Kirjoita hakusanasi

Ummetuksen aikana vessassa käydään usein tavallista harvemmin. Uloste on yleensä kovaa ja vaikeaa saada tulemaan. Kuva: Shutterstock

Ummetuksen aikana vessassa käydään usein tavallista harvemmin. Uloste on yleensä kovaa ja vaikeaa saada tulemaan. Kuva: Shutterstock

Ummetus voi johtua tietyistä lääkkeistä, ja apua on saatavilla. Hae siis rohkeasti apua. Kuva: Shutterstock

Ummetus voi johtua tietyistä lääkkeistä, ja apua on saatavilla. Hae siis rohkeasti apua. Kuva: Shutterstock

Jos sinulla on kaasunmuodostus- tai ummetusongelmia, keskustele apteekkihenkilökunnan tai lääkärin kanssa juuri sinulle sopivista helpotuskeinoista. Kuva: Shutterstock

Jos sinulla on kaasunmuodostus- tai ummetusongelmia, keskustele apteekkihenkilökunnan tai lääkärin kanssa juuri sinulle sopivista helpotuskeinoista. Kuva: Shutterstock

Ummetus – testaa, voiko ummetus johtua lääkehoidosta

Jokaisella on joskus ummetusta tai vatsa kovalla, ja syyt vaihtelevat. Syynä voivat olla esimerkiksi ruokailutottumukset tai stressi ja huolestuneisuus. Ummetus voi kuitenkin johtua myös lääkkeestä.

Mainos:

Ummetukseen on tärkeää hakea rohkeasti apua. Ummetus voi aiheuttaa vatsakipua, peräpukamia tai peräaukon haavaumia. Esimerkiksi kivunhoitoon vahvoja kipulääkkeitä tarvitsevat potilaat kokevat usein lääkehoidosta johtuvan ummetuksen elämänlaatua haittaavaksi

Mistä ummetus johtuu

Ummetus aiheutuu siitä, että suolen sisältö – eli esisulanut ruoka ja bakteerit – siirtyy liian hitaasti paksusuolen läpi peräsuoleen. Kun sisältö on edennyt paksusuoleen, vettä alkaa imeytyä suolen limakalvoon. Mitä hitaammin sisältö suolessa kulkee, sitä enemmän vettä limakalvo imee, jolloin suolen sisällöstä tulee kovaa ja kuivaa. Peräsuoleen asti päästessä sisältö on muuttunut kovaksi möykyksi, jonka ulostaminen on kivuliasta. Jos vessassa käyntiä sitten alkaa vältellä, peräsuoleen kertyy yhä enemmän kovaa ulostetta, mikä tekee ulostamisesta vielä vaikeampaa.

Ummetukseksi kutsutaan tilannetta, jossa ulostamiskertoja on viikossa vähemmän kuin kolme ja uloste on kovaa ja vaikeaa saada tulemaan ulos. Monesti syynä voi olla muutos ruokailutottumuksissa, liian vähäinen juominen tai stressi tai huolestuneisuus. Ummetuksen riski kasvaa, jos ruoassa ei ole riittävästi kuituja tai jos liikut liian vähän.

Myös tietyt lääkkeet ja ruoka-aineet voivat aiheuttaa ummetusta. Joskus ongelmat korjaantuvat itsestään tai esimerkiksi ruokailutottumuksia muuttamalla. Joillekin ummetus jää kuitenkin harmilliseksi vaivaksi, mikä voi aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia. Ummetuksesta on tärkeää uskaltaa keskustella lääkärin kanssa, sillä apua on saatavilla.

Ummetuksen yleiset oireet

Ummetuksessa ulostaminen on hankalaa ja uloste usein kovaa. Ummetuksessa on tavallista, että:

  • uloste on kovaa ja sitä vaikeaa saada tulemaan.
  • ulostaminen aiheuttaa kipua peräaukon seudulle.
  • suoli ei tunnu tyhjentyneen ulostamisen jälkeen.
  • vatsaa turvottaa.
  • vatsa on kipeä.
  • peräaukon seudulle tulee haavaumia tai peräpukamia.

Kaikilla ruoansulatuskanavan ongelmilla on usein niistä kärsivän elämänlaatua ja hyvinvointia heikentävä vaikutus. Ummetus ei ole mikään poikkeus, ja lisäksi lääkehoitoon yhdistettynä se voi heikentää hyvinvointia entisestään. Ummetusta onkin tärkeää hoitaa, jotta voidaan välttää haittoja ja parantaa elämänlaatua.

Ummetus lääkehoidon yhteydessä

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. On esimerkiksi arvioitu, että Ruotsissa noin miljoona potilasta, joiden kipua hoidetaan vahvoilla kipulääkkeillä, kärsii ummetuksesta. Vahvat kipulääkkeet ovat tärkeä hoitovaihtoehto esimerkiksi syövän aiheuttamassa kohtalaisessa tai vaikeassa kroonisessa kivussa tai muissa kiputiloissa, ja ummetus on osoittautunut yhdeksi yleisimmäksi vahvan kipulääkehoidon sivuvaikutukseksi. Yleisimpiä ummetusta aiheuttavia lääkkeitä ovat:

  • vahvat kipulääkkeet
  • rautalisä
  • tietyt mielenterveyslääkkeet
  • verenpainelääkkeet, niin sanotut kalsiuminestäjät
  • antasidit, mahahappolääkkeet

Muutkin lääkkeet voivat aiheuttaa vatsan toiminnan hitautta, joten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ilmaantuvatko ongelmat uuden lääkkeen aloittamisen jälkeen.

Testi: Johtuuko ummetus lääkityksestä?

Käytän kivun lievitykseen vahvoja kipulääkkeitä.
Olen huomannut kärsiväni ummetuksesta.
Olen kokeillut hoitaa ummetusta ummetuslääkkeillä tuloksetta.
Koen, että ummetus vaikuttaa arkeeni ja elämänlaatuuni.

Jos vastaat kyllä useampaan kuin yhteen näistä väitteistä, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa ongelman lievittämisestä.

Miten ummetusta hoidetaan kotikonstein

Yleensä ummetus johtuu liian vähäisestä kuidun saannista, liian vähäisestä nesteiden juomisesta tai liian vähäisestä liikunnasta. Myös stressi voi aiheuttaa ummetusta. Ummetuksen hoidossa on tärkeää muun muassa:

  • pitää ruokarytmi säännöllisenä ja käydä vessassa säännöllisesti.
  • juoda runsaasti nesteitä.
  • syödä enemmän kuitua niin, että suoli saa lisää sulatettavaa.
  • lisätä liikuntaa.

Esimerkkejä kuitupitoisista ruoka-aineista, joista on erityisen paljon apua ummetukseen:

  • vihannekset, kuten porkkanat, parsakaali, kukkakaali, pavut ja herneet.
  • hedelmät, etenkin luumut, viikunat, aprikoosit ja päärynät.
  • täysjyvätuotteet, kuten täysjyväleipä ja -pasta.
  • kaura, vehnäleseet ja kokonaiset pellavansiemenet.

Ummetuksen hoito

Jos ummetusta esiintyy huolimatta ehkäisevästä liikunnallisesta hoidosta ja lisääntyneestä nesteen ja kuidun saannista ruokavaliossa, on olemassa erilaisia käsikauppalääkkeitä, jotka voivat auttaa. Jos olet jo hoidon piirissä, on tärkeää keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen uusien lääkkeiden aloittamista.

  • Bulkkilaksatiivit / tilavuutta suurentavat lääkkeet lisäävät suolen sisällön tilavuutta ja normalisoivat ulosteen koostumusta.
  • Osmoottiset ulostuslääkkeet toimivat pidättämällä vettä paksusuolessa. Se pitää ulosteen pehmeänä ja helpottaa etenemistä suolistossa.
  • Suolistoa stimuloivat nopeavaikutteiset ulostusaineet nopeuttavat suolen liikkeitä ja tyhjentävät koko paksusuolen. Näitä ei kuitenkaan tule käyttää yli viikon ajan.
  • Kaasunmuodostukseen liittyviin ongelmiin voidaan kokeilla ruokavaliomuutoksia, probiootteja ja ummetuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä, jotka eivät lisää kaasun muodostumista.

Lääkkeiden lisäksi voi kokeilla rentoutumisharjoituksia, tai käyttää muita menetelmiä turvottavan tunteen lieventämiseksi. Jos sinulla on kaasunmuodostus- tai ummetusongelmia, keskustele apteekkihenkilökunnan tai lääkärin kanssa juuri sinulle sopivista helpotuskeinoista.

Lääkkeistä johtuvan ummetuksen hoito

Ummetus on hermostoon vaikuttavien lääkeaineiden, esimerkiksi monien kipulääkkeiden, yleinen sivuvaikutus. Tämä johtuu siitä, että kipulääkkeillä on kivun lievittämisen ohella vaikutusta suolen liikkeisiin ja eritystoimintaan. Kun ummetusta esiintyy lääkehoidon aikana, apuna käytetään ensisijaisesti lääkkeettömiä keinoja. Jos näistä keinoista ei ole apua, kannattaa keskustella apteekkihenkilökunnan tai lääkärin kanssa.

Hakeudu hoitoon

Jos sinulla on ummetusta ja samanaikaisesti jokin seuraavista oireista, ota viivyttelemättä yhteyttä lääkäriin:

  • laihtuminen
  • verta ulosteessa
  • terävä kipu vatsassa
  • ummetus ei lopu itsehoitoyrityksistä huolimatta

Jos sinulla on ummetusta ja samanaikaisesti jokin seuraavista oireista, ota viivyttelemättä yhteyttä lääkäriin:


Mainos:

Källor:

Lähde: 

Mag- tarmförbundet, 1177

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: