Kirjoita hakusanasi

Ihon punahukka (Discoid lupus erythematosus, DLE)

Ihon punahukka (Discoid lupus erythematosus, DLE)

Mainos:

Ihon punahukkaa esiintyy yleensä paljailla ihoalueilla, jotka altistuvat auringon säteilylle. Tauti puhkeaa aikuisiällä (20-25-vuotiaana), ja se on yleisempi naisilla. Tauti ei tartu. 

Tautia ei pidä sekoittaa punahukkaan (Systeeminen lupus erythematosus, SLE). Punahukka on yleissairaus, joka leviää eri puolille elimistöä, kun taas ihon punahukkaa esiintyy normaalisti vain iholla.

Kliininen kuva

Ihon punahukassa esiintyy ihottumaa joko yhdellä tai useammalla ihoalueella, jotka ovat kooltaan yhdestä neliösenttimetristä eteenpäin. Yleensä ihottumaa on kasvoissa tai korvien takana, mutta sitä voi olla muuallakin kehossa. Iholla esiintyy selvärajaisia punaisia kuivia ja hilseilevä alueita, jotka usein laajenevat hitaasti. Yleensä iho ei kutia. Ihottumaa esiintyy toisinaan laajemmillakin alueilla. Paraneminen alkaa alueen keskustasta, jossa iho muuttuu vaaleaksi ja ohueksi samaan aikaan, kun reuna-alueilla syntyy vielä uutta ihottumaa.

Toisinaan ihottumaa voi esiintyä myös hiuspohjassa, mikä vaikuttaa hiustenkasvuun sairastuneella alueella.

Sairauteen vaikuttavia tekijöitä

Sairauden syy on tuntematon. Sillä ei ole yhteyttä allergiaan. Noin puolella potilaista aurinko pahentaa tilaa. Auringonvaloa on syytä välttää, koska se aiheuttaa usein uutta ihottumaa ja voi pahentaa entistä.

Muita tilaa pahentavia tekijöitä ovat kylmä ilma, haavat, hyönteisenpuremat, stressi sekä influenssa-tyyppiset yleistulehdukset. Joillakin naisilla iho huononee kuukautisten aikaan.

Sairauden kulku

Tauti on vaaraton ihosairaus, mutta se voi jatkua monen vuoden ajan. Siinä on aktiivisia kausia, joissa ihottumaa esiintyy enemmän sekä lepoaikoja, jolloin ihottuma paranee. Aktiivisena kautena tautia hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista. On tärkeää saada oireet hallintaan.

Hoito

Vältä aurinkoa ja solariumia. Käytä sellaisia apteekin aurinkovoiteita, joissa on korkea suojakerroin ja jotka suojaavat sekä UVA- että UVB -säteilyä vastaan.

Lieviä tapauksia hoidetaan keskivahvoilla tai vahvoilla kortisonivoiteilla. Heikot kortisonivoiteet eivät tehoa ihon punahukkaan. Laajemmalle levinneissä ja ärhäkämmissä tapauksissa on tarpeen ottaa myös tabletteja, erityisesti lämpimään vuodenaikaan. Tavallinen lääke on klorokiini-tabletti, toisinaan myös yhdistettynä pieneen annokseen kortisonia (prednisolon-tabletti).Tupakointi heikentää klorokiinin vaikutusta.

Vaihtoehtoinen valmiste on A-vitamiinia muistuttava asitretiini. Sen käytössä on noudatettava tarkkoja määräyksiä. Kaikilla lääkkeillä on sekä hyöty- että haittavaikutuksia, ja sen takia lääkkeiden käytössä on aina kuunneltava lääkärin ohjeita. 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: