Huimauksella voi olla monia syitä. Monet vanhukset kärsivät huimauksesta ilman, että tutkimuksissa löydetään siihen selvää syytä. Jos huimaus on niin voimakasta, ettei pystyssä pysyminen ole mahdollista, hakeudu päivystykseen.
Mitä huimaus on?
Huimaus johtuu häiriöstä tasapainoelimissä. Se johtaa tasapainon heikkenemiseen ja horjumisen tunteeseen. Päässä voi pyöriä ja keinua. Huimausoireet voidaan jakaa oirekuvauksen perusteella:
- Horjumisen tunne – tuntuu, kuin olisit veneessä.
- Pyörrytys – silmissä mustenee ja tasapaino pettää muutamaksi sekunniksi.
- Epäspesifinen huimaus – huimausta on vaikea kuvailla, se tuntuu tasapainon hetkittäisenä pettämisenä.
- Kiertohuimaus – karusellimainen tunne, jossa ympäristö pyörii.
Huimauksen tavallisia oireita
Huimaus voi tulla kohtauksena, joka kestää lyhyen hetken ja tuntuu pyörintänä tai keinuntana päässä. Huimaukseen voi kuulua pahoinvointia, pyörrytystä ja kuuloaistin tilapäistä heikentymistä. Huimaus voi myös jatkua useita viikkoja.
Niin kutsutun asentohuimauksen yhteydessä päässä alkaa yhtäkkiä voimakas pyörimisen tunne esimerkiksi makuulle asetuttaessa tai päätä käännettäessä. Kohtaus voi kestää jopa puoli minuuttia.
Mistä huimaus johtuu?
Huimaukseen on monia syitä. Se koetaan epämiellyttäväksi, mutta on useimmiten vaaratonta.
- Horjumisen tunne voi johtua psyykkisestä jännityksestä.
- Huimaus voi johtua matalasta verenpaineesta tai verenpaineen laskusta.
- Huimaus on tavallista vanhuksilla, mikä johtuu normaaleista, ikääntymisen aiheuttamista muutoksista sisäkorvassa, aivoissa, verenkierrossa ja verenpaineessa.
- Huimaus voi olla niin kutsuttua hyvänlaatuista asentohuimausta, jossa sisäkorvan kuulokivielimen ”kristallit” ovat lähteneet paikoiltaan ja päätyneet kaarikäytävään.
- Tietyt lääkeaineet voivat vaikuttaa tasapainoon.
Joskus huimaus voi olla merkki sairaudesta (katso alla).
Sairaudesta johtuva huimaus
- Tulehdus tasapainoelimissä
- Vamma sisäkorvassa
- Vyöruusu sisäkorvassa
- Infektio sisäkorvassa
- Ménièren tauti
- Migreeni
- Sisäkorvaan ja aivojen huono verenkierto
- Aivoverenkiertohäiriö ja -halvaus
- Aivoveritulppa
- Kasvain
- Multippeli skleroosi (MS-tauti)
Huimauksen diagnosointi
Lääkäri huimausta analysoidessaan tehdä tutkimuksen, jossa otetaan EKG, mitataan verenpaine, tehdään kuulotesti (audiogrammi) sekä tarkkaillaan silmänliikkeitä, jalan refleksejä ja niskaa. Tutkimusta varten voidaan myös ottaa verikoe, jossa mitataan veriarvot, verensokeri, aineenvaihdunta, B12-vitamiini ja foolihappo.
Tarpeen vaatiessa voidaan myös tutkia päätä röntgen- tai magneettikuvauksissa.
Huimauksen hoito
Huimauksen hoito riippuu siitä, millaisia huimausoireet ovat ja mikä vaivan on aiheuttanut. Jos huimaus johtuu lääkkeestä, voidaan lääkitystä mahdollisesti vaihtaa. Jos huimaus johtuu niskan lihaksista, voi fysioterapiasta, naprapatiasta tai kiropraktiikasta olla hyötyä. Kaikenlaisessa huimauksessa fyysinen harjoittelu ja erilaiset tasapainoharjoitukset saavat olon usein paranemaan. Stressin ja huolehtimisen välttäminen voi myös auttaa huimauksen hoidossa.
Hakeudu hoitoon
Soita 112, jos huimaus on niin voimakasta, ettet pysty olemaan pystyasennossa, tai jos samanaikaisesti koet jonkin seuraavista oireista:
- Toispuoleinen halvaus (jalassa ja/tai kädessä) tai kihelmöintiä, pistelyä tai tunnottomuutta kasvoissa samanaikaisesti puhevaikeuksien kanssa. Kyseessä voi olla aivoverenkiertohäiriö.
- Korvakipu, korvien soiminen (tinnitus), korvien lukkoon meneminen
- Näköhäiriöt
- Voimakas oksentelu
- Voimakas päänsärky
Hyviä neuvoja huimauksesta kärsiville
Liikunta on hyväksi niille, joilla huimaus johtuu ikääntymisestä, matalasta verenpaineesta tai asentohuimauksesta. Tee liike- ja tasapainoharjoituksia sekä pään ja silmien liikeharjoituksia. Harjoittelu parantaa tasapainoa ja vähentää huimausta.
Asentohuimausta voidaan hoitaa liikkeillä, jotka saavat kaarikäytävään kerääntyneet kristallit poistumaan.
Esimerkki liikeharjoituksesta
- Makaa oikealla kyljellä ja nouse ylös.
- Laskeudu vasemmalle kyljelle ja nouse ylös.
- Toista liikkeet kymmenen kertaa aamuin ja illoin viikon ajan.