Kivessyöpä kehittyy kivekseen. Se on yleisin 20–45-vuotiaiden miesten pahanlaatuinen syöpä. Suomessa kivessyöpä on vielä melko harvinainen, mutta sen ilmaantuvuus on alkanut hitaasti lisääntyä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kivessyövän syntytapaa ei vielä tunneta kunnolla. Jos syöpä ei ole levinnyt, sen paranemisennuste on lähes 100 %.
Kivessyöpä on hyvin yleinen syöpä nuorilla miehillä, etenkin 20–40-vuotiailla miehillä. Kivessyövässä ennuste on erittäin hyvä ja yli 95 % sairastuneista paranee täysin. Tavallisin syövän oire on toisen kiveksen suureneminen tai turpoaminen. Kives voi olla kipeä tai tuntua kovalle. Kivespussi voi myös tuntua painavalta. Lääkäriin on syytä hakeutua heti, jos toinen kives on suurentunut tai tuntuu kipeälle. Kiveksen suureneminen voi olla myös infektion aiheuttama, jolloin hoitomuotona käytetään antibiootteja. Kiveksessä tuntuviin muutoksiin tulee aina suhtautua vakavasti.
Kivessyövän syytä ei vielä tiedetä, mutta perintötekijät voivat olla yksi vaikuttava tekijä. Syövän riskiä lisää myös piilokiveksisyys, joka tarkoittaa, että kives ei laskeudu normaalisti kivespussiin. Lisäksi raskaana olevan äidin tupakoinnilla on todettu olevan yhteyttä sairastumiseen.
Kivessyöpä jaetaan kahteen eri ryhmään
Kivessyöpä jaetaan kahteen eri ryhmään: seminoomiin ja ei-seminoomiin, eli muihin sukusolukasvaimiin.
- Seminoomia esiintyy yleensä 30–45-vuotiailla miehillä. Syöpä havaitaan yleensä hyvissä ajoin ennen kuin se ehtii levitä.
- Ei-seminoomia esiintyy 20–30-vuotiailla miehillä. Syöpä leviää nopeasti, jopa muutamassa viikossa tai kuukaudessa.
Kivessyövän toteaminen
Lääkäri tunnustelee kivekset ensin käsin, jonka jälkeen tehdään ultraäänitutkimus, jossa nähdään mahdolliset kasvaimet. Urologi huolehtii jatkotutkimuksesta ja hoidosta.
Hoito
Syöpää epäiltäessä kivekseen tehdään tutkimusleikkaus, jossa siitä otetaan tarvittaessa näyte jatkotutkimuksia varten. Tapauksissa, joissa syöpä on varmistunut, tehdään kiveksen ja siemennuoran poisto. Joissakin tapauksissa poistettu kives korvataan proteesilla. Leikkauksen jälkeen annetaan kemoterapiaa tai sädehoitoa syövän leviämisen estämiseksi kasvaimen tyypistä ja levinneisyydestä riippuen. Myös molempia hoitomuotoja voidaan antaa. Sädehoidon kesto on yleensä noin 3 viikkoa. Kivessyöpä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Ennen hoidon alkamista onkin hyvä luovuttaa siittiöitä talteen mahdollista myöhempää käyttöä varten. Kivessyövässä ennuste on erittäin hyvä ja Suomessa vain hyvin harva mies kuolee siihen.
Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?
Kiveksiä tulisi tunnustella säännöllisesti kuukausittain. Tähän tulee kiinnittää huomiota erityisesti, jos suvussa esiintyy kivessyöpää tai jos kives on laskeutunut myöhään.
Hakeudu lääkäriin, jos:
- toinen kives on suurentunut, turvonnut tai muhkurainen
- kiveksessä esiintyy epämääräistä kipua tai tunnet painontunnetta kivespussissa