Kirjoita hakusanasi

Akillesjänne voi revetä kokonaan. Yleensä se tapahtuu urheillessa.

Akillesjänne voi revetä kokonaan. Yleensä se tapahtuu urheillessa.

Akillesjänteen repeämä

Akillesjänne voi revetä joko kokonaan tai osittain. Akillesjänne repeää yleensä äkillisen ja voimakkaan kuormituksen yhteydessä. 

Mainos:

Akillesjänteen repeämiä esiintyy eniten miehillä. Tietyt urheilulajit, kuten tennis, sulkapallo ja jalkapallo, altistavat akillesjänteen repeämille. Repeämät ovat myös yleisiä niillä, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet liikuntaa, tai jotka kokeilevat jotakin uutta urheilulajia. Akillesjänteen kokonaan repeäminen tapahtuu yleensä täysin ennalta arvaamatta, mutta akillesjänteen repeämä voi syntyä myös pidemmän ajan kuluessa.

Miksi akillesjänne repeää?

Akillesjänteen akuutti eli kokonaan repeäminen tapahtuu yleensä täysin ennalta arvaamatta. Jänne ei myöskään oireile millään tavalla ennen repeämistä, jolloin repeämistä ei voi ennustaa etukäteen. 90 % akillesjänteen repeämistä tapahtuu jonkin urheilulajin parissa. Repeämiä esiintyy enemmän kuntourheilijoilla kuin huippu-urheilijoilla. Akillesjänne voi myös revetä, jos se on heikko. Se voi myös revetä pitkäaikaisen kortisonin tai tietyn antibiootin käytön jälkeen. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia tapauksia. 

Akillesjänteen repeämän oireet

Akillesjänteen osittaisen repeämän yhteydessä akillesjänne vaivaa pidemmän aikaa, ja rasituksen aikana esiintyy kipua ja jähmeyttä. Akillesjänteen akuutin eli äkillisen repeämisen yhteydessä kuuluu napsahdus tai paukahdus. Useimmat tietävät heti, että jotakin meni poikki, ja monesta tuntuu aivan kuin joku potkaisisi pohkeeseen. Repeämisen jälkeen jalassa tuntuu kipua, mutta se heikkenee melko pian, ja potilas pystyy kävelemään itse. Kipu on hyvin yksilöllistä. Repeämisen jälkeen akillesjänne tuntuu aralle, jalalle ei voi varata varpaisillaan ja lisäksi tasapainon säilyttäminen voi olla vaikeaa. Kokonaan revennyt akillesjänne vaatii aina lääkärin hoitoa.

Diagnosointi

Akillesjänteen repeämän diagnosoinnissa selvitetään ensin, onko jänne revennyt kokonaan vai osittain. Kokonaisen repeämän voi nähdä helposti ilman kuvausta, mutta osittaisen repeämän diagnosointi on huomattavasti vaikeampaa. Osittainen repeämä todetaan yleensä ultraäänitutkimuksessa.

Hoito

Revennyt akillesjänne leikataan hyvin usein, etenkin nuorilla. Jänteen päät ommellaan yhteen, ja jalkaan laitetaan kipsi, jota käytetään noin 6 viikkoa. Jalkaa kuntoutetaan fysioterapiassa. Akillesjänteen repeämästä toipuminen vie yleensä noin puoli vuotta. Toipumisen ja kuntoutuksen jälkeen potilas voi urheilla normaaliin tapaan. Joissakin tapauksissa akillesjännettä ei leikata, vaan hoitona käytetään kipsiä noin 8 viikon ajan.

Yleistä akillesjänteen repeämästä

Akillesjänteen repeämää epäiltäessä on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Akillesjänne voi revetä kokonaan tai osittain. Osittainen repeämä kehittyy usein pidemmän ajan kuluessa. Repeämä paranee yleensä täysin hoidon ansiosta.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: