Molluskat eivät ole kovin tarttuvia ja ne tarttuvat pääasiassa ihokosketuksessa. Jopa esimerkiksi pyyhkeet ja vaatteet voivat levittää infektiota. Molluskoiden itämisaika (infektion ja näppylän välinen aika) on pitkä, se voi olla jopa useita kuukausia.
Jos on kerran saanut molluskoita, on pieni riski, että ne tulevat takaisin. Molluskoihin ei ole rokotetta. Molluskoita saaneet lapset voivat mennä kouluun tai esikouluun tavalliseen tapaan, koska näppylät ovat vaarattomia.
Aikuisten molluskat tarttuvat yleensä seksuaalisessa kontaktissa ja ilmaantuvat sukuelinten, nivusien, reisien ja alavatsan ympäristöön. Niitä ei lasketa sukupuolitaudeiksi, joten niitä ei tarvitse ilmoittaa terveydenhuoltoon tartuntoina.
Mitä molluskat näyttävät?
Molluskoiden koko on useimmiten kahdesta viiteen millimetriä. Ne ovat koholla ja näppylän keskellä on pienempi kuoppa. Yleensä niitä löytyy lapsen vatsalta, käsivarsista, kasvoista ja/tai kaulasta. Molluskoiden määrä voi vaihdella suuresti. Niitä voi tulla yksi tai erittäin monta.
Molluskoiden väri voi vaihdella hieman oman ihonvärin mukaan. Vaalealla iholla molluskat ovat yleensä ihonvärisiä tai hieman vaaleanpunaisia, kun taas tummemmalla iholla ne näyttävät yleensä vaaleammilta ihoon verrattuna. Molluskoiden päällä on yleensä kuoppa. Se on tyypillistä molluskoille ja erottaa niiden ulkonäön esimerkiksi ihosyylistä.
Terveydenhuollossa molluska-diagnoosi tehdään useimmiten näppylän tyypillisen ulkonäön perusteella.
Molluskoiden hoito
Molluskat paranevat itsestään ilman hoitoa. Ne häviävät yleensä kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Poikkeustapauksissa he voivat säilyä useita vuosia. Ennen häviämistään ne voivat muuttua hieman punaisiksi, aroiksi ja turvonneiksi. Se on merkki siitä, että immuunijärjestelmä on alkanut reagoida virukseen.
Kärsivällisyys on tärkein osa hoitoa, koska molluskoita voidaan pitää työläinä. Yritä olla repimättä näppylöitä. Ei myöskään ole hyvä idea poistaa niitä omilla menetelmillä. Nämä toimenpiteet voivat aiheuttaa arpia ja haavoja, jotka voivat infektoitua. Jos lapsellasi on molluskoita, on hyvä leikata lapsen kynnet huolellisesti, jotta hän ei revi molluskoita. Käsien puhtaana pitäminen on toinen hyvä tapa välttää mahdolliset infektiot.
Molluskoihin on olemassa lääkkeitä ja niin sanottuja lääkinnällisiä laitteita, jotka voivat nopeuttaa paranemista jonkin verran. On myös hoitoja, joissa kaavitaan tai jäädytetään (niin kutsuttu kryoterapia) näppylät pois. Nämä hoidot ovat yleensä kivuliaita ja riskinä on, että molluskoista jää arpia. Lääketieteellisestä näkökulmasta hoito on kuitenkin tarpeetonta, koska molluskat ovat vaarattomia.
Molluskat ja ihottuma
Molluskoita voi esiintyä ihottuman yhteydessä. Lapset, joilla on taiveihottuma (atooppinen ekseema), saavat useammin molluskoita. Molluskoiden kutina voi synnyttää ihottumaa, ja samalla molluskat leviävät helpommin ihottuma. Jos jostain syystä on ihottumaa molluskoiden yhteydessä, ihottumaa voi hoitaa sen lievittämiseksi ja samalla vähentää molluskoiden leviämistä.
Apteekissa on hydrokortisonia sisältäviä käsikauppatuotteita, jotka helpottavat ihottumaa. Kysy lääkäriltäsi ennen hydrokortisonin käyttöä alle kaksivuotiailla tai jos ihottuma aiheuttaa vakavia vaivoja.