Kirjoita hakusanasi

Et aina tunnista oireita, sillä keho voi sopeutua raudanpuutteeseen. Myös täysin terveet henkilöt voivat kärsiä raudanpuutteesta.

Et aina tunnista oireita, sillä keho voi sopeutua raudanpuutteeseen. Myös täysin terveet henkilöt voivat kärsiä raudanpuutteesta.

Raudanpuutos ja krooninen tulehdustila (funktionaalinen raudanpuute) ovat suurin syy vähäverisyyteen haavaisen paksusuolentulehduksen ja Crohnin taudin yhteydessä.

Raudanpuutos ja krooninen tulehdustila (funktionaalinen raudanpuute) ovat suurin syy vähäverisyyteen haavaisen paksusuolentulehduksen ja Crohnin taudin yhteydessä.

Rauta lisätään suoraan verisuoneen, joten se imeytyy huomattavasti nopeammin kuin tablettihoidossa.

Rauta lisätään suoraan verisuoneen, joten se imeytyy huomattavasti nopeammin kuin tablettihoidossa.

Tunnetko itsesi väsyneeksi ja voimattomaksi? Testaa, kärsitkö raudanpuutteesta!

Väsymys ja alakulo sekä voimattomuuden tunne voivat johtua raudanpuutteesta.  Raudanpuute on yksi tavallisimmista kansansairauksista. Vaikka veriarvosi (hemoglobiini) olisivat hyvät, saatat silti kärsiä raudanpuutteesta. Raudanpuutetta hoidetaan tableteilla, tiputuksella tai pistoksilla. 

Mainos:

Kaikki voivat kärsiä raudanpuutteesta, mutta se on erityisen yleistä raskauden ja tiettyjen sairauksien, kuten sydämen vajaatoiminnan tai tulehdussairauksien yhteydessä. Myös ikääntyminen saattaa vaikuttaa raudanpuutteen syntymiseen. Kun oman tai läheisesi raudanpuutteen syitä selvitetään, on hyvä pitää mielessä nämä asiat, kun puhut asiasta lääkärin kanssa. 

Raudanpuutteen syyt

Keho saa rautaa ruuasta. Liha, munat, kala ja lehtivihannekset ovat hyviä raudan lähteitä. Jotta kehosi saisi riittävästi happea, se tarvitsee hemoglobiinia sisältäviä veren punasoluja. Hemoglobiini sitoo ja kuljettaa happea kehossa. Jos et saa riittävästi rautaa, punasoluja syntyy vähemmän, mikä puolestaan vähentää kehon hapensaantia. Kehon raudantarve on suurimmillaan nuoruudessa, raskauden ja imetyksen aikana tai silloin, kun olet menettänyt verta. Terveet aikuiset miehet saavat yleensä riittävästi rautaa ruuasta. Heillä todetaankin harvoin raudanpuutetta. Heidän kehonsa rautavarastot kattavat useiden vuosien tarpeen, vaikka raudansaanti loppuisi. Naisen keho puolestaan menettää rautaa kuukautisten, raskauden ja imetyksen yhteydessä. Siksi naiset kärsivät useimmin raudanpuutteesta, ja he saattavat tarvita ylimääräistä rautaa ravintolisän muodossa.  

Vaihdevuodet ohittaneet naiset ja aikuiset miehet voivat myös joissain tapauksissa kärsiä raudanpuutteesta. Tämän taustalla voi olla vatsan tai suoliston verenvuoto esimerkiksi mahahaavan, suolistosyövän, tulehduksellisten suolistosairauksien tai sydämen vajaatoiminnan yhteydessä. Joissain tapauksissa myös ikääntyneet henkilöt voivat kärsiä raudanpuutteesta. Raudanpuute voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

Absoluuttinen raudanpuute Jos kehosi on käyttänyt kehon rautavarastoja liikaa, ne ovat puutteelliset tai lähes tyhjät. Tätä kutsutaan absoluuttiseksi raudanpuutteeksi. Matala hemoglobiini tarkoittaa, että varastosi ovat olleet tyhjät jo pitkään. Diagnoosi vahvistetaan mittaamalla ferritiinin määrä veressä.

Funktionaalinen raudanpuute Voit kärsiä raudanpuutteesta, vaikka kehon varastoissa olisi vielä rautaa. Tätä kutsutaan funktionaaliseksi raudanpuutteeksi. Tämä on yleistä tulehdussairauksien ja munuaissairauksien yhteydessä. Funktionaalisen raudanpuutteen yhteydessä raudan imeytyminen suolistossa on häiriintynyt, ja keho ei pysty hyödyntämään varastoitua rautaa. Funktionaalinen raudanpuute todetaan yleensä verikokeella, joka mittaa rautakylläisyyttä. 

Raudanpuute, johon ei liity vähäverisyyttä Viimeaikaisten tutkimusten perusteella raudanpuute ja raudanpuutosanemia kehittyvät yleisemmin naisille. Ne voivat olla syynä selittämättömään väsymykseen.

Testaa, kärsitkö raudanpuutteesta

Et aina tunnista oireita, sillä keho voi sopeutua raudanpuutteeseen. Myös täysin terveet henkilöt voivat kärsiä raudanpuutteesta. Syynä voi olla, että saat liian vähän rautaa ruuasta tai menetät suuria määriä rautaa kuukautisten, verenluovutuksen tai onnettomuuden yhteydessä.  Raudanpuutteen syynä voi olla myös vatsa- tai suolistosairaus, tulehdustila tai munuaissairaus. Raskauden aikana raudanpuute lisääntyy. Raudansaanti ja varastointi hidastuvat ajan myötä – molemmat tekijät voivat olla raudanpuutteen taustalla.

Tunnistatko itsesi joistain alla olevista väittämistä?

  • Tunnen oloni väsyneeksi ja voimattomaksi
  • Minua huimaa
  • Hengästyn helposti
  • Minulla on sydämentykytystä
  • Minulla on päänsärkyä
  • Korvissani suhisee

Jos tunnistat itsesi yllä olevista väittämistä, saatat kärsiä raudanpuutteesta. 

On tärkeää, että selvität asian lääkärin kanssa. Ota siis yhteyttä terveyskeskukseen, jos epäilet kärsiväsi raudanpuutteesta. Raudanpuuteanemia häviää useimmilta muutaman viikon hoitojakson jälkeen. Jos raudanpuutteen taustalla on sairaus, lisähoito saattaa olla tarpeellinen.

Raudanpuutteen hoito

Raudanpuutetta voidaan hoitaa useilla tavoin. Hoitomuoto riippuu tarpeistasi ja siitä, miten paljon rautaa elimistöstäsi puuttuu. Raudanpuute on harvoin niin vaikea, että sitä ei voitaisi hoitaa. Sen taustalla olevat sairaudet saattavat kuitenkin olla itse raudanpuutetta vakavampia. 

Tasapainoinen ruokavalio on hyvä alku – jos kärsit raudanpuutteesta, ruokavalioon kannattaa lisätä runsaasti rautaa sisältäviä aineksia, kuten esimerkiksi palkokasveja ja lihaa.

Raudanpuutetta hoidetaan yleisimmin rautatableteilla. Niitä on saatavilla sekä reseptillä että käsikaupassa. Keho hyödyntää kuitenkin vain osan tablettien sisältämästä raudasta, sillä sen imeytyminen on hidasta. Rautatabletit saattavat myös aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja. Jos kärsit sivuvaikutuksista, on tärkeää, että puhut asiasta lääkärin tai apteekin henkilökunnan kanssa.

Rautaa voidaan lisätä elimistöön myös tiputuksen tai pistosten kautta. Niitä varten sinun on hakeuduttava terveyskeskukseen, jotta saisit juuri oikean määrän rautaa. Rauta lisätään suoraan verisuoneen, joten se imeytyy huomattavasti nopeammin kuin tablettihoidossa. 

Voit myös ostaa rautaa sisältäviä ravintolisiä. Ne sisältävät kuitenkin yleensä liian vähän rautaa raudanpuutteesta kärsivän tasapainon palauttamiseksi. Oli hoitotapa mikä tahansa, on tärkeää, että mietit ruokavaliotasi ja lisäät siihen mahdollisuuksien mukaan enemmän rautaa sisältäviä aineksia. 

