Akne on hyvin tavallinen ihosairaus, ja se on aina hoidettavissa. Ihon huolellinen hoito, puhdistaminen ja kosteuttaminen ei kuitenkaan riitä, ja lääkehoito on tarpeellinen. Näiden yhdistelmä on tehokas aknea vastaan.
Aknen syyt
Akne on tavallisin ihosairaus. Sitä hoidetaan kuitenkin liian vähän, ottaen huomioon, että apua on saatavilla. Lähes 85 % ihmisistä kärsii aknesta jossain vaiheessa elämäänsä. Vaikka akne on tunnettu sairaus, sitä ei useinkaan hoideta oikein. Aknen fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia ei tiedosteta riittävästi. Aknen voi saada missä iässä tahansa, mutta se on yleisintä murrosiässä hormoni- ja talintuotannon lisääntyessä. Puberteetin aikana sekä tyttöjen että poikien keho alkaa tuottaa lisää mieshormonia, mikä stimuloi talirauhasia tuottamaan lisää talia. Talin tehtävä on suojata ihoa, mutta sen liiallinen tuotanto tukkii ihohuokoset. Jos ne lisäksi tulehtuvat, ihoon alkaa syntyä finnejä.
Myös jotkut lääkkeet ja lääkeaineet, kuten kortisoni, saattavat aiheuttaa aknen tyyppisiä oireita. Myös lämpimässä ja kosteassa ympäristössä työskentely voi aiheuttaa oireita. Akne ei johdu huonosta hygieniasta. Joskus aknea voivat aiheuttaa tietyille ihoalueille myös kiristävät ja hiertävät vaatteet.
Aknen oireiden eri tyypit
Finniongelmaksikin kutsuttu akne koostuu ihonalaisista tulehtuneista talirauhasista, jotka näkyvät ihossa selvästi. Akne alkaa pienenä pinnallisena näppylänä tai syvempänä, arkana finninä. Aknea esiintyy useimmiten kasvoissa, mutta joskus myös rinnassa tai selässä, sillä talirauhaset ovat niissä suurikokoisia. On tavallista, että iho on kuiva, mutta rasvoittuu samanaikaisesti. Iho on usein rasvaisempi nenän ympärillä ja otsassa, sillä talintuotanto on niissä voimakkainta. Useimmiten aknen aiheuttamia finnejä ilmestyy kasvoihin, mutta niitä esiintyy myös rinnassa tai selässä. Tämäntyyppinen akne parantuu yleensä arpia jättämättä.
Aknen vakavampi muoto oirehtii suurina, arkoina, nestetäytteisinä kystoina, jotka voivat olla turvonneita ja arkoja. Tämäntyyppinen akne jättää parantuessaan usein arven. Aknea ja sen oireita on useita eri tyyppejä. Tässä näet muutamia esimerkkejä:
Acne vulgaris. Acne vulgaris tai tavallinen akne on aknetyyppi, joka vaivaa kaikenikäisiä ja voi vaihdella lievemmästä vaikeampaan. Se koostuu valko- ja mustapäistä sekä tulehtuneista finneistä, jotka näkyvät tummanpunaisina pisteinä ihossa. Ihonalaiset finnit ovat tulehtuneita, joten niiden koskettelua tulisi välttää. Aknen taustalla voivat olla hormonitoiminta, erilaiset aknea aiheuttavat tuotteet sekä tietyissä tapauksissa myös lääkeaineet.
Valkopäät. Nämä syntyvät tukkeutuneissa ihohuokosissa. Tukkeuma aiheuttaa kuvassa näkyviä kohoumia, jotka voivat olla tulehtuneita. Vältä myös näiden koskettelua, sillä se voi lisätä infektioriskiä.
Mustapäät. Myös näiden tapauksessa ihohuokoset ovat tukkeutuneet, mikä näkyy pieninä tummina pisteinä ihossa. Tukkeuma on vain osittainen, ja tumma väri johtuukin siitä, että iho pääsee kontaktiin hapen kanssa. Mustapäistä voi olla vaikea päästä eroon. Siksi on yleensä parasta jättää ne rauhaan.
Aikuisiän akne. Jos yli 30-vuotias henkilö kärsii aknesta, sitä kutsutaan aikuisiän akneksi. Usein taustalla ovat hormonitasapainon muutokset. Joskus myös steroideja sisältävät lääkkeet saattavat aiheuttaa aknea aikuisiässä.
Aknearvet. Joskus akne jättää jälkeensä ”kraatterimaisia” arpia, jotka ovat joissain tapauksissa lievempiä ja toisissa taas laajemmalle levinneitä ja vakavampia. Vaikeisiin aknearpiin löytyy erilaisia hoitoja, joista voit keskustella lääkärin kanssa.
Aknen hoito ilman reseptiä bentsyyliperoksidilla
Lievään akneen riittää yleensä ulkoinen lääkitys. Apteekin itsehoitolääkevalikoimasta löydät bentsyyliperoksidipohjaisia lääkkeitä, joita hierotaan aknesta kärsivälle ihoalueelle. Bentsyyliperoksidilla on kolme pääasiallista vaikutusta; se on antibakteerinen, keratolyyttinen (avaa tukkeentuneet ihohuokoset) ja vaikuttaa tulehdusta vastaan. Sitä suositellaan laajasti aknen hoitoon.
Bentsyyliperoksidihoitoon liittyen on hyvä tietää, että se voi joskus kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Usein tämä tarkoittaa, että hoito toimii. Tällöin voit lieventää annostusta ja käsitellä ihoa noin joka kolmas päivä, kunnes se on tottunut hoitoon. Jos ihoärsytys on vakava tai saat allergisen reaktion, keskeytä hoito ja kysy neuvoa lääkäriltä.
Reseptilääkkeet
Reseptivapaiden bentsyyliperoksidipohjaisten lääkevoiteiden paikallinen käyttö ei aina riitä aknen hoidossa. Myös reseptilääkkeitä geelien ja voiteiden muodossa on saatavilla. Vaikeammassa aknessa pidempiaikainen hoito antibiooteilla (enintään 3 kuukautta kerrallaan) tai vahvemmilla lääkkeillä saattaa olla tarpeellinen.
Aknesta kärsivät voivat ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai kouluterveydenhoitajaan parhaan hoidon takaamiseksi.
Hyviä neuvoja
Ainoa tapa päästä eroon aknesta on lääkehoito. Sitä vastoin aknen ehkäisyyn löytyy joitakin vinkkejä.
Hyviä neuvoja
- Pese kasvot yhdestä kahteen kertaan päivässä miedolla, ihoystävällisellä saippualla.
- Käytä aluksi reseptivapaita lääkkeitä (bentsyyliperoksidigeeli), joita löytyy apteekista.
- Aknen hoitaminen lääkkeillä saattaa kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Tämä kertoo yleensä siitä, että hoito on tehokas. Iho tottuu hoitoon yleensä muutaman viikon kuluessa. Lääkehoidon yhteydessä on tärkeää käyttää myös mietoa puhdistusainetta, joka ei kuivata ihoa, sekä kosteuttavaa, akneen taipuvaiselle iholle sopivaa, suojakertoimellista voidetta. Vältä rasvaisia voiteita, jotka voivat tukkia ihohuokosia ja pahentaa aknea.
- Älä koske finneihin, sillä se vain pahentaa aknea.
Ota nämä neuvot osaksi rutiinejasi ja ala hoitaa ihoa päivittäin. Näet vaikutukset nopeasti. Jos akne aiheuttaa henkistä pahoinvointia, on hyvä ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai terveyskeskukseen, joka voi auttaa aknen hoidossa. Aknen takia ei kannata kärsiä, sillä tehokasta hoitoa on saatavilla.