Kipua voivat kuvailla vain siitä kärsineet. On olemassa monia erityyppisiä kipuja, jotka kaikki vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja elämänlaatuun.
Hoito suunnitellaan kivun laadun, potilaan iän ja muiden sairauksien mukaan. Yleinen hoitokeino ovat NSAID-lääkkeet, jotka lievittävät sekä kipua että tulehdusta. On kuitenkin muistettava, että nämä lääkkeet voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja -haavoja. Tietyt potilasryhmät ovat muita alttiimpia näille haittavaikutuksille. Onneksi muitakin hoitovaihtoehtoja on olemassa.
Kivun monet kasvot
Kivulla voi olla monet kasvot, jotka vaihtelevat lievistä tuntemuksista aina jatkuvaan terävään kipuun. Kipu voi ilmetä nopeasti, jolloin sitä kutsutaan akuutiksi kivuksi, tai jatkua pitkään. Yli kuusi kuukautta kestänyt kipu on pitkäkestoista. Kipu ei välttämättä ole koko ajan jatkuvaa, mutta sitä ilmaantuu koko kuuden kuukauden ajan ainakin silloin tällöin. Monia kroonisesta eli pitkäkestoisesta kivusta kärsiviä ei ole vielä diagnosoitu.
Ymmärtääkseen, mistä kipu johtuu, lääkärit jakavat kivun aiheuttajat niiden alkuperän mukaan:
- Kudosvaurion kipu – kipua esim. murtumien ja palovammojen yhteydessä
- Neuropaattinen kipu – hermosärkyä
- Tuntematon kivun aiheuttaja – muut kiputilat
Testaa, minkä tyyppistä kipua sinulla on
On olemassa useaa erilaista kipua ja hoitokeino riippuu kivun tyypistä. Kaksi yleisintä kiputilaa ovat kudoksen kipu, joka johtuu vauriosta tai kulumisesta ja neuropaattinen kipu eli hermosärky, joka johtuu usein vammasta, leikkauksesta, vyöruususta tai diabeteksesta. Voidakseen tehdä tarkan diagnoosin, tulee lääkärin saada tietoonsa kaikki asiat, jotka voivat olla hyödyllisiä diagnoosin kannalta. Seuraava taulukko voi auttaa diagnoosin tekemisessä.
Ohjeet: Valitse ne kiputyypit, jotka kuvaavat parhaiten omaa kiputuntemustasi ja merkitse asteikolla 1–10, kuinka kovaa kipu on (1=ei kipua, 10=pahin mahdollinen kipu).
- Tunnottomuus
- Kihelmöinti
- Pistely
- Jomotus
- Polte
- Hajottava
- Repivä
- Sykkivä
- Painostava
Kivun mukainen hoito
Pitkäaikaisesta kivusta kärsivän on tärkeää hakea apua ja selvittää syy kipuunsa. Hoitokeino valitaan kivun tyypin mukaan. Ennen lääkäriin hakeutumista olisi hyvä miettiä itsekseen, miten kipua voisi kuvailla ja mihin sattuu. On myös tärkeää pohtia, miten kipu vaikuttaa työhön, sosiaaliseen elämään ja yksityiselämään. Kyselyyn vastaaminen voi auttaa kivun kuvailussa. Se voi antaa tärkeää tietoa tutkivalle lääkärille. Ihminen on hyvä sopeutumaan erilaisiin ärsykkeisiin ja tapahtumiin, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että kipu ja melu ovat kaksi asiaa, joihin ihmiset eivät totu. Jatkuva kipu heikentää elämänlaatua.
Hae apua kivun hoitoon
On tärkeää hakeutua hoitoon ja selvittää kivun syy, jotta kipua voidaan alkaa hoitaa mahdollisimman pian. Tällä hetkellä on olemassa useita tehokkaita hoitomuotoja, joilla hoidetaan kipua ja hermosärkyä. Lääkkeiden lisäksi voidaan käyttää kylmä-kuuma-hoitoa, rentoutumista, hierontaa ja lihaksien venyttelyä, fysioterapiaa, akupunktiota ja TENS-hoitoa eli transkutaanista hermostimulaatiota.
Vatsavaivoja kivunhoidosta
Jos käytät kipu- tai tulehduslääkkeitä, mahdolliseen vatsakipuun kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut lääkkeistä voivat aiheuttaa vatsahaavoja. Vatsahaavoihin on olemassa parannuskeinoja, mutta kipu- ja tulehduslääkkeiden käyttämistä tulisi välttää, mikäli se ei ole pakollista tai jos kuulut riskiryhmään.
Riskiryhmään kuuluvat mm. vanhukset, joilla on monia eri sairauksia ja joilla kunto ei ole enää paras mahdollinen sekä henkilöt, joilla on aiemmin ollut vatsahaava tai helikobakteeri. Myös nuoremmat lääkkeitä säännöllisesti käyttävät potilaat voivat saada vatsahaavan. Riski kasvaa, kun suuria annoksia otetaan pitkän aikaa tai useita kipu- ja tulehduslääkkeitä käytetään samanaikaisesti. Mahahapon tuotantoa vähentävä lääke vähentää vatsahaavan riskiä. Kipu- ja tulehduslääkkeistä on myös uusi muunnelma, joka ei lisää vatsahaavan riskiä ja vaikuttaa yli 24 tuntia.