Jos kärsit eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta, et ole yksin – joka toinen yli 50-vuotias mies kärsii siitä ja noin puolella heistä on merkittäviä elämänlaatuun vaikuttavia ongelmia. Eturauhasen liikakasvu ja eturauhassyöpä voivat esiintyä yhtä aikaa ja aiheuttaa samankaltaisia oireita. Kaikkien selkeistä vaivoista kärsivien miesten on tärkeä käydä urologisessa tutkimuksessa. Monilla sairastuneilla on virtsaamisvaikeuksia, mutta ne voidaan hoitaa oikealla hoidolla vasta perusteellisen urologisen diagnosoinnin jälkeen.
Lue lisää eturauhassyövästä ja PSA-testien tulkinnasta
Mikä aiheuttaa eturauhasvaivat ja mistä ne tunnistaa?
Kun eturauhanen kasvaa, virtsaputken reitti eturauhasen läpi ahtautuu. Virtsarakon lihasvoima pystyy aluksi kompensoimaan ahtautumista suuremman paineen avulla. Kun virtsarakko ei enää pysty kompensoimaan suuremmalla avaus- ja tyhjennyspaineella, oireet lisääntyvät. Tulee tyhjennysoireita, joihin liittyy virtsantulon viipyminen, heikko virtsasuihku, virtsauksen keskeytyminen ja vajaa tyhjeneminen. Kerääntymisoireita ovat äkillinen ja pakottava virtsaamispakko sekä tiheä virtsaamistarve sekä päivällä että yöllä.
Viisi väitettä
Vastaa väitteisiin ja selvitä, onko sinulla eturauhasvaivoja.
-
- Joudun odottamaan virtsaamisen käynnistymistä
- Joudun tyhjentämään virtsarakkoani usein ja vähintään kahden tunnin välein
- Virtsasuihku on erittäin heikko
- Joudun nousemaan monta kertaa yössä tyhjentämään rakkoa
- Minulla on vaikeuksia pidättää virtsaa myös wc-käyntien jälkeen
Virtsaamisvaivat voivat johtua useista eri syistä: virtsaputken ahtauma, krooninen eturauhastulehdus, eturauhassyöpä, virtsarakon kaulan ahtaus, virtsarakon toimintahäiriöt, rakkokivet, virtsarakon syöpä, virtsarakkotyrä, jotkut hermovauriot ja lääkkeiden haittavaikutukset. Ikääntymisen aiheuttama eturauhasen liikakasvu on yleisin virtsaamisvaivojen syy, mutta aina tarvitaan tutkimus, jolla varmistetaan taustalla oleva syy. Jos sinulla on oireita, voit selvittää niiden vaikeusasteen täyttämällä kyselylomakkeen, jossa on seitsemän kysymystä – ns. IPSS-oirearviotesti.
Jotta pääset aktiiviseen hoitoon, sinulla on oltava samanaikaisesti:
1) vahvistettu eturauhasen liikakasvu
2) Selvä oirekuva IPPS-kyselylomakkeen mukaan
3) osoitettu hidas virtsan virtaus.
Elinajanodotteen noustessa oireisen eturauhasen liikakasvun riski ja hoidon tarve kasvavat. Saavutettavuuden ja kustannusten hallinnan vaatimukset kasvavat yhä tiukentuneessa terveydenhuollon taloudessa.
Hoitomenetelmät
Lääkehoito
Eturauhasen liikakasvun lääkehoitoa kannattaa kokeilla ensimmäisenä askeleena, jos oireet ovat lieviä tai keskivaikeita. Alfasalpaajat voivat lievittää oireita, mutta niillä ei ole vaikutusta eturauhasen liikakasvun etenemiseen. Haittavaikutukset ovat suhteellisen yleisiä: huimausta, väsymystä, päänsärkyä ja verenpaineen laskua. 5-alfareduktaasin estäjä pysäyttää myös eturauhasen liikakasvun etenemisen ja se lievittää vähitellen oireita, mutta vain eturauhasen voimakkaassa liikakasvussa. Monet potilaat kärsivät heikentyneestä seksuaalisesta kyvystä, haluttomuudesta ja joskus jopa impotenssista. Lääkehoito ei paranna sairautta ja sillä on vain tietty oireita lievittävä vaikutus.
Lämpöhoito
Minimaalisesti invasiivista (hoitovaihtoehto, joka tehdään useimmiten vastaanotolla) nykyaikaista mikroaaltohoitoa (PLFT®, CoreTherm®) on ollut saatavilla Ruotsissa yli 20 vuoden ajan. Tekniikka mahdollistaa eturauhasen lämpötilan kehityksen ja kudosvaurioiden seuraamisen, minkä ansiosta lääkäri voi poistaa tapauskohtaisesti juuri oikean määrän ja pystyy siten “räätälöimään” hoidon. Hoito tapahtuu eturauhasen paikallispuudutuksessa erityisellä katetrilla, samalla puudutusaineella kuin mitä hammaslääkärit käyttävät. Hoito on kivuton ja kestää vain vähän aikaa (vain 10 minuuttia). Toimenpiteen jälkeen tarvitaan virtsakatetria kolmen tai neljän viikon ajan, siksi ajaksi kun eturauhanen on turvonnut. Ensimmäisten päivien aikana voi esiintyä kirvelyä sekä virtsaamispakkoa, mutta ne menevät yleensä nopeasti ohi. Hoito on parantava ja se suoritetaan yleensä vain kerran ja useimmat eivät sen jälkeen tarvitse muita toimenpiteitä. Mahdolliset haittavaikutukset ovat vähäisiä ja lieviä.
Kirurginen toimenpide/leikkaus
Klassinen jo 70-luvulta asti käytetty hoito on ”höyläys” (transurethral resection of the prostate, TURP) ja se on toimenpide, jossa eturauhasen ahtautta aiheuttavat sisäosat “höylätään pois sähköveitsellä” virtsaputken kautta. Höyläys ei sovellu voimakkaaseen eturauhasen liikakasvuun, ja ne on yleensä leikattu vatsanpeitteen läpi avoleikkauksella. Molemmat menetelmät vaativat sairaalahoitoa toimenpiteen jälkeen ja niihin liittyy tiettyjä komplikaatioiden riskejä. Keskivaikeassa eturauhasen liikakasvussa ja samanaikaisen virtsaamista rajoittavan ahtauden vuoksi tehdään joskus Transuretral incision av Prostata (TUIP) (virtsarakon kaulan halkaisuleikkaus).
Ikään liittyvän eturauhasen liikakasvun hoitovalinta
Potilaslain mukaan potilaalle on kerrottava kaikista tieteellisesti suositelluista hoitovaihtoehdoista ja hänelle on annettava mahdollisuus valita haluamansa hoito. Urologit suosittelevat “odottamaan ja katsomaan” tai lääketieteellistä hoitoa potilaille, joiden oireet ovat lieviä. Keskivaikeisiin oireisiin suositellaan lääkehoitoa, lämpöhoitoa tai leikkausta. Vaikeisiin oireisiin suositellaan lämpöhoitoa tai leikkausta.
Varhaista aktiivista hoitoa tulee harkita potilaille, joiden oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita. Hoidoilla elämänlaatu paranee, oireet häviävät nopeammin, eturauhasen liikakasvun komplikaatioita on vähemmän ja ne tuovat myös suuria säästöjä yhteiskunnalle.
Sonny Schelin LT, urologian yksikkö, Kalmarin lääninsairaalan kirurginen yksikkö, erikoislääkärien ryhmä Kalmarissa