Kirjoita hakusanasi

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Väsynyt ja masentunut? – syynä voi olla kilpirauhanen

Kilpirauhanen ohjaa aineenvaihduntaa. Huonosti toimivan kilpirauhasen oireilu voi alussa olla hyvin hajanaista. Lääkärin on vaikea määrittää kilpirauhashormonin vajaatoimintaa ainoastaan oireiden perusteella, mutta myös koetulosten tulkitseminen saattaa olla hankalaa. Sairaus on kuitenkin helposti hoidettavissa oikean diagnoosin löydyttyä.

Mainos:

Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) on tavallinen sairaus. Erityisesti naisilla tavataan ongelmia kilpirauhasen toiminnassa vaihdevuosien jälkeen. Naisilla on todettu kilpirauhasen aiheuttamia sairauksia myös synnytyksen jälkeen. Ensimmäiset ja yleisimmät kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat väsymys ja masentuneisuus. Vajaatoiminnasta kärsivä tuntee olevansa sairas, vaikka ei välttämättä pysty erittelemään oireita. Sairauden edetessä oireet lisääntyvät viluntunteella, ummetuksella, ihon kuivumisella, painonnousulla ja hiustenlähdöllä. Usein myös henkinen hyvinvointi on epätasapainossa. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsii noin 4–8 % naisista, ja se on naisilla 5–10 kertaa yleisempää kuin miehillä. Raskaana olevien naisten osalta kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoiminen on erityisen tärkeää, sillä sikiö tarvitsee tyroksiinia aivojen kehitykseen. Siksi on myös otettu esiin mahdollisuus määrätä kilpirauhastesti raskauden alussa vajaatoiminnan tunnistamiseksi.

Vapaa T3 on kilpirauhashormoneista tärkein

TSH (aivolisäkkeen etuosan erittämä hormoni) stimuloi kilpirauhasta erittämään tyroksiinia (T4). T4 muuttuu erityisesti maksassa trijodityroniiniksi (T3), joka on aktiivinen hormoni. T3 ja T4 voivat sitoutua proteiiniin ja lopettaa toimintansa. Sen takia vapaa T3-hormoni on tärkein, koko kehoon vaikuttava kilpirauhashormoni. Sairautta hoidetaan yleensä T4-hormonia sisältävillä lääkkeillä.

Koetulokset ovat vaikeasti tulkittavissa

Kilpirauhasen vajatoimintaa määritettäessä koetulokset voivat olla vaikeasti tulkittavissa, sillä vapaa T4 saattaa antaa verinäytteessä normaalin arvon. Näillä potilailla voi kuitenkin olla kilpirauhasoireita, kuten väsymystä, masentuneisuutta, ummetusta ja kuiva iho. Silloin on tärkeää tarkistaa TSH-koetulokset kohonneiden arvojen varalta. Myös piilevässä kilpirauhasen vajaatoiminnassa potilasta hoidetaan tyroksiinilla. Subkliinisen eli piilevän hypotyreoosin hoito on erityisen tärkeää, jos potilas on raskaana tai suunnittelee raskautta.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: