Syöpä ei ole varsinainen sairaus, vaan pikemminkin yleinen termi 200 eri sairaudelle, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti kehon eri osiin. Joka vuosi diagnosoidaan 50 000 uutta syöpätapausta. Syövästä kärsivät eniten vanhemmat ikäryhmät – kaksi kolmesta syöpäpotilaasta on yli 65-vuotiaita. Tauti on yhtä yleistä miehillä ja naisilla: molemmilla esiintyy lukuisia syövän muotoja. Rintasyöpä on yleisin naisten keskuudessa ja eturauhassyöpä yleisin miesten keskuudessa. Muita yleisiä syövän muotoja ovat paksusuolen ja peräsuolen syöpä, ihosyöpä ja keuhkosyöpä.
Lisääntyneiden syöpätutkimusten ja parempien hoitomuotojen ansiosta syövän parantamisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet. Arviolta noin 60 prosenttia kaikista potilaista parantuu, mutta hoitotulokset vaihtelevat syöpätyypistä riippuen. Tästä huolimatta syöpä on kuitenkin edelleen toiseksi yleisin kuolinsyy sydän- ja veritautien jälkeen. Yli 10 000 suomalaista kuolee vuosittain syöpään.
Syövän muodostuminen
Kehon solut uudistuvat jatkuvasti solujen jakautumisen kautta. Kun terve solu vanhenee, se vaihtuu heti uuteen, joka näyttää täysin samalta kuin alkuperäinen. Syövän alkaessa soluen jakautumisen täydellinen tasapaino on jostain syystä järkkynyt ja solut alkavat jakautua holtittomasti. Yhä useammat ja useammat syöpäsolut muodostavat pakkauman, jota kutsutaan kasvaimeksi. Se jatkaa kasvuaan niin isoksi, että voit ennen pitkää tuntea tai nähdä sen.
Kuka voi saada syövän?
Syövän voi saada kuka tahansa. Noin joka kolmas pohjoismaalaisista saa syövän jossain vaiheessa elämäänsä. On kuitenkin olemassa tiettyjä parametrejä, joilla on syövän kehittymisessä merkittävä rooli.
- Perinnölliset tekijät: Vain noin 5–10 prosenttia kaikista syöpätapauksista on perinnöllisiä. Useimmissa tapauksissa ei ole todettu perinnöllisiä yhteyksiä.
- Elämäntyyliin liittyvät tekijät: 70 prosenttia kaikista syöpätapauksista johtuu elämäntavoista. Tupakointi, ruokavalio ja auringolle altistuminen ovat merkittäviä tekijöitä syövän kehittymisessä.
- Muut tekijät: On olemassa myös meistä riippumattomia tekijöitä, jotka vaikuttavat syövän kehittymiseen. Näitä ovat mm. säteily, virukset ja saasteet.
Hae apua
Tietyt varoitusmerkit ja oireet kannattaa tutkituttaa syövän poissulkemiseksi. Jos oireet jatkuvat yli kolme viikkoa, on syytä varata aika lääkärille:
- Kohoumat tai kyhmyt, jotka ilmestyvät ilman syytä.
- Luomet, jotka vaihtavat väriä, vuotavat verta tai kutiavat.
- Yskä tai kurkun käheys, joka jatkuu pitkään.
- Nielemis- tai virtsaamisvaikeudet
- Verenvuoto virtsatessa tai ulostaessa
- Muuttuneet ulostustottumukset
- Heikentynyt ruokahalu ja laihtuminen
- Jatkuva kuumeilu
- Epämääräiset hermosto-oireet
Ravintolisät voivat torjua aliravitsemusta syövän aikana
Oireet, kuten ruokahalun menettäminen ja laihtuminen, voivat liittyä syöpään ja johtaa aliravitsemukseen. Syöpää sairastettaessa on erityisen tärkeää saada riittävästi ravinteita ja energiaa. Siksi ravintolisät voivat olla suureksi avuksi.
On olemassa erilaisia ravintolisiä; täydellisiä ravintolisävalmisteita, energia- ja proteiinirikkaita ravintovalmisteita sekä muita potilaan tilanteeseen sopivia ravintovalmisteita.
Täydelliset ravintolisävalmisteet on suunniteltu korvaamaan kokonainen ateria. Niiden sisältämät ravintoaineet pitävät huolen siitä, että saat kaiken tarvitsemasi ravinnon. Energia- ja proteiinilisät puolestaan on suunniteltu täydentämään säännöllistä ruokailua, ja voivat toimia kätevästi esimerkiksi välipaloina. Jos sinulla on jokin sairaus, kuten esimerkiksi diabetes, keuhkoahtaumatauti tai syöpä, tulee ruokavalioon kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota. Silloin voit käyttää ravintolisiä ruokavalion täydennyksenä niin, että saat potilaana varmasti riittävän määrän energiaa ja ravinteita.
Syövän hoito
Syövän hoitomuoto riippuu syövän tyypistä. Yleisimmät hoitomuodot ovat leikkaus, sädehoito, hormonihoito ja kemoterapia. Usein näitä hoitomuotoja yhdistellään hyvien hoitotulosten saavuttamiseksi. Uudet lääkkeillä tapahtuvat hoitomenetelmät kasvattavat myös suosiotaan jatkuvasti. Joskus hoitojen sivuvaikutuksena voi esiintyä pahoinvointia.