Raudanpuute sydämen vajaatoiminnan yhteydessä

Vähäverisyyttä (anemiaa) esiintyy usein sydämen vajaatoiminnan yhteydessä. On myös yleistä, että vähäverisyyteen liittyy raudanpuutetta tai että raudanpuutetta esiintyy pelkästään. Raudanpuute kroonisen sydämen vajaatoiminnan yhteydessä on riskitekijä, joka ei ainoastaan pahenna sairautta vaan saattaa myös lisätä sen kohtalokkuutta. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että raudanpuute, johon ei liity anemiaa, voi pahentaa sairautta ja lisätä kuolleisuutta.

Ruotsin Sosiaalihallinto antoi vuonna 2015 uuden kansallisen ohjeistuksen sydäntautien hoitoon.  Noin 250 000 ruotsalaispotilasta kärsii sydämen vajaatoiminnasta. Noin puolilla heistä on raudanpuutos. Tämä johtaa usein elämänlaadun huonontumiseen, toistuviin sairaalahoitoihin ja lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Sosiaalihallinto arvioi ensimmäistä kertaa tiputusmuotoista hoitoa raudanpuutoksesta kärsiville potilaille. Se otettiin mukaan hoitosuosituksiin ensimmäistä kertaa. Sosiaalihallinto kirjoittaa sydämen vajaatoiminnasta kärsivien raudanpuutteen hoitosuosituksissa, että raudanpuute lisää sairauden vaikeusastetta paljon tai erittäin paljon. Kroonisesta sydämen vajaatoiminnasta kärsivien raudanpuutteen, liittyi siihen anemiaa (vähäverisyyttä) tai ei, hoitoon suositellaan käytettäväksi rautaa suonensisäisesti annettuna, ei tablettimuodossa. Toimenpide saa arvon kuusi kymmenportaisella suositusasteikolla.

Kroonisen sydämen vajaatoiminnan hoidossa tulee selvittää raudanpuutteen ilmeneminen (ferretiini ja rautakylläisyys). Jos raudanpuute todetaan, on olemassa todisteita siitä, että suonensisäisesti annettu rauta voi parantaa potilaan elämänlaatua sekä vähentää oireita, kuten väsymystä ja hengästyneisyyttä, ja lisätä potilaan fyysistä suorituskykyä. Tulos ei ole riippuvainen vähäverisyydestä. Positiiviset hoitotulokset koskevat suonensisäistä hoitoa. Samaa vaikutusta ei ole voitu todistaa, kun rauta nautitaan suun kautta (tablettimuodossa). 

Raudanpuutos IBD-sairauksien yhteydessä

Vähäverisyys (anemia) on tavallinen ja usein laiminlyöty ongelma tulehduksellisissa suolistosairauksissa (IBD). Raudanpuutos ja krooninen tulehdustila (funktionaalinen raudanpuute) ovat suurin syy vähäverisyyteen haavaisen paksusuolentulehduksen ja Crohnin taudin yhteydessä.  Jos kuulut tähän potilasryhmään, on tärkeää, että puhut hoitohenkilökunnan kanssa tulehduksellisten suolistosairauksien ja raudanpuutteen yhteydestä. Raudanpuute voidaan ja se tulee hoitaa. Hoitomenetelmät riippuvat potilaasta. 

IBD-sairauksista ja samanaikaisesta raudanpuutteen aiheuttamasta vähäverisyydestä kärsivät potilaat voivat saada rautaa suun tai tiputuksen kautta. Jos et voi nauttia rautaa suun kautta tai elimistösi ei saa sitä kautta riittävästi rautaa, suonensisäisestä hoidosta voi olla hyötyä.  Tämä koskee myös potilaita, joilla on vakava anemia tai korostuneet oireet. Potilaille, joilla on lievä tai kohtalainen raudanpuute eikä aktiivista tulehdustilaa, suositellaan suun kautta nautittavaa rautaa.

Jos kärsit raudanpuutteesta, voit saada apua.

Jos tunnistat itsesi oireista ja sinulla todetaan raudanpuute, älä anna epätoivon vallata mieltäsi. Apua on saatavilla. Tärkeintä on selvittää raudanpuutteen syyt ja aloittaa ihanteellinen, juuri sinulle sopiva hoito. On myös tärkeää seurata rauta-arvoja (ferritiini ja rautakylläisyys). 

Ravintolisät ja ruokavalio eivät aina riitä. On tärkeää, että saat aina oikean määrän rautaa voidaksesi hyvin. 

 
Mainos:

Lähde

: Läkartidningen, 1177.

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: