Kirjoita hakusanasi

Miestyyppinen hiustenlähtö (androgeeninen alopecia)

Miestyyppinen hiustenlähtö (androgeeninen alopecia)

Miestyyppinen hiustenlähtö (androgeeninen alopecia) voi olla monille traumaattista, riippumatta sen syystä. Siihen on olemassa liuta eri syitä – ja jopa apua kaljuuntumisen pysäyttämiseksi on saatavilla. Oletko mies ja kärsit hiustenlähdöstä? Siinä tapauksessa sinun tulisi lukea tämä artikkeli.

Mainos:

Alkaako hiusraja vetäytyä ohimoilta? Tuntuvatko hiukset merkittävästi ohuemmilta kuin ennen? Alkaako kalju laikku päälaella tuntua suuremmalta ja suuremmalta? Siinä tapauksessa kärsit luultavasti hiustenlähdöstä, josta suuri osa miehistä alkaa ennemmin tai myöhemmin kärsiä. Kuinka paljon, kuinka nopeasti ja milloin, se on yksilöllistä. Joillakin kaljuuntuminen alkaa jo nuorella iällä, toisilla ei koskaan. 

Minkälaisia eri hiustenlähdön muotoja on olemassa?

Perinnöllinen kaljuuntuminen on epäilemättä tavallisin hiustenlähdön syy niin naisilla kuin miehillä, mutta on huomattavasti tavallisempaa miehillä. Riippuen perintötekijöistä hiustenlähtö voi alkaa eri aikoina, osalla jo nuoruusvuosina. Pälvikaljuus (alopecia areata) on ihosairaus, joka aiheuttaa hajanaista hiustenlähtöä, mikä monesti on rasittavaa sekä psyykkisesti että fyysisesti. Sairaus on autoimmuunitauti ja sitä on kolmea eri tyyppiä; alopecia areata, alopecia totalis ja alopecia universalis. Ensin mainittu tarkoittaa hajanaista hiustenlähtöä, toiseksi mainittu tarkoittaa kaikkien hiusten lähtemistä, ja viimeksi mainittu, että kaikki ihokarvoitus katoaa. Sairaus ei ole perinnöllinen eikä välttämättä pysyvä: on olemassa myös mahdollisuus, että hiukset kasvavat sairastumisen jälkeen takaisin. Siihen ei ole olemassa hoitoa. On olemassa myös muita sairauksia ja lääketieteellisiä hoitoja, jotka voivat vaikuttaa hiustenkasvuun, ja parasta onkin aina kysyä lääkäriltä neuvoa.

Miksi sairastumme hiustenlähtöön?

Puhuttaessa miestyyppisestä hiustenlähdöstä mainitaan DHT (dihydrotestosteroni), eräs mieshormoni, joka tukkii hiustupet ja aiheuttaa itse hiustenlähdön. Hiustenlähdössä ei ole kuitenkaan kyse mistään vakavammasta  hormoniepätasapainosta, ja miestyyppisen hiustenlähdön ei katsota olevan sairaus.

Kaljuuntuminen on sitä vastoin monille yhä raskasta ja henkisesti stressaavaa. Jos kärsit perinnöllisestä hiustenlähdöstä (tavallisin muoto), ei päänahassa yleensä näy mitään merkkejä – siinä ei ole esimerkiksi ihottumaa, hiusraja ainoastaan hiipii ylös päälaelle, johtuen hiustuppien kutistumisesta (jonka aiheuttaa mieshormoni). Tällöin hiuskarvoilla on yksinkertaisesti vähemmän tilaa missä kasvaa. Se johtaa myös siihen, että hiukset muuttuvat ohuemmiksi ja sameammiksi ennen kuin häviävät kokonaan.

Miestyyppisen hiustenlähdön hoitaminen

Miestyyppistä hiustenlähtöä käsittelevä tutkimus on lisääntynyt, johtuen siitä että miehet ovat tulleet tiedostavammiksi ja välittävät ulkonäöstään. Tänä päivänä löytyy kasapäin menetelmiä, jotka käsittelevät nimenomaan miestyyppistä hiustenlähtöä. Se, mitä voit tehdä, on selvittää kuinka hiustenlähtö vaikuttaa sinuun, ja toimia sen mukaisesti. Jos se on vain pieni ongelma, hiukset voi vain leikkauttaa niiden määrään sopivasti, tai ne voi ajella pois. Jos taas tuntuu, että haluaa tehdä jotain hiustenlähdön pysäyttämiseksi, löytyy siihenkin monia keinoja. On olemassa hyvin tunnettuja lääkkeitä, sekä reseptivapaita että reseptilääkkeitä, joiden teho miestyyppiseen hiustenlähtöön on osoitettu. Kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa siitä, mitkä keinot ovat sopivia juuri omalla kohdalla. On hyvä keskustella ongelmista ensin lääkärin kanssa, sillä jopa reseptivapailla hoidoilla voi olla sivuvaikutuksia, ja on tärkeää sulkea pois sydämeen ja verisuoniin liittyvät (kardiovaskulaariset) ongelmat ennen hoitoa minoksidilla, jota reseptivapaat lääkkeet sisältävät.

Plastiikkakirurgia ja hiustenlähtö

Plastiikkakirurgiasta on viime vuosina tullut yhä suositumpaa. Löytyy erilaisia metodeja, joista tavallisin on ottaa hiuksia niskasta, ja jakaa ne pieniin paloihin, jotka  sisältävät 1-3 karvatuppea. Nämä istutetaan sitten paljaille alueille. Kuitenkin yleensä suositellaan jatkamaan myös lääkitystä, sillä paras tulos saadaan, jos osa tavallisista hiuksista voidaan säilyttää istutteiden seassa. Hiustensiirron lopputulos vaihtelee riippuen siitä, kuinka suuri alue on kalju, minkä laatuisia niskasta otetut hiukset ovat, sekä päänahan elastisuudesta.

Kauhukokemuksia

Miestyyppinen hiustenlähtö on tavallaan rasittava kokemus. Sen, kuinka sinä sen koet, tiedät vain sinä itse – hiustenlähdön takia ei tarvitse kulkea pää painuksissa, hoitokeinoja löytyy, vaikka hoitotulos onkin yksilöllinen. Apua hiustenlähtöön on saatavilla, ja kysymys joka tulee esittää: Kuinka hiustenlähtö vaikuttaa minuun?

 

Mainos:

http://www.1177.se/Varmland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Haravfall/, http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/haravfall-androgen-alopeci-manligt-haravfa/

http://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/hair-replacement.html, http://www.niams.nih.gov/health_info/alopecia_areata/ Detta är en annons från MSD mars 2014 03-18-NOND-1112368-0005

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: