruston ja sitä voi esiintyä kaikissa rustoa sisältävissä kehon nivelissä. Se ei ole vain ikääntyneiden sairaus, vaan siihen voivat sairastua myös erittäin intensiivisesti treenaavat tai raskasta ruumiillista työtä tekevät.

Mainos:

Monet, jopa nuoret, kokevat nivelrikon aiheuttamaa kipua – kipua, joka puolestaan vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Vaikka nivelrikkoon voi sairastua eri ikäisenä, sairautta pidetään kuitenkin vanhusten sairautena. Naiset sairastuvat siihen miehiä useammin, mutta sekä naiset että miehet voivat sairastua nivelrikkoon.

Miksi sairastuu nivelrikkoon?

Nivelten rusto toimii eräänlaisena iskunvaimentimena. Nivelrikossa rustokudoksen tuhoutuminen lisääntyy. Uuden ruston muodostumisen ja ruston tuhoutumisen välistä tasapainoa häiritsevät niin kutsutut matriisimolekyylit. Tasapainon häiriintyminen johtaa ruston häviämiseen ilman että uutta rustoa muodostuu. Sairaus on yleisin naisilla ja nivelrikon ilmaantuvuus lisääntyy iän myötä. Syynä on se, että rusto ohenee luonnollisesti vuosi vuodelta. Nivelrikko voi myös periytyä.

Nivelrikkoa esiintyy yleensä yli 55-vuotiailla, mutta on tärkeää olla tietoinen siitä, että sitä voi esiintyä myös muissa ryhmissä. Yksi nivelrikon syy on nivelten pitkäaikainen kuluminen yksipuolisessa ja raskaassa ruumiillisessa työssä, samoin ylipaino, mutta sitä esiintyy myös joillakin huippu-urheilijoilla. Maailman terveysjärjestö (WHO) on todennut aikaisemmin, että nivelrikko yksi kymmenestä maailmanlaajuista sairauskuormitusta aiheuttavista sairauksista.

Nivelrikon oireet

Nivelrikkoa esiintyy lonkan, polven, selkärangan sekä sormien nivelissä. Varhainen merkki on nivelten rasituksen aikana tuntuva kipu. Nivel voi myös kipeytyä ja turvota, ja ajan myötä liikkuvuus voi heikentyä yhä enemmän.

Nivelrikon yleisiä oireita:

  • Jäykkyys
  • Rajoittunut liikkuvuus
  • Kipu
  • Aristavat nivelet
  • Turvotus
  • Lämpö 
  • Väsymys

Lämpö ja väsymys voivat olla merkkejä vakavasta tulehduksesta, jota voi esiintyä nivelrikon yhteydessä. Myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä lepokipua ja kipuja yöllä, varsinkin jos kyseessä on lonkan nivelrikko. Valtaosa kokee jäykkyyden olevan pahinta aamuisin.

Nivelrikko ja liikunta

Nivelrikon riski kasvaa sekä ylirasituksessa että alikuormituksessa. Normaalisti liikkuvalla ei ole varsinaista kohonnutta nivelrikon riskiä treenauksen vuoksi. Huipputasolla treenaaminen tai hyvin intensiivinen ja raskas harjoittelu voi kuitenkin aiheuttaa nivelten ja ruston kulumista, ja sitä kautta johtaa nivelrikkoon. Jos kokee kipua harjoitellessa, on tärkeä selvittää kivun perussyy.

Kehon jäykistyminen on tavallinen seuraus liikunnan lopettamisesta, toisin sanoen keho on alikuormittunut. Se ei ole hyvä strategia, koska se voi johtaa vieläkin suurempaan jäykkyyteen. Jos olet epävarma, miten nivelrikkoa sairastava voi treenata ja miten hänen kannattaa treenata, keskustele terveydenhuollon tai fysioterapeutin kanssa, niin saat vinkkejä harjoitteluun.

Nivelrikon hoito

Leikkauksia tehdään nivelrikon yhteydessä, mutta yleinen käsitys on, että monet ovat pettyneitä leikkauksen jälkeen, koska se ei palauta nivelten täydellistä toimintaa. Lisäksi vain murto-osa kaikista nivelrikkoa sairastavista on niin sairas, että tarvitsee leikkausta.

Tärkein hoito onkin sen sijaan liikunta. Pitkäjänteinen liikunta yhdistettynä tietoon ja kivunlievitykseen sekä painonhallintaan (tarvittaessa) on avain lievän tai keskivaikean nivelrikon hyvään hoitoon. On olemassa erityisiä nivelrikkokursseja, joilta sairastuneet saavat elämää helpottavia vinkkejä ja neuvoja. Aktiivisena pysyminen on tärkeää kivuista huolimatta ja pyrkiä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa löytämään tapoja vähentää kipua.

Nivelrikon lääkehoito

Nivelrikkokivun lievittämiseksi suositellaan ensisijaisesti parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä (NSAID). Ei tiedetä, antaako tulehduskipulääkkeiden anti-inflammatorinen vaikutus lisäarvoa, mutta tiedetään, että nämä lääkkeet antavat tehokkaimman kivunlievityksen nivelrikkoa sairastaville.

Tietyt riskiryhmät saattavat saada mahahaavan NSAID-valmisteiden käytön seurauksena. Heitä ovat ikääntyneet (yli 75-vuotiaat), aiemmin mahahaavan sairastaneet ja verenohennuslääkkeitä, kortisonia tai masennuslääkkeitä käyttävät. Näille riskiryhmille voidaan harkita ns. COX-2-estäjien tai protonipumpun estäjien (mahahapon estäjien) käyttöä. COX-2-estäjät ovat eräänlainen NSAID-lääke, jotka aiheuttavat vähemmän haittavaikutuksia vatsaan. Vain kerran päivässä otettava valmiste on myös helpompi, koska etenkin ikääntyneillä voi olla vaikeuksia muistaa ottaa lääkkeensä.

Tämän hetken tutkimusten ensisijainen tavoite on tehokkaampi kivunlievitys ja pienemmät haittavaikutukset, koska toistaiseksi ei ole tyydyttävää vastausta siihen, miten nivelrikon syntyminen voitaisiin ehkäistä. Siksi on tärkeämpi keskittyä hoitoon ja liikunnan mukanaan tuomaan elämänlaatuun. Voi kokeilla glukosamiinia, joka on nyt luokiteltu lääkkeiksi ja saatavilla ilman reseptiä. Viime kädessä voidaan turvautua leikkaukseen tilanteen helpottamiseksi.

Glukosamiini ja nivelrikko

Glukosamiini on kehon itse tuottama aine, jota esiintyy luontaisesti rustossa ja nivelissä ja jota muodostuu sokereista ja aminohapoista. Glukosamiinia on kahta erilaista, glukosamiinisulfaattia ja glukosamiinihydrokloridia. Julkaistut glukosamiinitutkimukset on tehty pääasiassa glukosamiinisulfaatilla.

Lääketieteelliseen tietokantaan Cochraniin on tiivistetty tietokannassa olevat tutkimukset. Ne osoittavat toisaalta kivun vähenevän, mutta myös nivelten toimivan paremmin glukosamiinia käytettäessä. Toisessa tiivistelmässä ruotsalainen Tukholman läänin maakäräjien Janusinfo toteaa, että kahdesta glukosamiinityypistä vain glukosamiinisulfaatista on tutkimuksia, jotka osoittavat, että niillä on mahdollisesti positiivinen vaikutus nivelrikkoon.

Elämä nivelrikon kanssa

Liikkuminen onnistuu myös nivelrikon kanssa. Onpa nivelrikon syynä liiallinen treenaaminen tai liian raskas työ tai vain ikä, tärkeintä on, että ei lopeta liikuntaa tai jää paikoilleen, koska se voi pahentaa nivelten jäykkyyttä.

Kannattaa pyrkiä löytämään itselle sopiva liikuntamuoto ja keskustella lääkärin kanssa kivun voimakkuudesta, jotta saadaan oikea kivunlievitys niin että voi elää täysipainoista elämää. Nivelrikolle ei ole varmaa ennustetta, vaan se vaihtelee yksilöllisesti. Tärkeintä on saada oikeaa apua, jotta elämä rullaa.

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: