Kirjoita hakusanasi

Säännölliset elämäntavat yhdessä oikeanlaisen ravinnon ja liikunnan kanssa luovat parhaat edellytykset vatsan terveydelle.

Säännölliset elämäntavat yhdessä oikeanlaisen ravinnon ja liikunnan kanssa luovat parhaat edellytykset vatsan terveydelle.

Förstoppning (trög mage)

Mainos:

Ummetus (kova vatsa)

Ei ole tavatonta kärsiä silloin tällöin ummetuksesta. Liikunnan puute, vähäinen kuidunsaanti ja esimerkiksi stressi sekä epäsäännölliset ruokailutottumukset lisäävät ummetuksen riskiä – mutta apua on saatavilla.

Vatsavaivat ovat melko yleisiä ja voivat vaikuttaa yleiseen terveydentilaan sekä psyykkiseen hyvinvointiin. Jopa heikko psyykkinen terveys, kuten stressi, voi edesauttaa vatsavaivojen syntymistä, mikä edelleen pahentaa stressiä. Noidankehästä voi päästä kuitenkin eroon. Vatsasta on pidettävä hyvää huolta, jotta psyykkinenkin hyvinvointi paranee.

Ummetuksen (kovan vatsan) syyt

Ummetus on yleisempää naisilla kuin miehillä. Elämäntavoilla on paljon merkitystä ummetuksen synnyssä.

  • Liikunnan puute – istumatyöstä tai liikunnan puutteesta johtuen vatsalihakset eivät saa ärsykkeitä, mikä voi aiheuttaa ummetusta.
  • Epäsäännölliset ruokailutottumukset – hotkiminen ja epäsäännöllinen syöminen eivät edistä ruoan sulamista. Vatsa tarvitsee rutiineja ja aikaa sulattaakseen ruoan.
  • Kuidun ja nesteen vähäinen saanti – liian vähäinen ravintokuidun määrä ruokavaliossa voi olla syynä ummetukselle. Nestettä tarvitaan, jotta kuidut turpoavat ja vatsa voi hyödyntää ne.
  • Epäsäännölliset vessakäynnit – ulosteen pidätteleminen tai epäsäännölliset vessakäynnit ja liian vähäinen aika tehdä tarpeensa voivat aiheuttaa ummetusta ja muita vaivoja.
  • Stressi – stressi vaikeuttaa säännöllisten elämäntapojen noudattamista, ja sen tiedetään myös vaikuttavan vatsaan negatiivisesti. Siksi itsestä huolta pitäminen ja stressin välttäminen on erittäin tärkeää vatsavaivojen ehkäisyssä.
  • Kuukautiset – ei ole tavatonta, että kuukautisten loppuvaiheessa nainen kärsii ummetuksesta, koska kuukautiset voivat vaikuttaa suolen motoriikkaan.
  • Raskaus – raskaus hidastaa hormonien takia suoliston liikkeiden nopeutta ja aktiviteettia, mikä voi aiheuttaa raskaana olevalle ummetusta.
  • Lääkeaineet – tietyt lääkeaineet altistavat ummetukselle. Jos uuden lääkkeen käyttämisen aloitettuaan kokee saaneensa ummetusta, voi puhua lääkärin kanssa lääkityksen vaihtamisesta tai täydentämisestä.

Ummetuksen (kovan vatsan) oireet

Vatsavaivat huomaa usein nopeasti riippuen siitä, millaisia oireita kokee. Käy läpi seuraavat väittämät, ja jos vastaat kyllä yhteen tai useampaan kohtaan, voi syynä olla ummetus.

  • Ulostan harvemmin kuin kaksi kertaa viikossa.
  • Ulosteeni tuntuu kovalta.
  • Minun on vaikea ulostaa.
  • Vessassa käyminen on kivuliasta tai vaikeaa.
  • Vatsani tuntuu turvonneelta.

