Närästyksen aiheuttajia ovat elimistön fysiologiset ja hormonaaliset muutokset esimerkiksi raskauden tai stressin aikana.
Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä naisesta kärsii närästyksestä ja happamista röyhtäisyistä raskauden aikana. Useat närästyslääkkeet eivät sovellu käytettäväksi raskauden aikana, mutta onneksi poikkeuksiakin on.
Närästystä voi välttää noudattamalla monia hyviä neuvoja, kuten syömällä maltillisen kokoisia annoksia, välttämällä liian mausteista ruokaa ja juomalla vain vähän nestettä ruokailun aikana. Joskus lista hyvistä neuvoista ja vältettävistä ruoka-aineista voi tuntua loputtoman pitkältä, mutta usein jo pienet muutokset auttavat.
Raskausajan närästyksen syyt
Naiset kärsivät närästyksestä erityisesti raskausaikana hormonitasapainon muutosten vuoksi. Aterioiden määrä ja napostelu lisääntyvät usein raskausaikana, mikä närästyksen lisäksi voi johtaa ienongelmiin ja hampaiden reikiintymiseen.
Sikiö ja kohtu painavat vatsaa etenkin raskauden toisella puoliskolla, ja tämä saattaa osaltaan aiheuttaa närästystä.
Närästyksen hoito raskauden aikana
Useat raskaana olevat kokevat maut ja tuoksut normaalia voimakkaammin. Siksi he usein suhtautuvat varovaisemmin myös siihen, mitä laittavat suuhunsa. Tämä varovaisuus koskee myös lääkkeitä. Odottava äiti pelkää, että lääke vaikuttaa jotenkin lapseen ja välttää siksi lääkeaineita, jotka voisivat lievittää oireita. Jotkut närästyksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet, kuten H2-salpaajat (esim. Pepcid Duo ja Zantac) sekä protonipumpun estäjät (esim. Losec ja Pantoloc Control) saattavat sisältää aineita, joita raskaana olevan tulee välttää. Näihin luetaan esim. natrium ja alumiini.
Luonnontuotteet maito ja jogurtti saattavat lievittää närästystä, mutta jos nämä keinot eivät auta, kannattaa kysyä neuvolasta, mitkä närästyslääkkeet sopivat raskaana oleville.
Närästyksen tunnistaminen
Vatsalaukusta kohonnut mahahappo aiheuttaa polttelevaa tunnetta kurkussa ja vatsassa. Epämiellyttävä tunne saattaa jatkua useita tunteja. Siksi monet syövät ja juovat välttääkseen ikävän tunteen ja röyhtäisyt. Valitettavasti syöminen ja makuulle meno helpottavat oireita vain harvoin.
Närästyksen kanssa eläminen
Raskaana olevat naiset kärsivät närästyksestä muita useammin. Tupakoimattomuus sekä hiilihapollisten juomien ja sitrushedelmien välttäminen ovat tavallisia keinoja, jotka voivat auttaa. Myös liian tiukkojen vaatteiden käyttäminen voi saada olon tuntumaan tukalalta ja pahentaa närästyksen tunnetta. Jos närästys jatkuu raskauden jälkeenkin, voi neuvolahenkilökunta suositella imetyksen aikana käytettäväksi sopivia närästyslääkkeitä. Näitä ovat esim. antasidiryhmän lääkkeet.
Itsestä huolehtiminen voi olla haastavaa raskauden aikana ja sen jälkeen. Silloin vaivaksi ei kaivata enää närästystä ja happamia röyhtäisyjä. On lohduttavaa tietää, että helpotus- ja hoitokeinoja löytyy, vaikka olisit raskaana. Käänny siis rohkeasti neuvolan puoleen ja hae apua.