Kirjoita hakusanasi

Syylät ovat yleensä vaarattomia, mutta ne voivat olla epämukavia ja ne tulee hoitaa.  Kuva: Shutterstock

Syylät ovat yleensä vaarattomia, mutta ne voivat olla epämukavia ja ne tulee hoitaa. Kuva: Shutterstock

Kaikki syylistä

Syylä on viruksen aiheuttama pieni ihomuutos. Syylät ovat tarttuvia ja ne siirtyvät helposti muihin kehon osiin ja myös henkilöstä toiseen. 

Mainos:

Syylän aiheuttaa human papilloma -virus (HPV). Syylä tarttuu jos siihen koskee tai epäsuorasti syylästä irronneista ihosoluista, jotka viihtyvät parhaiten lämpimässä ja kosteassa ympäristössä. Syylän itämisaika tarttumisesta syylän ilmestymiseen on noin puoli vuotta. Syylät ovat vaarattomia, mutta ne voivat olla kivuliaita ja näyttää rumilta. Siksi ne on syytä hoitaa.

Miksi syyliä syntyy

Syylät ovat viruksen aiheuttamia ja ne ovat tarttuvia. Syyliä aiheuttavia viruksia on useita eri tyyppejä. Syyliä aiheuttava virus viihtyy lämpimässä ja kosteassa ympäristössä ja leviää siksi helposti esimerkiksi uimahalleissa ja muissa paikoissa, joissa kuljetaan avojaloin. Syylät voivat tarttua myös suorassa kosketuksessa.

  • Syylät ovat maailman yleisimpiä infektioita.
  • Syylät tarttuvat helposti ja niitä aiheuttavia viruksia on yli 100.
  • Virukset viihtyvät lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, esimerkiksi kylpylöissä ja liikuntapaikoissa.
  • Viruksen pääseminen ihoon vaatii ihossa olevan haavan tai halkeaman.
  • Jos on saanut syylän, sitä ei pidä raapia. Syylän uloin kerros tartuttaa ja riskinä on myös tartuttaa se muihin ja jopa muihin kehon osiin.

Joillakin voi olla vain yksi syylä, kun taas toisilla voi olla useampia. Joskus syyliä voi olla jopa 10-20 kappaletta. Uusien syylien hoitaminen on yleensä helpompaa kuin vanhojen.

Yleiset tartunnan lähteet

Kylpylät, uimahallit ja voimistelusalit ovat yleisiä tartuntapaikkoja. Syylät leviävät myös helposti perheenjäseneltä toiselle. Syylät voivat olla kipeitä tai arkoja, mutta lähinnä kiusallisia.

Syylien ulkonäkö vaihtelee. Syylä voi kasvaa sisäänpäin, ja niitä esiintyy yleisimmin jalkapohjissa. Iholta kohoavat syylät muistuttavat kukkakaalin päätä. Niitä esiintyy käsissä ja muualla vartalossa. Syylät voivat parantua itsestään, mutta se kestää kauan. Useimmat syylät katoavat kahdessa vuodessa, mutta jotkut jäävät. Syylä voi myös tulla takaisin hoidon jälkeen ja joillakin voi olla syyliä kymmeniä vuosia.

Lapsilla on syyliä aikuisia useammin

Lapset saavat syyliä aikuisia herkemmin. Se johtuu pääasiassa lasten vielä kehittymättömästä immuunipuolustuksesta. Tutkimuksien mukaan syyliä esiintyy kolmanneksella alle 12-vuotiaista lapsista. Lapsella voi olla useita syyliä.

Syyliä esiintyy myös aikuisilla, mikä johtuu useimmiten heikentyneestä immuunipuolustuksesta.

  • Syylä on vaaraton kasvain
  • Se voi kasvaa sekä ulos- että sisäänpäin.
  • Esiintyy pääasiassa käsissä ja jaloissa, ja niiden ulkonäkö vaihtelee.
  • Joillakin voi olla vain yksi syylä, toisilla useampia. Jopa 10-20 syylää ei ole harvinaista.
  • Uuden syylän hoitaminen on yleensä helpompaa kuin vanhan.

Syylien hoito

Muurahaishappo. Muurahaishappohoito on menetelmä, jolla useiden, esimerkiksi International Journal of Dermatology 2001 -lehdessä, julkaistujen kliinisten tutkimusten mukaan yli 90 % syylistä häviää. Tutkimukset osoittavat muurahaishappohoidon olevan erittäin tehokas, kivuton ja sopivan myös lapsille. Keskimäärin tarvittiin 4-5 hoitokertaa, mutta 12 hoitokerran jälkeen syylät hävisivät yli 90 prosentilla. Muurahaishappo kuivattaa syylän tehokkaasti juuriaan myöten. Keho poistaa sen jälkeen syylän itse. Liuos imeytyy suoraan syylään eikä jätä arpia. Oikein käytettynä se on täysin kivuton ja sopii siksi erityisen hyvin lapsille, diabeetikoille ja kun syyliä on paljon. Yksi hoitokerta viikossa tekee siitä helpon tavan syylien poistamiseen.

Muita hoitomenetelmiä ovat erilaiset syylänpoistoaineet sekä syylien leikkaaminen, jäädyttäminen tai polttaminen.

Salisyylihappo. Markkinoilla on useita erilaisia voiteita, geelejä, emulsioita ja syylälaastareita. Niissä useimmissa vaikuttava aine on salisyylihappo, joka toimii tuhoamalla ihon kovettuman, josta syylä muodostuu. Kovettuma voidaan sen jälkeen raaputtaa pois.

TCA-geeli (trikloorietikkahappo). Geeli kemialliseen kuorintaan. Tämä hoito ei sovi alle 4-vuotiaille lapsille, raskaana oleville tai imettäville naisille. Ei myöskään, jos syyliä on enemmän kuin kolme. Aineen kuivuminen/imeytyminen kestää yli 15 minuuttia.

Kryohoito (jäädyttäminen). Syylä jäädytetään nestemäisellä typellä, jonka lämpötila on -196 °C. Isommat syylät saattavat vaatia useita hoitokertoja 3-4 välein. Hoidossa jäädytetään itse syylä ja muutaman millimetrin alue sen ympäriltä. Hoito saattaa joskus olla kivulias. Jäädytyshoitoa on saatavilla myös kotikäyttöön. Hoidon voi joutua uusimaan.

Leikkaus. Syylä voidaan joskus poistaa onnistuneesti leikkauksella. Toimenpide voi olla vähän epämukava ja alueen paraneminen täysin kestää useita viikkoja.

Elektrokoagulaatio. Hoito, joka tuhoaa kudosta sähkön avulla. Polttohoito on tehokas, mutta jättää iholle arven.

Laser. Laserhoitoa käytetään etenkin isokokoisten syylien hoitoon tai kun syylät ovat levittäytyneet isommalle alueelle. Laserhoito ei yleensä jätä iholle arpia. Haava voi olla kipeä muutaman päivän ajan.

Käytä uimajalkineita

Syylän itämisaika tarttumisesta syylän ilmestymiseen on noin puoli vuotta. Syylät ovat vaarattomia, mutta ne voivat olla kivuliaita ja näyttää rumilta. Siksi ne on syytä hoitaa.

Muista, että jos oleskelet säännöllisesti julkisissa kosteissa tiloissa, kuten uimahalleissa ja suihkutiloissa, hyvä ja helppo tapa ennaltaehkäistä syylät on käyttää uimajalkineita.

Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: