Niin sanottu atooppinen talvijalka on varsin kiusallinen ja sitkeä tauti, jota tavataan eniten 4-12-vuotiailla lapsilla.
Kliininen kuva
Atooppisen ihon oireet näkyvät kuivina ja joskus punertavina ihomuutoksina. Iho voi myös olla kivuliaan halkeilevaa, varsinkin jalkapohjissa isovarpaan seudulla ja kantapäissä. Toisin kuin jalkasienessä, ihomuutoksia on yleensä vain vähän varpaiden välissä. Ihon halkeamat voivat olla kivuliaita ja arkoja, jopa kutisevia.
Syyt
Atopia luetaan samaan kategoriaan muiden atooppisten tautien, kuten astman, heinänuhan ja atooppisen ekseeman kanssa. Myös näitä tauteja voidaan tavata lapsilla, vaikka usein atooppinen talvijalka esiintyykin sellaisenaan ainoana atooppisena tautina. Samantyyppisiä ihomuutoksia voi toisinaan esiintyä kuitenkin myös kämmenissä. Syyt atooppisen talvijalan syntymiseen voivat olla ihoa kuluttavien materiaalien käytössä (esimerkiksi hiostavat kengät tai synteettiset materiaalit tohveleissa), ilmastonmuutoksessa tai lämpimässä sisäilmassa. Allergia tai sienitaudit eivät ole yleensä vaikuttavia tekijöitä.
Taudin kulku
Tauti kestää yleensä useita vuosia. Se on pahimmillaan yleensä syksyisin ja talvisin ja helpottuu kesällä. Vähitellen oireet lieventyvät ja katoavat.
Hoito
Atooppinen talvijalka on vaikeasti hoidettavissa. On tärkeää välttää lämpimien ja hiostavien kenkien tai tohveleiden käyttöä. Ilmavat kengät tai tohvelit ovat paras ratkaisu niin kotona kuin koulussakin. Päivittäinen jalkojen rasvaaminen suihkun jälkeen ihoa pehmentävillä voiteilla on tärkeää. Myös vaseliinin tai muiden erittäin rasvaisten valmisteiden tai puuvillasukkien käytöstä voi olla hyötyä. Kylvyn sijasta suositellaan pelkkää suihkussa käymistä. Voimakkaampaan punoituksen ja kutinaan voi kortisonivoiteesta olla apua. Infektioiden välttämiseksi syvempien halkeamien hoidossa kannattaa käyttää erityisesti niiden ehkäisyyn tarkoitettuja voiteita.
Päivittäinen ihonhoito on tärkeää. Lisäksi tulee huolehtia siitä, ettei käyttäisi liian hiostavia tai umpinaisia kenkiä.