Kirjoita hakusanasi

 Päänsärky sekä leukojen tai hampaiden arkuus ovat yleisiä hampaiden narskuttelun ja yhteen puremisen oireita. Kuva: Shutterstock

Päänsärky sekä leukojen tai hampaiden arkuus ovat yleisiä hampaiden narskuttelun ja yhteen puremisen oireita. Kuva: Shutterstock

Kaikki hampaiden narskuttelusta ja yhteen puremisesta (bruksismi)

Hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen on yleistä, ja silloin voi herätä päänsärkyyn ja aristaviin leukoihin. Voit myös huomata, että hampaat kuluvat nopeasti. Tästä löydät lisätietoja hampaiden narskuttamisen ja yhteen puremisen syistä sekä oireiden lievittämisestä.

Mainos:

Jos heräät leuat arkoina tai puret hampaita voimakkaasti yhteen päivän aikana, se voi johtua siitä, että narskuttelet tai puret hampaita. Hampaiden narskuttelussa alaleuan hampaita hangataan yläleuan hampaita vasten. Se on yleistä ja tapahtuu usein yöllä nukkuessa. Yksi syy on stressi, mutta se voi johtua myös purennan epätasapainosta. Ammattikielellä hampaiden narskuttelua ja puremista kutsutaan bruksismiksi. Hammaslääkäri voi huomata, että hampaat kuluvat nopeasti. Joskus joku läheinen saattaa kuulla, että narskuttelet hampaita nukkuessasi. Noin yhdellä kymmenestä aikuisesta kärsii hampaiden narskuttelusta, yhteen puremisesta tai kivuista leukanivelissä.

Lapsilla hampaiden narskuttelu on suhteellisen yleistä, mutta se menee yleensä ohi tai vähenee noin seitsemän vuoden ikäisenä. Tämä liittyy normaaliin purennan kehitykseen ja uusiin kasvaviin hampaisiin. Kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin, jos lapsi narskuttelee hampaita voimakkaasti nukkuessaan tai valittaa päänsärkyä tai hampaiden aiheuttamaa kipua.

Kaikki hampaiden narskuttelusta ja yhteen puremisesta (bruksismi)

Kun alaleuan hampaita hangataan yläleuan hampaita vasten, puhutaan hampaiden narskuttelusta. Tämä tapahtuu yleensä unessa ja narskuttelun voi joskus jopa kuulla. Syy liittyy usein unihäiriöihin, jotka monesti johtuvat stressistä. Kuluminen etenee hitaasti, vaikka narskuttelisi hampaita paljon. Pikku hiljaa saattaa itse huomata, että hampaat kuluvat tavallista nopeammin, etenkin etu- ja kulmahampaat. Hampaiden reunat voivat muuttua teräviksi tai karheiksi.

Hampaiden pureminen tarkoittaa, että puree hampaita yhteen voimakkaasti, joko nukkuessa tai hereillä. Se voi johtaa leukakipuihin ja jäykkyyteen. Stressi on lähes aina syy päiväaikaan tapahtuvaan hampaiden puremiseen. Sama henkilö saattaa sekä narskutella että purra hampaitaan yhteen.

Hampaiden narskutus/yhteen pureminen voi kuormittaa hampaita ja aiheuttaa seuraavanlaisia oireita:

  • Jännityspäänsärky tai niska- ja hartiasärky.
  • Omat ja kumppanin unihäiriöt.
  • Ientulehdukset ja pahimmassa tapauksessa hampaiden irtoaminen.
  • Leukakipu suuta avatessa tai pureskellessa.
  • Naksuva ääni leukanivelissä suuta avattaessa/sulkiessa.
  • Vaikeuksia avata suu ammolleen.
  • Poskilihakset ovat väsyneet tai kipeät, treenikipujen tavoin.
  • Epämääräinen kipu tai arkuus yhdessä tai useammassa hampaassa. On yleistä, että kipu siirtyy hampaasta toiseen.
  • Tylppä, vaimea kipu ohimoilla tai otsalla, tavallisesti heti herätessä.
  • Hampaiden halkeaminen, josta seuraa vihlontaa, arkuutta tai hammaskipua.
  • Hammaspaikkojen rikkoutuminen.
  • Harvinaisia oireita ovat huimaus, korvakipu tai tinnitus.

Hampaiden narskuttelun ja yhteen puremisen (bruksismin) syyt

Ei tiedetä, miksi hampaita narskutellaan ja purraan yhteen nukkuessa, erityisesti kun siirrytään syvästä unesta pinnalliseen. Se, mikä vaikuttaa yöunen laatuun ja voi siten aiheuttaa hampaiden narskuttelun tai yhteen puremisen unen aikana, on esimerkiksi tupakointi, alkoholi, stressi, huolet ja kuorsaus. Muita harvinaisempia syitä ovat neurologiset häiriöt, kuten aivohalvaus tai lääkkeiden tai päihteiden väärinkäyttö. Stressiä pidetään kuitenkin yleisimpänä syynä.

Milloin tulee hakea apua?

Jos epäilet, että narskuttelet tai puret hampaita yhteen, ota yhteys hammaslääkäriin. Jos kaipaat neuvontaa hammashoitoon, soita numeroon 1177 ja saat apua oireiden arviointiin tai hoitopaikan löytämiseen.

Tutkimukset

Hammaslääkäri huomaa usein säännöllisessä hampaiden tarkastuksessa hampaiden narskuttelun tai yhteen puremisen. Hampaiden kulumiseen on useita syitä ja siksi hammaslääkäri esittää kysymyksiä esimerkiksi ruokavaliosta, lääkkeistä ja stressistä. Leuan toiminta tutkitaan, jotta hampaiden yhteen pureminen voidaan selvittää. On mahdollista myös mitata, kuinka nopeasti hampaat kuluvat.

Hammaslääkäri tarkastaa myös:

  • Kuinka hyvin saat avattua suusi.
  • Mahdolliset muutokset kielessä tai posken sisäpinnoilla.
  • Miltä purenta näyttää, kun puret hampaat yhteen.
  • Millainen leukojen välinen ? kosketus on, kun alaleuka liukuu sivuttain ja eteenpäin.

Hampaiden narskuttelun ja yhteen puremisen (bruksismin) hoito

Purentakisko on yleinen apuväline, joka suojaa kaikkia hampaita narskuttelulta ja estää hampaiden yhteen puremisen yöllä. Se voi rentouttaa jännittyneitä lihaksia. Purentakisko on kuin iskunvaimennin hampaiden välissä, joka suojaa hampaita vaurioilta ja kulumiselta. Sen ansiosta hampaat puristuvat yhteen harvemmin, kevyemmin ja lyhyemmän aikaa. Hammaslääkäri sovittaa omiin hampaisiin räätälöidyn purentakiskon. Myös apteekista voi ostaa purentakiskoja. Purentakiskoa pidetään suussa nukkuessa. Kuinka pitkään purentakiskoa tarvitaan, on yksilöllistä. Joissakin tapauksissa purentaa on säädettävä ja esimerkiksi vanha kulunut paikka on tasoitettava.

Harjoitusohjelma

Hammaslääkäri voi antaa harjoitusohjelman, johon kuuluu erityisiä alaleuan liikkeitä, jotka rentouttavat ja koordinoivat leukalihaksia. Harjoituksilla on yleensä hyvä vaikutus lihaksiin ja leukaniveliin. Liikkeiden tekeminen vie muutaman minuutin ja ne pitää tehdä muutaman kerran päivässä. Tavoitteena on pystyä tarjoamaan potilaalle yksilöllisempi hoito.

Vältä happamia juomia

Hampaiden kulumista voi ehkäistä vähentämällä happamien juomien, kuten virvoitusjuomien ja sitrusjuomien, käyttöä. Jos kuitenkin juo happamia juomia, on tärkeää huuhdella suu juomisen jälkeen. Myös happamat röyhtäisyt tai toistuva oksentelu voivat kuluttaa hampaita.

Suun kuivuus

Hampaat kuluvat nopeammin, jos suussa on liian vähän sylkeä. Jos suu tuntuu usein kuivalta, voi kokeilla syljen eritystä lisääviä lääkkeitä, joita on saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Myös sokeriton purukumi voi stimuloida syljen tuotantoa. Fluorihuuhtelu suojaa hampaita pidemmällä aikavälillä.

Jännittyneet leuat

Jännitykset leukanivelissä ja -lihaksissa voivat aiheuttaa kipua niskalihaksissa ja hartioissa, ja silloin voi tarvita fysioterapeutin apua. Myös akupunktiolla on osoitettu vaikutuksia pitkittyneeseen leukalihasten kipuun.

Ota yhteyttä hammaslääkäriin, jotta saat neuvoja ja mahdollista hoitoa hampaiden narskutukseen tai yhteen puremiseen.

Lue myös

Mainos: