Suomessa jäykkäkouristus on nykyään harvinainen. Suurin osa suomalaisista on saanut sitä vastaan rokotteen useamman kerran lapsena ja sitä vastaan on ehtinyt kehittyä hyvä suoja. Jos neljännestä rokotuskerrasta on kulunut yli kaksikymmentä vuotta, suositellaan ottamaan uusi rokote. Tartunnan jälkeen sairauden alkamiseen kestää yleensä kolmesta päivästä kolmeen viikkoon. Jäykkäkouristustartunta voi olla hengenvaarallinen, mutta taudista paranee yleensä täysin, jos hoitoa saa ajoissa.
Mikä jäykkäkouristusta aiheuttaa?
Jäykkäkouristusta aiheuttaa myrkky, jota tuottaa Clostridium tetani -bakteeri. Bakteeria löytyy usein tiettyjen eläinten suolistosta, mutta sitä voi esiintyä myös maaperässä. Jäykkäkouristus leviää useimmiten huonosti puhdistetun ja likaantuneen haavan kautta. Esimerkiksi eläimen purema tai likaisen tai ruostuneen esineen tekemä haava voi johtaa sairauteen. Bakteerin tuottama myrkky eli toksiini leviää kehossa ja vaikuttaa hermoihin selkäytimessä aiheuttaen kouristuksia.
Jäykkäkouristuksen oireet
Kouristuksenomaiset lihassupistukset ovat tyypillisiä jäykkäkouristuksen oireita. Nämä alkavat usein kasvoista ja kaulasta ja leviävät sitten koko kehoon. Ulkoiset ärsykkeet kuten äänet tai liike voivat laukaista kouristuksen. Myös päänsärkyä, leukojen ja niskan jäykkyyttä, hikoilua, kuumetta ja nielemisvaikeuksia voi esiintyä oireina.
Diagnoosi
Jäykkäkouristusta epäillessään on tärkeää hakeutua hoitoon välittömästi. Eläimen pureman tai muun vastaavan vamman sattuessa kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja tarkistaa, että tarpeellinen suoja on itsellä olemassa. Muissa tapauksissa jäykkäkouristusta vastaan voi ottaa rokotteen uudelleen ja varmistua näin suojauksen tehokkuudesta. Jos rokotetta ei ole saanut koskaan, on erityisen tärkeä hankkia sellainen mahdollisimman nopeasti, sillä tartunta voi olla hengenvaarallinen ja johtaa esimerkiksi tukehtumiseen. Lääkäri varmistaa, että kyseessä on jäykkäkouristus. Jäykkäkouristustapaukset ovat kuitenkin Suomessa harvinaisia.
Hoito
Jäykkäkouristusepäilyn yhteydessä hoitoon on hakeuduttava välittömästi. Hoito aloitetaan heti diagnoosin jälkeen. Korkean tukehtumisvaaran takia potilas laitetaan usein nukutukseen ja yhdistetään hengityslaitteeseen siihen asti, että toksiini on lähtenyt kehosta. Myös antibioottihoitoa käytetään.
Muuta jäykkäkouristuksesta
Paras tapa suojautua jäykkäkouristukselta on ottaa sitä vastaan rokotus. Nykyään tautiin sairastuvat useimmiten ne, joilla ei ole rokotusta ollenkaan tai joiden rokotesuoja on huono. On myös tärkeää puhdistaa haavat huolellisesti, jotta vältettäisiin bakteerin pääsy kehoon. Jäykkäkouristus on yleisvaarallinen tartuntatauti ja kaikki tapaukset on ilmoitettava viranomaisille.