Keuhkoissa sijaitsevat keuhkorakkulat varastoivat happea ja niiden koostumus muistuttaa pesusientä. Keuhkorakkuloiden pinta koostuu pienistä hiusverisuonista.
Keuhkojen toiminta
Keuhkot roikkuvat vapaasti rintakehän suojaamina ja ne ympäröivät sydämen. Keuhkoja ympäröi kaksilehtinen keuhkopussi ja kumpikin keuhko jakaantuu omiin keuhkolohkoihinsa. Keuhkot ovat elastiset, mikä tarkoittaa, että ne laajentuvat sisäänhengitettäessä ja supistuvat uloshengitettäessä. Hengitystä ohjaillaan hengityskeskuksesta.
Keuhkot eivät ole kaikki, mitä tarvitset, vaan myös hengityselimet, kuten nenä, henkitorvi ja keuhkoputket ovat tärkeässä asemassa. Keuhkorakkulat ovat pieniä rakkuloita keuhkoissa ja niitä on useita miljoonia. Keuhkorakkuloiden ympärillä sijaitsee elimistömme pienimmät verisuonet, hiussuonet. Keuhkorakkulat ja hiussuonet mahdollistavat hapen vastaanoton ja hiilidioksidin luovutuksen.
Hiussuonet ottavat hapen talteen ja kuljettavat sen eri puolille kehoa kaikkiin soluihin. Hiilidioksidi, jota emme tarvitse, kulkeutuu pois uloshengityksen mukana. Jo minuutti ilman happea vaurioittaa aivoja, joten huolehdi keuhkoistasi!
Tosiasioita keuhkoistasi
- Keuhkojen väliä kutsutaan mediastinumiksi, välikarsinaksi. Siellä sijaitsevat imusolmukkeet, tärkeät verisuonet, sydän, ruokatorvi ja henkitorvi.
- Kummassakin keuhkossa on noin 400 miljoonaa keuhkorakkulaa.
- Oikeassa keuhkossa on kolme lohkoa ja vasemmassa kaksi.
- Noin puoli litraa ilmaa virtaa sisään ja ulos keuhkoista jokaisen hengityksen aikana.
- Levossa hengitystiheys on noin 12 kertaa minuutissa.
- Tupakointi on yksi suurimmista vaaratekijöistä keuhkoille.