Pitkittynyt yskä voi johtua monesta syystä. Vilustuminen ja tulehdukset, mutta myös krooniset keuhkosairaudet, kuten astma ja keuhkoahtaumatauti voivat vaikuttaa hengityselimiin ja aiheuttaa pitkittynyttä yskää. Useimmille tulee yllätyksenä, että pitkittynyt yskä voikin olla hinkuyskää. Tutkimusten mukaan jopa 25 % pitkittyneestä yskästä on hinkuyskää.
Hinkuyskä lasketaan lapsuusajan sairaudeksi, joka tarttuu erittäin helposti. Se tarttuu pisaratartuntana. Vanhemmat lapset ja aikuiset voivat sairastua siihen rokotteesta huolimatta. Rokotus ei siis anna elinikäistä tai edes täydellistä suojaa.
Kun aikuiset kärsivät hinkuyskästä
Vähintään 25 % pitkittyneestä yskästä on hinkuyskää. Yskä kestää tällöin noin 1–2 kuukautta. Se ilmenee toistuvina yskänkohtauksina ja on erityisen hankala öisin. Lisäksi voi esiintyä esimerkiksi oksentelua ja komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta, poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Yskä ei kuitenkaan ole välttämättä tyypillistä hinkuyskää. Aikuisilla ja rokotetuilla lapsilla tauti on usein lievempi, mutta silti tarttuva. Bakteeritartunnat voivat olla vaarallisia etenkin pienille lapsille. Viimeksi lapsena hinkuyskää vastaan rokotetut aikuiset voivat siis levittää tautia eteenpäin.
Riskiryhmään kuuluvat rokottamattomat ja alle kuusi kuukautta vanhat lapset, joilla ei myöskään vielä ole rokotesuojaa. Näille lapsille hinkuyskä voi olla vaarallinen ja saattaa vaatia sairaalahoitoa. Hinkuyskä voi aiheuttaa korvatulehduksia, pitkäaikaisia keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumetta, kouristuksia, aivovaurion tai jopa kuoleman.
Hinkuyskän tehosterokotuksia suositellaan
Hinkuyskä on yksi yleisimmistä lapsuusajan sairauksista. Lapset rokotetaan hinkuyskää vastaan pieninä, ja vanhemmille lapsille ja aikuisille suositellaan tehosterokotuksien ottamista, koska rokotuksen teho häviää ajan myötä. On olemassa rokote, joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä ja poliolta.