Iskiaskivulla tarkoitetaan selkäsärkyä, joka säteilee alaspäin jopa alaraajoihin asti. Lamauttava kipu syntyy, kun kehon pisin hermo, eli iskiashermo tulehtuu tai joutuu puristuksiin aiheuttaen paikallisen reaktion. Suurin osa välilevypullistumista paranee itsestään. Tärkeää on kuitenkin yrittää liikkua mahdollisuuksien mukaan, sillä se edistää toipumista. Virtsan ja ulosteen pidätysvaikeuksien esiintyessä iskiaskipujen yhteydessä on hakeuduttava lääkärin hoitoon. Jos oireisiin liittyy alaraajojen tunnottomuutta, kannattaa myös kääntyä lääkärin puoleen.
Valeiskias
Valeiskias on tavallisempi kuin oikea iskias eli välilevyn pullistuma. Valeiskiaksen oireet ovat hyvin samantyyppisiä. Kipu ei kuitenkaan yleensä säteile samalla tavalla alaraajoihin kuin oikeassa iskiaksessa. Valeiskiaskivulla ei ole mitään tekemistä iskiashermon kanssa, vaan ongelmat johtuvat yleensä selkärangan tai lantion ylirasituksesta.
Tavallisesti valeiskiaksen aiheuttaa esimerkiksi eripituisista jaloista tai lattajalkaisuudesta johtuva selkärangan rasitustila. Vääränlaiset kengät ja äkilliset liikkeet voivat myös aiheuttaa valeiskiakselle tyypillisiä oireita.
Miksi iskiasta esiintyy
Iskiaskipu syntyy, kun iskiashermo ärsyyntyy tai tulehtuu. Iskiashermo on elimistön pisin hermo, ja se saattaa olla aikuisella jopa etusormen paksuinen. Iskiashermo kulkee alaselän takaosasta molempiin jalkoihin. Kaikki jalasta lähtevät hermosignaalit (tunto, motoriikka ja voima) kulkevat iskiashermon kautta muualle elimistöön. Välilevypullistuma voi olla syynä iskiakseen, sillä se painaa hermojuurta ja näin ollen aiheuttaa hermon tulehduksen. Raskaana olevilla naisilla iskiaskivut ovat melko tavallisia.
Tavalliset iskiaksen oireet
Iskiaksen oire on jalkaan ja pohkeeseen säteilevä kova kipu, joka tuntuu usein viiltävältä tai polttavalta. Iskias voi vaikeuttaa painon asettamista jalalle ja tunnottomuutta aina varpaisiin saakka. Kipua saattavat lisätä rajut liikkeet, kuten yskiminen tai aivastaminen. Myös eteentaivutus on usein iskiaskivuista kärsivälle vaikeaa.
Valeiskias aiheuttaa usein samantyyppisiä oireita, tosin hieman lievempinä. Valeiskiaksessa ei esiinny raajojen tunnottomuutta.
Iskiaksen diagnosointi
Lääkärin tutkimuksessa voidaan tunnistaa selkäkipu sekä iskiashermosärystä johtuva kivun säteily alaraajoihin. Lääkäri tutkii
- jalkojen refleksit,
- jalkojen ja alaraajojen tuntoherkkyyden,
- eturauhasen (miehillä),
- tutkimuksen aikana yritetään provosoida kipua sen paikallistamiseksi, nostamalla jalkaa makuuasennossa.
Iskiaksen hoito
Liike helpottaa iskiaskipuja. Siksi onkin tärkeää pyrkiä liikkumaan mahdollisuuksien mukaan. Kivun lievitykseen voi hankkia apteekista ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä. Kiropraktikko, naprapaatti tai fysioterapeutti voi myös olla avuksi iskiaskipujen hoidossa.
Hakeudu hoitoon, jos
- alle 18-vuotiaalla lapsella on kovat kivut,
- et tunne virtsaamisen tarvetta,
- sinulla on puutumisen tunnetta peräukon ympärillä tai sukupuolielimissä,
- sinulla on pistelyä tai puutumisen tunnetta alaraajoissa,
- sinulla on tasapainohäiriöitä tai jalat ovat puutuneet tunnottomiksi,
- akuutti kipu syntyy onnettomuuden tuloksena.