Kirjoita hakusanasi

 Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Anemia

Oletko väsynyt, kalpea ja voimaton? Sinulla voi olla anemia.
Lue, mitä se tarkoittaa ja mitä asialle voi tehdä.

Mainos:

Mitä on anemia?

Anemia tunnetaan myös nimillä alhainen hemoglobiini tai matala hemoglobiini. Anemiassa veressä on liian vähän punaisia verisoluja. Punaisten verisolujen tehtävänä on kuljettaa happea joka puolelle kehoon. Anemiaa sairastavalla punaisia verisoluja on liian vähän, joten keho ei saa tarpeeksi happea ja siksi olo on väsynyt ja voimaton.

Mistä anemia johtuu?

Useimmiten anemiaan sairastunut on menettänyt paljon verta esim. runsaiden kuukautisten, vatsahaavan, suolistosairauden tai onnettomuuden vuoksi. Anemia voi johtua myös raudanpuutteesta, vitamiinien puutostilasta, sairaudesta tai infektiosta.

Yleisempää naisilla ja vanhuksilla

Anemiaa sairastavat useimmin naiset ja vanhukset. Naisilla syynä ovat usein kuukautiset, joiden aikana keho menettää rautaa punaisten verisolujen mukana. Raskauden ja imetyksen aikana voi myös esiintyä anemiaa, sillä elimistö tarvitsee silloin erityisen paljon rautaa, jotta sikiö pystyy kasvamaan. Vanhemmiten elimistön kyky muodostaa uusia verisoluja hidastuu ja tämä voi aiheuttaa anemiaa. Vanhuksilla myös erilaiset anemiaa aiheuttavat sairaudet ovat tavallisempia. 

Anemia voi johtua sairaudesta

Jotkut sairaudet, esim. munuaissairaudet ja kasvaimet, saattavat aiheuttaa anemiaa. Anemiaa voi esiintyä myös syövän yhteydessä. Solumyrkyt ja sädehoito voivat vaikuttaa punaisten verisolujen määrän vähenemiseen. 

Mahdollisia oireita

Anemian ensimmäisiä oireita ovat väsymys ja kalpeus. Hemoglobiinin ei välttämättä tarvitse laskea kovin alas, kun henkilö tuntee itsensä väsyneeksi. Kun hemoglobiinipitoisuus on alle 100 g/l, oireina voi esiintyä huimausta, hengästymistä, sydämentykytystä, päänsärkyä ja korvien suhinaa. Terveyskeskuslääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua heti, jos epäilee anemiaa. 

Anemian toteaminen

Anemia todetaan yksinkertaisella verikokeella. Normaali veriarvo on naisilla yli 120 g/l ja miehillä 130 g/l. Yli 80-vuotiailla normaalin raja on 115–120 g/l sekä miehillä että naisilla.

Anemian hoito

Lievä anemia paranee yleensä itsestään. Jokapäiväiseen elämään vaikuttavaan anemiaan löytyy hoitomuotoja, joista päätetään, kun anemian mahdollinen syy on ensin selvitetty.

Jos anemia johtuu raudanpuutteesta, sitä voidaan hoitaa rautatableteilla. Samoin myös vitamiini- ja foolihappolisä voivat auttaa, jos anemian aiheuttaja on näiden aineiden puutostila. Vaikeammassa anemiassa hoitomuotona voi olla verensiirto.

Miten anemiaa voi ehkäistä?

Anemiaa voi ennaltaehkäistä syömällä monipuolisesti ja terveellisesti niin, että päivittäinen raudan, foolihapon ja B12-vitamiinin tarve täyttyy. Hyviä anemiaa ehkäiseviä ruokia ovat liha, maksa, raa’at vihreät vihannekset, täysjyväleipä, maito ja kananmunat.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: