Historia
Bucky-hoidon eli niin kutsutun pintaröntgenhoidon kehitti saksalainen lääkäri, Gustav Bucky vuonna 1928. Sen jälkeen sitä on käytetty vuosia vaikeiden vartalossa, käsissä ja jaloissa esiintyvien ekseema- ja psoriasisoireiden hoidossa. Se onkin tehokas hoitomuoto sitkeiden ihotautien hoidossa.
Mitä Bucky-hoito on?
Bucky-koneen avulla annetaan niin kutsuttuja ”rajasäteitä”, eli kevyttä säteilyä. Nimitys tulee siitä, että metodin ero röntgenin ja ultraviolettivalon välillä ei ole suuri. Säteet, joita metodissa käytetään, lävistävät ihoa vain pienimuotoisesti, alle 1 mm syvyydeltä, mikä on riittävästi. Syvempiin kudonnaisiin säteet eivät siis ylety ollenkaan.
Miten hoitoa annetaan?
Ennen hoidon aloittamista on tärkeää, että ihoa pehmennetään ja hilseileviä ihokohtia poistetaan. Paksut hilsekertymät eivät nimittäin kykene sivuuttamaan käytettäviä säteiden aallonpituuksia, eikä hoidon teho ole tällöin odotettua. Sopivia hilseenpoistokeinoja tarjotaan ennen hoidon aloitusta.
Hoidon aluksi voidaan käyttää säännöllisesti myös kortisonivalmisteita, mikä yleensä harventaa hoidossa annettavia hoitomääräyksiä. Metodi soveltuu kuitenkin vain rajattuun ihottumaan, sillä jokainen läikkä täytyy selvittää yksittäin.
Hoidon kesto yhtä läikkää kohden on erittäin lyhyt. Bucky-hoitoa annetaan sarjoina, yleensä kerran viikossa 5-6 viikon ajan. Tietyt taudintilat voivat vaatia myös enemmän hoitoa. Hoito voidaan toistaa puolen vuoden kuluttua, mikäli tauti on uusiutumassa.
Sivuoireet?
Joskus valoherkille ihmisille voi tulla ihon punoitusta ja kirvelyä, samoin kuin ihon palaessa auringossa. Punoitus kuitenkin häviää itsestään. Rusketusherkillä ihmisillä iho voi puolestaan tummua hoidon vaikutuksesta. Sekin häviää kuitenkin itsestään. Hoito ei aiheuta hiustenlähtöä, sillä pehmeät röntgensäteet eivät saavuta syvällä sijaitsevia hiustuppeja. Yksittäisissä tapauksissa voi ilmaantua odottamattomia rakkoja hoidetulle ihoalueelle. Ne ovat kuitenkin vaarattomia ja paranevat.
Hoito toteutetaan vain koulutetun ja kokeneen iholääkärin ja erityiskoulutetun henkilökunnan toimesta. Bucky-hoitoa on annettu vuosia suurilla ihoklinikoilla ja sitä pidetään turvallisena metodina. Jälkiseurantatilastoissa hoidon ei ole todettu aiheuttaneen erityisiä riskejä. Bucky-laitteet myös tarkistetaan säännöllisesti, jotta voidaan varmistua niiden toimivan oikein.