Hiustenlähtö on tavallinen vaiva etenkin miehillä, joiden hiukset usein ohenevat, mutta myös naiset saattavat kärsiä hiustenlähdöstä. Hiukset voivat lähteä suurimmasta osasta päätä tai vain joistakin kohdista. Hiustenlähdön syyt ovat joko perinnöllisiä tai lääketieteellisiä. Kuluneen vuosikymmenen aikana on kehitetty sekä lääkkeitä että kirurgisia hoitokeinoja (hiustensiirtoja), joiden avulla hiustenlähtö voidaan tehokkaasti pysäyttää ja menetetyt hiukset korvata uusilla.
Mistä hiustenlähtö johtuu?
Kaikilta ihmisiltä, sukupuoleen katsomatta, lähtee hiuksia joka päivä. Neljännesvuosittain hiuksistamme lähtee noin kymmenen prosenttia. On täysin luonnollista, että vanhat hiukset katoavat tehdäkseen tilaa uusille. Hiusten elinkaari kestää n. 2–6 vuotta ennen kuin ne tippuvat pois.
Jos hiuksia lähtee normaalia enemmän, kyse saattaa olla hiustenlähdöstä. Tavallisimmat hiustenlähtöön johtavat syyt ovat perinnöllisiä ja/tai lääketieteellisiä. Hiukset voivat lähteä tietyn lääkityksen vuoksi, kovan kuumeen jälkeen tai psyykkisen stressin seurauksena. Hiustenlähdössä hiuksista voi irrota suurin osa, mutta hiustenlähtö voi olla myös paikoittaista ja väliaikaista.
Hiustenlähdön syyt
Hiusten lähdölle on monia syitä, joista perinnöllinen hiustenlähtö on tavallisin. Siitä voivat kärsiä niin miehet kuin naisetkin.
Miesten hiustenlähdön syynä ovat useimmiten perinnölliset tekijät. Sitä kutsutaankin miestyyppiseksi hiustenlähdöksi tai kaljuuntumiseksi (androgen alopeci). Hiuksia voi lähteä jo ennen 20 vuoden ikää. Hiusraja nousee ohimoilta yhä ylemmäksi muodostaen päälaelle vähitellen kaljun kohdan. Miestyyppisen kaljuuntumisen aiheuttajana on hiuspohjan lisääntynyt herkkyys miessukupuolihormonille. Tämä herkkyys on perinnöllistä.
Naisten hiustenlähtö voi myös olla perinnöllistä, joskaan se ei ole yhtä yleistä kuin miehillä. Naisille ei yleensä muodostu kaljua kohtaa, vaan hiukset ohentuvat suuremmalta alueelta. Kuten miehillä, hiuksia jää seppelemäisesti niskan ja ohimoiden kohdalle. Naiset kärsivät perinnöllisestä hiustenlähdöstä tyypillisesti vaihdevuosien aikana. Naistyyppinen hiustenlähtö voi alkaa jo 30-vuotiaana, mutta yleensä se käynnistyy vasta kymmenen vuotta myöhemmin.
Lääketieteellisistä syistä johtuva hiustenlähtö johtuu sairaudesta, lääkityksestä tai stressistä. Usein koko pään hiukset ohenevat. Tavallisimpia syitä ovat raudanpuute, B12-vitamiinin ja foolihapon puutostilat, autoimmuunisairaudet sekä aineenvaihdunnan häiriöt. Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, samoin kuin korkea kuume, laihduttaminen, psyykkinen stressi tai synnytys.
Hiustenlähdön hoitaminen
Kymmenen viime vuoden aikana on kehitetty sekä lääketieteellisiä että kirurgisia hoitokeinoja (hiustensiirtoja), joiden avulla hiustenlähtö voidaan tehokkaasti pysäyttää ja menetetyt hiukset korvata uusilla. Ennen hoidon aloittamista on kuitenkin tärkeää selvittää, mistä hiustenlähtö johtuu. Jos kyse on perinnöllisestä hiustenlähdöstä, sitä voidaan hoitaa pääasiassa kahdella eri tavalla: joko ennaltaehkäisevällä lääkityksellä tai hiustensiirroilla.
- Markkinoilla on sekä ilman reseptiä että reseptillä saatavia lääkevalmisteita riippuen hiustenlähdön aiheuttajasta. Hoito kannattaa aloittaa kymmenen vuoden sisällä hiustenlähdön alkamisesta. Myös hiusten kasvua voidaan stimuloida erilaisilla lääkkeillä. Näistä voi olla apua miestyyppisen hiustenlähdön aikaisessa vaiheessa tai sen ollessa vielä vähäistä. Valmisteet saattavat myös jarruttaa tulevaa hiustenlähtöä.
- Hiustensiirrossa kirurgi siirtää hiuksia niskasta ohimolle. Tämä keino auttaa parhaiten miehiä, joilla hiustenlähtö on keskittynyt hiuspohjan etuosaan. Hoidon lopputulokseen vaikuttavat hoidettavan ikä, hiusten väri, hiustenlähdön aiheuttaja ja se, ovatko hiukset suorat vai kiharat.