Jos lapsi on lyönyt päänsä kovaa tai jos itse epäilee saaneensa aivotärähdyksen, hoitoon on hakeuduttava heti. Aivotärähdys itsessään ei ole niin vaarallinen, mutta isku on voinut aiheuttaa verenvuodon aivoissa. Siksi päävamman saatuaan on tärkeää viipymättä mennä lääkäriin.
Mikä aiheuttaa aivotärähdyksen?
Voimakas päähän kohdistuva isku voi saada aivot liikkumaan, mikä vaikuttaa hetkellisesti hermosoluihin. Osa aivotoiminnoista pysähtyy väliaikaisesti. Hetkellisten vaurioiden laajuus riippuu täysin aivotärähdyksen voimakkuudesta ja vakavuudesta. Kallossa ihmisen aivoja ympäröi aivo-selkäydinneste, joka suojaa aivoja pienemmiltä vammoilta. Voimakkaan iskun takia aivot voivat kuitenkin ”pompahtaa” kalloa vasten, jolloin tapahtuu aivotärähdys.
Aivotärähdyksen oireet
Monet kokevat aivotärähdyksen yhteydessä huimausta, pahoinvointia, tasapainohäiriöitä, oksennusta, päänsärkyä, väliaikaista muistinmenetystä, sekavuutta ja väsymystä. Myös näköoireita kuten valoyliherkkyyttä ja kaksoiskuvia ilmenee. Hermosolut eivät vaurioidu aivotärähdyksessä pysyvästi. On erittäin tärkeää tarkkailla aivotärähdyksen oireita lapsella, koska lapsi ei välttämättä itse tajua, kuinka voimakas isku on ollut. Päänsä lyönyttä lasta pitää valvoa, ja jos oireita ilmenee tai jos on epätietoisuutta lapsen voinnista, lääkäriin on hakeuduttava.
Aivotärähdyksen diagnosointi
Aivotärähdysdiagnoosi perustuu potilaan oireisiin. Jos on lyönyt päänsä ja saa yhden tai useamman aivotärähdykselle tyypillisen oireen, aivotärähdys on todennäköinen. Joskus pää kuvataan tietokonetomografialla, jotta nähdään mahdolliset vakavat vammat. Päähän kohdistunut kova isku voi aiheuttaa verenvuotoa, jolloin aivot voivat turvota. Myös kalloon voi tulla vammoja. Usein verenvuodon voi aiheuttaa vain todella kova isku, mutta lievemmälläkin iskulla voi olla tuhoisia vaikutuksia, jos se on osunut pahaan paikkaan. Jos aivojen kuvauksessa ei ilmene mitään poikkeavaa, on potilas mitä todennäköisimmin selvinnyt pelkällä aivotärähdyksellä ja voi palata kotiin.
Aivotärähdyksen hoito
Aivotärähdykseen ei ole varsinaista hoitoa, mutta aivot tarvitsevat aikaa toipumiseen. Siksi urheilua sekä alkoholia on vältettävä viikon ajan aivotärähdyksestä. Myös paljon keskittymistä vaativia toimintoja, kuten tietokoneella pelaamista, lukemista sekä television katselemista, on hyvä rajoittaa.
Muuta aivotärähdyksestä
Aivotärähdyksen jälkeenkin potilaalla voi olla päänsärkyä, keskittymis- ja muistivaikeuksia, unihäiriöitä ja voimattomuutta. Oireet voivat kestää muutaman päivän tai jopa pari viikkoa. Jos oireet jatkuvat pidempään tai pahenevat, on syytä mennä terveyskeskukseen. Myös terveysneuvontaan voi soittaa ja kysyä neuvoa aivotärähdyksestä toipumiseen.