Koleraa aiheuttaa vedestä ja jätevedestä löytyvä bakteeri. Kolera on ripulitauti, jota esiintyy Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Tartunnan voi saada saastuneesta vedestä tai huonosti valmistetusta ruoasta.
Koleratartunnasta kestää taudin alkamiseen yleensä kolmesta kuuteen päivään. Kolerasta kärsivän uloste on juoksevaa, mikä johtaa voimakkaaseen kuivumiseen. Sairaus voi johtaa myös kuolemaan.
Yleistä kolerasta
Kolera on tarttuva suolistosairaus, joka aiheuttaa muutaman tunnin tai päivän ajan voimakasta ripulia. Vaaraa aiheuttaa kehon kuivuminen, ja nestehukka voikin johtaa jopa kuolemaan. Sairaus on helppo parantaa, jos tajuaa ajoissa sairastavansa sitä. Tärkeintä koleraa sairastaessa on juoda paljon nesteitä. Pahasti kuivuneiden kannattaa lisätä nesteeseen hieman suolaa suolan puutteen välttämiseksi. Vakavimmissa koleratapauksissa ohutsuolen nesteenottokyky voi olla täysin mitätön, ja nestettä on saatava suonensisäisesti. Hoidettuna tauti ei ole vaarallinen, mutta hoitamattomana siihen menehtyy noin puolet tartunnan saaneista.
Koleran syyt
Koleraa aiheuttaa yleensä Vibrio cholera -niminen bakteeri. Kun suuri määrä tätä bakteeria pääsee suolistoon ravinnon mukana, bakteerit alkavat lisääntyä ja valmistaa myrkkyjä. Nämä myrkyt saavat sairastuneen kärsimään vakavasta ripulista ja menettämään paljon nestettä hyvin lyhyessä ajassa. Oksentelu ja ripuli voivat johtaa litran nestemenetykseen yhdessä tunnissa, mikä voi aiheuttaa hengenvaarallista nestehukkaa.
Kolera liittyy hygieniaan ja juomaveden laatuun. Sitä esiintyy etenkin maissa, joissa jätevedestä löytyy kolerabakteeria. Jätevesi voi saastuttaa juomaveden ja ruoan. 1800-luvulla esiintyi suuria koleraepidemioita, joihin kuoli Suomessa useita tuhansia ihmisiä. Saastuneen juomaveden ja koleran yhteyden selvittyä tartunnat vähenivät täällä ja nykyään koleraa esiintyy Suomessa erittäin vähän.
Koleran hoito ja ehkäisy
Oireiden alkamisen jälkeen koleran hoito on suhteellisen yksinkertaista. Tartunnan saaneelle annetaan vedestä, sokerista ja suoloista koostuvaa nestettä. Nesteitä tulee juoda useita litroja, koska kehon normaali nestetasapaino on palautettava mahdollisimman nopeasti. Jos sairastunut on menettänyt 10-15 prosenttia ruumiinnesteistään, täytyy nestettä antaa suoraan suoneen tiputuksessa.
Koleraa vastaan löytyy tehokas rokote, jonka nimi on Ducoral. Se on nestemäinen lääke, joka otetaan suun kautta. Koleran esiintymisalueille matkaava voi välttää tartuntaa myös olemalla juomatta hanavettä ja syömättä mahdollisesti saastuneessa vedessä huuhdeltuja ruokia kuten salaattia. Kaupasta voi ostaa vesi- tai virvoitusjuomapulloja, mutta tulee muistaa, että jääpalat voivat olla hanavedestä tehtyjä. Veden lisäksi myös ruokahygieniaan on kiinnitettävä huomiota. Ruoan on oltava läpikotaisin kypsennettyä ja raakaa kalaa tai raakoja kasviksia ei kannata syödä.