Tutkimukset osoittavat, että täitä esiintyy taas enemmän. Mm. päätäille on tullut uusia hoitosuosituksia.
Hoitokeinomme ovat muuttuneet tehokkaammiksi, mutta samalla myös täit ovat tulleet vastustuskykyisemmiksi. Niihin ei tehoa enää muun muassa osa paljon käytetyistä kirppulääkkeistä. Sekä täiden hoitoon että niiden ennaltaehkäisyyn on kuitenkin olemassa tuotteita ja keinoja. Neuvoa voi kysyä apteekista.
Hoitokeinoja
Perinteiset lääkevalmisteet eivät toimi enää niin tehokkaasti ja niitä tulisikin välttää. Nykyään täitä vastaan suositellaan dimetikonia tai kasviöljyjä sisältäviä tuotteita. Lääkkeitä on saatavissa apteekista ja samalla onkin hyvä kysyä neuvoa täiden torjuntaan.
Suositusten mukaan täihoitoja tulisi tehdä kaksi viikon välein ja lisäksi noudattaa tarkasti hoito-ohjeita.
Yleisintä 5–10-vuotiailla lapsilla
Uuden lukukauden alku kouluissa ja päiväkodeissa voi saada aikaan täiepidemian. Tavallisesti täitä esiintyy eniten 5–10-vuotiailla lapsilla. Täitä voi esiintyä myös vanhemmilla lapsilla, mutta heillä ne eivät ole yhtä yleisiä. Lukukausien alkaessa lapset oleskelevat samoissa paikoissa ja täikannalla on paremmat leviämismahdollisuudet, joten tästä seuraa usein epidemia.
Täihoitoa ei kannata aloittaa turhaan, ellei täitartuntaa jo ole, mutta niitä voi ennaltaehkäistä monella muulla tapaa.
Miten täistä pääsee eroon
Täitä voi ennaltaehkäistä esimerkiksi kuiviin hiuksiin suihkutettavalla suihkeella, joka estää täiden tarttumista. Suihke suojaa täiltä, mutta ei sovi hoidoksi, jos täit ovat jo tarttuneet. Suihke levittää ihmisille huomaamatonta hajua, joka estää täitä huomaamasta ihmistä.
Täikampaa on helppo käyttää varsinkin täitartunnasta kärsivillä lapsilla. Hiusten huolellinen läpikampaaminen täikammalla auttaa havaitsemaan mahdolliset täit. Täit viihtyvät parhaiten päänahassa, eivätkä selviä pitkään sen ulkopuolella. Siksi ne tarttuvat usein päiden osuessa toisiinsa.
On tärkeää korostaa, ettei täiden saaminen enää liity köyhyyteen tai kurjuuteen eikä täitartuntaa kannata häpeillä. Siksi olisikin hyvä kertoa heti, jos perheessä on täitä. Näin vältetään täiden leviäminen. Asiasta kannattaa myös ilmoittaa lapsen kouluun tai päiväkotiin sekä niille ystäville ja tutuille, joiden kanssa lapsi on ollut erityisen paljon tekemisissä. Näin täit saadaan kuriin ennen kuin ne leviävät laajasti.
Perheenjäsenillä on suuri riski tartuttaa toisiaan ja onkin tärkeää selvittää kenellä perheessä on täitä, jonka jälkeen aloitetaan hoito. Kaikkia täitartunnan saaneita perheenjäseniä tulisi hoitaa samanaikaisesti, jottei kukaan tartuta toisia uudelleen.
Pidä itsesi ja ympäristösi ajan tasalla
Paras keino täitä vastaan on informaation, hoidon ja ennaltaehkäisyn yhdistäminen. Lapset kannattaa tarkastaa täiden varalta jo ennen koulun tai päiväkodin alkua. Täistä on lisäksi uskallettava puhua. Puhuminen ja asioista tiedottaminen on tärkeää ennaltaehkäisevän toiminnan kannalta. Täiden saaminen ei ole noloa, vaan niitä voi saada kuka tahansa.
Vinkkejä
Miten täit voi huomata?
Ensimmäinen merkki täistä on jatkuva, ärsyttävä kutina. Joskus lapsi on ollut tartuntavaarassa ja sen vuoksi tehtävässä tarkastuksessa huomataan täit.
Jos lapsi raapii päätänsä, on päänahka hyvä tarkastaa täin munien varalta. Tarkkaan katsoessa voit nähdä myös täin puremia päänahassa. Lapsi voi olla myös kiukkuinen, koska täin puremat ärsyttävät ja aiheuttavat levottomuutta.
Täikamman käyttö
Pää tutkitaan ensin täiden ja munien varalta. Täin munia voi löytyä hiusrajasta. Yleisimmät paikat ovat niskassa ja korvien takana.
Kampaa hiukset valkoisen paperin päällä, jotta täit erottuvat paremmin.
Kampaa takaraivoon päin.
Tee pystysuora jakaus ja kampaa hiukset molemmille puolille.
Tee uusi jakaus aivan edellisen jakauksen viereen ja kampaa taas hiukset sen molemmille puolille. Jatka samalla tavalla käymällä hiukset ja päänahka jakaus jakaukselta läpi.
Kampaa hiukset pään päälle, jakauksesta jakaukseen, kunnes hiukset on kammattu läpi.
Kampaa hiukset vaakasuoraan otsalta niskaan ja takaisin.