Koska nämä väitteet voivat kertoa ummetuksesta mutta myös muista vaivoista, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, joka voi selvittää vatsavaivojen syyn. Jos kärsit kovista vatsakivuista, painosi putoaa äkillisesti, ulosteen mukana tulee verta tai limaa tai jos ummetus on vaivannut sinua jo pitkään, ota lääkäriin yhteyttä viipymättä.

Ummetuksen (kovan vatsan) diagnosointi ja hoito

Lääkärille on syytä kertoa selvästi ruokailu- ja wc-tottumuksistaan, jotta hän voisi muodostaa kokonaiskuvan vatsavaivoista.

Tarkemmissa tutkimuksissa otetaan verikokeita ja tehdään tarvittaessa paksusuolen tähystys. Tähystystä varten ei yleensä tarvita puudutusta, mutta kipua lievittävää ja rauhoittavaa lääkitystä voi saada tarvittaessa.

Ummetuksen hoitoon käytetään yleensä laksatiivisia lääkkeitä eli ulostuslääkkeitä. Yhteistä eri lääkkeille on, että ne helpottavat ruoan kulkua vatsan ja suoliston läpi. Jotkut lääkkeet lisäävät suoliston liikkeitä ja toiset ikään kuin voitelevat suolta tai laukaisevat itse ulostusrefleksin.

Koska ulostuslääkkeet saavat suoliston taas toimimaan, ne voivat alkuun tuntua oudoilta ja epämiellyttäviltä. Jotkut kokevat ulostuslääkkeiden jopa ärsyttävän suolistoa, joten onkin tärkeää kertoa lääkärille, jos kokee hoidon ongelmalliseksi.

Ummetuksen (kovan vatsan) itsehoito

Osittain ummetus liittyy elämäntapoihin. Säännölliset ruokailutottumukset ja wc-tavat sekä stressin välttäminen lievittävät ja jopa kokonaan ehkäisevät ummetusta.

Kuidut ovat ensiarvoisen tärkeitä ummetuksen ehkäisyssä. Syötäessä päivittäin paljon hedelmiä ja vihanneksia saadaan paljon vatsaa helliviä kuituja. Runsaskuituinen ravinto edistää vatsan ja suoliston toimintaa, ja suoliston sisällön koostumus pysyy hyvänä. Ruoan huolellinen pureskelu ehkäisee vatsan turvotusta ja kaasuja.

Esimerkkejä runsaskuituisesta ravinnosta

  • raa’at vihannekset
  • luumut
  • viikunat
  • aprikoosit
  • karkeista jauhoista leivotut kovat ja pehmeät leivät
  • karkeat ryynit, vehnäleseet, pellavansiemenet ja psylliumin siemenet esimerkiksi myslissä
  • viili ja jogurtti
  • herajuusto
  • täysjyvätuotteet kuten täysjyväpasta

Apteekeissa ja terveyskaupoissa myydään luontaistuotteita, jotka voivat auttaa kovaan vatsaan. Esimerkiksi kuution muotoiset valmisteet, jotka sisältävät vatsaa auttavia ainesosia, on tarkoitettu juuri ummetuksesta kärsiville. Nämä nopeasti vaikuttavat ja hellävaraiset valmisteet voivat yhdessä hyvien ruokailutottumusten ja wc-tapojen kanssa saada vatsavaivat kuriin.

Ummetus on elämäntapakysymys

Vaikka raskaus, tietyt lääkeaineet ja yleinen terveydentila voivat aiheuttaa tai pahentaa ummetusta, on vatsavaivojen syy usein ruokailutottumuksissa ja elämäntavoissa. Siksi on tärkeää pitää huolta itsestään sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Elämäntilanteen (kuten stressin), ruokailutottumusten sekä wc-tapojen kartoittamisen lisäksi liikunta on erittäin suotavaa koko hyvinvoinnin sekä vatsan kannalta. Liikunnan avulla ummetuksesta voi jopa päästä eroon. Sitä paitsi esimerkiksi puolen tunnin kävelylenkki vähentää myös stressiä.

Juuri stressin vähentäminen ja säännölliset elämäntavat sekä liikunta antavat vatsan terveydelle oivalliset edellytykset.

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: