Kirjoita hakusanasi

Norovirusinfektio alkaa äkillisellä oksentelulla, ripulilla ja vatsakivuilla. Kuva: Shutterstock

Norovirusinfektio alkaa äkillisellä oksentelulla, ripulilla ja vatsakivuilla. Kuva: Shutterstock

Hyvä käsihygienia on tärkeä toimenpide norovirusinfektion ehkäisemisessä. Kuva: Shutterstock

Hyvä käsihygienia on tärkeä toimenpide norovirusinfektion ehkäisemisessä. Kuva: Shutterstock

Norovirus (kalikivirus)

Norovirusinfektio on vatsa-suolistosairaus, jonka aiheuttaa kalikivirus, joka on erittäin tarttuva. Norovirusinfektio alkaa äkillisellä oksentelulla, ripulilla ja vatsakivuilla.

Mainos:

Tauti kestää yleensä muutaman päivän. Norovirusta on eniten marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana. Tauti menee ohi itsestään.

Mikä on norovirusinfektio

Kalikivirustautia kutsutaan yleisesti norovirukseksi ja sen aiheuttaa kalikivirus. Kalikivirusten ryhmään kuuluvat noro- ja sapovirukset, jotka molemmat aiheuttavat vatsatautia. Niiden oireet ovat samanlaisia: äkillinen oksentelu ja/tai ripuli, johon liittyy usein vatsakipu ja kuume. Taudin sairastanut saa lyhytaikaisen infektiosuojan, immuniteetin, mutta taudin voi sairastaa useita kertoja.

Norovirusinfektion oireet kestävät muutaman päivän. Tautia esiintyy yleisimmin talvikuukausina marraskuusta huhtikuuhun.

Miten norovirus tarttuu

Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Sairastunut voi helposti tartuttaa infektion suoraan tai välillisesti, ja taudin saamiseen riittää vain pieni tartunta-annos. Itämisaika on lyhyt, 12-48 tuntia. Se tarttuu kosketustartuntana saastuneiden käsien, pintojen ja esineiden kautta. Se tarttuu myös pisaratartuntana, erityisesti oksentelun yhteydessä, ja saastuneiden elintarvikkeiden kautta.

  • Virus leviää esimerkiksi ovenkahvojen, wc-istuinten ja muiden pintojen kautta.
  • Virus voi levitä sairastuneen henkilön käsittelemästä ruoasta.
  • Virus voi levitä raakojen äyriäisten tai huonosti kypsennetyn ruoan välityksellä.

Norovirusinfektion oireet

Oireet alkavat nopeasti tartunnan jälkeen. Itämisaika on 12-48 tuntia, ja sen jälkeen tartunnan saanut kärsii äkillisestä pahoinvoinnista, oksentelusta, ripulista ja mahdollisesti vatsakivusta.

Norovirusinfektion yleiset oireet

  • Oksentelu
  • Ripuli
  • Vatsakivut 

Oksentelu ja ripuli kestävät noin 1-3 päivää.

Norovirusinfektion hoito

Norovirusinfektion aikana on tärkeä juoda paljon menetetyn nesteen kompensoimiseksi. On hyvä nauttia nesteytysjuomia, koska nesteiden lisäksi elimistö menettää myös suoloja. Neste imeytyy parhaiten elimistöön, kun juo pieniä määriä kerrallaan ja usein.

Kun ripuli laantuu, voi jälleen syödä tavalliseen tapaan, mutta juoda edelleen runsaasti nestettä niin kauan kuin uloste on löysää. Lapsilla on nestehukan ja kuivumisen riski vatsataudin, ripulin ja oksentelun yhteydessä. Kun lapsi saa juotua nestettä tai erityistä nesteytysjuomaa, tilanne useimmiten korjaantuu. Sekä aikuisille että lapsille soveltuvaa nesteytysjuomaa on saatavilla apteekeista ja ruokakaupoista.

Norovirusinfektion ehkäiseminen

Norovirustartuntaa voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja elintarvikkeiden hygieenisellä käsittelyllä.

