Hinkuyskä on bakteerin (Bordetella pertussis) aiheuttama hengitystieinfektio. Sille on tavanomaista raju puuskittainen yskä, jonka aikana on vaikea saada henkeä. Yskänkohtaus voi kestää useita päiviä. Taudista paraneminen vie useita viikkoja tai jopa kuukausia. Hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen alle 1-vuotiaille, erityisesti rokottamattomille vastasyntyneille ja pikkuvauvoille. Rokotusten ansiosta sairaus on nykyään Suomessa harvinainen. Rokotuksen teho kuitenkin laantuu iän myötä, joten rokotuksen saanutkin voi sairastua tautiin. Hinkuyskään voi myös sairastua uudestaan.
Kuinka hinkuyskä tarttuu?
Hinkuyskä tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana, esimerkiksi aivastelun tai yskimisen kautta. Taudin itämisaika on yleensä noin 1–2 viikkoa. Hinkuyskä on erittäin helposti tarttuva tauti ja se tarttuu herkästi taudin alkuvaiheessa. Tarttuvuus vähenee vähitellen taudin edetessä. Tautia sairastava lapsi voi tartuttaa toisia jo ennen kuin tauti puhkeaa ja useita viikkoja yskänpuuskien alkamisen jälkeen.
Hinkuyskän oireet
Hinkuyskä alkaa normaalin flunssan tavoin, minkä vuoksi sen tunnistaminen on hyvin vaikeaa taudin alkuvaiheessa. Puuskittainen yskä alkaa tyypillisesti 1–2 viikon kuluttua ensioireista. Yskänpuuskia esiintyy varsinkin öisin. Puuskien aikana hengittäminen voi vaikeutua, lapsi saattaa haukkoa henkeä ja muuttua sinertäväksi. Yskänpuuskia seuraa usein vinkuva hengitys. Lapsi saattaa myös yskiä paksua limaa ja oksennella. Vuorokauden aikana saattaa esiintyä 30–40 yskänkohtausta. Sairastava lapsi voi olla oireeton ja hyväkuntoinen yskänpuuskien välillä. Vauvat saattavat saada hengityskatkoksia yskänpuuskien sijaan. Taudin pahin vaihe kestää yleensä 2–3 viikkoa, mutta täysin terve lapsi on vasta 6–8 viikon kuluttua. Hinkuyskää voi seurata keuhkokuume, välikorvantulehdus tai keuhkoputkentulehdus.
Hinkuyskän hoito
Hinkuyskään ei ole olemassa lääkettä. Yleensä tauti ei vaadi hoitoa, mutta tarvittaessa oireita voidaan lievittää antibiooteilla taudin alkuvaiheessa. Pidempään kestäneeseen hinkuyskään antibiooteista ei ole apua. Hinkuyskään sairastuneita vauvoja ja pieniä lapsia hoidetaan yleensä sairaalassa, jotta heitä voidaan tarkkailla koko ajan.
Mitä tehdä?
- Hinkuyskään sairastunut lapsi ei saa mennä päivähoitoon tai kouluun.
- Raitis ilma voi helpottaa taudin oireita.
- Sängyn päänalustaa kannattaa korottaa, sillä se helpottaa hengittämistä ja vähentää yskimistä.
- Lapselle kannattaa antaa paljon juotavaa taudin aikana, jotta limasta ei tule liian sitkeää.
Rokotus
Hinkuyskää voidaan ennaltaehkäistä rokotuksella. Suomessa hinkuyskärokote on osa lasten rokotusohjelmaa. Yleensä rokotteet annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden, sekä 4–6 vuoden iässä. Aikuisille sekä yli 11-vuotiaille lapsille voidaan antaa tehosterokotteita.