Kuumeessa ruumiinlämpö nousee normaalia korkeammaksi. Sen aiheuttaja voi olla esim. tulehdus, vilustuminen tai ruokamyrkytys. Elimistö reagoi tällöin korkeammalla ruumiinlämmöllä. Yleensä kuume laskee itsestään parissa päivässä. Kuumeen aikana kannattaa levätä ja välttää fyysistä rasitusta. Pidempään jatkuvan kuumeen aiheuttaja on syytä selvittää, sillä kuume saattaa olla oire vakavammasta sairaudesta.
Miten kuume syntyy
Useimpien ihmisten normaali ruumiinlämpö on välillä 36–37,5. Elimistö toimii tällöin ihanteellisesti. Ruumiinlämpö vaihtelee vuorokauden aikana: se on alimmillaan yöllä ja korkeimmillaan iltapäivällä.
Kuumeen aikana ruumiinlämpö nousee normaalia korkeammaksi. Elimistö reagoi tulehdukseen luonnostaan kuumeella, sillä tartunnan aiheuttajat, kuten bakteerit ja virukset, eivät viihdy liian kuumassa. Aikuisilla kuumeen raja on 37,5 astetta aamulla ja 37,7 astetta illalla. Yli 39 asteen kuumetta sanotaan korkeaksi kuumeeksi sekä lapsilla että aikuisilla.
Kuumeen noustessa paleltaa ja ruumiinlämmön laskiessa puolestaan hikoiluttaa. Korkeassa kuumeessa voi esiintyä myös muita oireita, kuten huimauksen tunnetta, heikkoutta ja sekavuutta. Kuume kestää tavallisesti korkeintaan pari päivää.
Kuumeen mittaaminen
Kuume kannattaa mitata levon jälkeen, esimerkiksi aamulla ennen sängystä nousua. Kuumeen voi mitata kainalosta, suusta tai korvasta. Tarkin tulos saadaan mittaamalla kuume peräsuolesta. Apteekkien valikoimista löytyy runsas määrä erilaisia kuumemittareita.
Kuumeen hoito
Jos olo on oikein huono, vointia voidaan helpottaa käyttämällä apteekista reseptittä saatavia kuumetta alentavia lääkkeitä. Jos kuumeen aiheuttajana on bakteeritulehdus, hoitoon voidaan käyttää antibiootteja.
Hakeudu lääkäriin
Yleensä kuume paranee itsestään. Ole kuitenkin valppaana seuraavissa tilanteissa:
- Kuume kestää pitkään eikä mene ohi neljässä tai viidessä päivässä.
- Pitkään jatkuvan kuumeen syy kannattaa selvittää tarkemmin, sillä kyseessä voi olla vakavampi sairaus.
- Kuume laskee ja nousee sitten uudestaan.
- Kuumeeseen liittyy nielemis- ja hengitysvaikeuksia tai niskan jäykkyyttä – hoitoon kannattaa tällöin hakeutua välittömästi.
- Lapsi saa ensimmäistä kertaa kuumekouristuksia – hänet tulee tällöin aina viedä lääkäriin tutkittavaksi.
Lapsen kuumekouristukset
Korkeasta kuumeesta kärsivät pienet lapset voivat saada kuumekouristuksia. Lapsi menettää tällöin tajuntansa, hänen ruumiinsa jäykistyy, suun ympärys saattaa sinertyä ja käsivarret ja jalat voivat nykiä. Jos lapsesi saa kuumekouristuksia, ota välittömästi yhteyttä lähimpään lasten terveyspäivystykseen.
Hyviä neuvoja
- Jos sinulla on kuumetta, jää kotiin ja anna elimistön levätä.
- Älä harrasta liikuntaa kuumeisena.
- Juo enemmän kuin normaalisti, sillä elimistösi menettää nestettä hikoillessaan.
- Pidä makuuhuone viileänä, ei kuitenkaan liian kylmänä.