  • Kädet on pestävä huolellisesti ennen ruokailua ja wc-käyntien jälkeen. Pesu täydennetään käsidesillä.
  • Kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja julkisissa tiloissa suositellaan käyttämään nestesaippuaa ja paperisia käsipyyhkeitä.
  • Kannattaa välttää buffetteja, noutoruokapöytiä, joissa useat ihmiset koskettelevat ruokia.
  • Vatsavaivoista kärsiviä ihmisiä kannattaa vältellä.

Tehoaako käsidesi norovirukseen?

On keskusteltu siitä, estääkö käsidesi infektion saamista tai auttaako se vähentämään tartuntoja. Itse asiassa vastaus tähän on sekä kyllä että ei. Suurimmalla osalla käsien desinfiointiaineista ei ole riittävää tehoa norovirukseen ja usein on pestävä pois suuria virusmääriä. 

Käsidesi vaikuttaa vahingoittamalla monia virustyyppejä ympäröivän kuoren. Kaikilla viruksilla, mukaan lukien kalikivirukset, ei ole tätä kuorta, ja silloin käsidesi ei myöskään toimi eikä se pysty tuhoamaan näitä viruksia. Tutkimuksissa on kuitenkin nähty, että vetyperoksidia sisältävä käsidesi voi eliminoida vähintään 99,99 prosenttia kalikiviruspartikkeleista. Ruotsin kansanterveysvirasto suosittelee huolellista pesua saippualla ja vedellä. Käsienpesun jälkeen voi käyttää käsidesiä, koska se tehoaa muita bakteereja ja viruksia vastaan, jotka voivat sairastuttaa meidät.

Hakeudu hoitoon

Tauti ei ole vaarallinen, vaan menee ohi muutamassa päivässä. Norovirusinfektiossa elimistöstä poistuu enemmän nestettä kuin mitä sinne tulee. Silloin on olemassa kuivumisen riski ja siitä voi seurata huimausta ja väsymystä, päänsärkyä ja suun kuivumista. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos et saa juotua tarpeeksi nestettä, sinulla on nestehukka tai jos virtsaat huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. Lapset voivat myös kärsiä nestehukasta. Nestehukasta kärsivä lapsi on väsynyt, voimaton ja virtsaa tavallista vähemmän. 

Kuivumisen merkkejä ovat tumma virtsa, virtsan vähäinen määrä, väsymys ja limakalvojen kuivuminen. Nestetasapaino on kehon nesteiden, natriumin ja kaliumin tasapaino. Siksi on tärkeää saada sekä nestettä että suoloja, jotta palautuu nopeammin.

Ohjeita norovirusinfektioon

Hyvä sääntö on, että on oltava täysin terve vähintään 48 tuntia ennen kuin palaa töihin, kouluun tai muihin paikkoihin. Hyvä käsihygienia on paras tapa suojautua taudilta. Nestemäistä saippuaa suositellaan. Käsidesi voi toimia, jos se sisältää oikeita aineita ja silloin se täydentää pesua tappamalla tartunnan aiheuttajia. Toinen vinkki on käyttää paperisia käsipyyhkeitä julkisissa käymälöissä, koska kangaspyyhkeet lisäävät infektioiden leviämisriskiä. Näin vältetään tartuttamasta muita.

Niin suuren yleisön kuin terveydenhuollon on tärkeä huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Erityisen tärkeää se on silloin, jos itsellä on vatsatauti tai on hoitanut henkilöä, jolla on vatsatauti tai jonka epäillään saaneen tartunnan. Silloin ei myöskään pidä käsitellä elintarvikkeita, joita muut syövät. Terveydenhuolto- ja hoivapalveluissa on tärkeä norotartuntojen aikana noudattaa hyvää hoitohygieniaa ja siten vähentää sairaalahoidossa olevien potilaiden sairastumisriskiä.

Tietoa Oikea tapa pestä kädet

  1. Huuhtele kädet haalealla vedellä.
  2. Ota saippuaa ja vaahdota kädet kaikkialta.
  3. Hankaa käsiä ja laske samalla hitaasti 15:een. Mieluiten vielä kauemminkin.
  4. Muista ottaa pois sormukset sekä puhdistaa kynsien alta.
  5. Huuhtele haalealla vedellä.
  6. Pyyhi kädet kuiviksi kertakäyttöisillä pyyhkeillä.
  7. Käytä vetyperoksidia sisältävää käsidesiä.

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: