Kylkiluun murtuman oireet
Jos olet saanut iskun kylkiluiden alueelle, ja tunnet hengästymistä, pahoinvointia, olet voimaton ja kylmän hikinen, ota heti yhteyttä terveyskeskukseen. Tapaturman jälkeinen yskiminen ja hengitysvaikeudet ovat myös merkkinä lääkärinhoidon tarpeesta.
Yskiminen, niistäminen, syvään hengittäminen ja nauraminen tekevät kipeää kylkiluun murtumisen jälkeen, ja alue on kosketusarka. Nukkuminen on vaikeaa kääntymisen aiheuttaman kivun vuoksi. Vammautuneelle alueelle nousee myös turvotusta.
Kylkiluun murtuman hoito
Kylkiluun murtuman hoito tulee aloittaa mahdollisimman pian, jotta voidaan taata murtuman oikeaoppinen luutuminen. Kylkiluun murtuma paranee yleensä itsestään 1–2 kuukauden kuluessa, kunhan sen ympärillä on toimivaa lihaskudosta.
Ensimmäinen viikko murtuman jälkeen on kivuliain. Rauhallinen liikkuminen on kuitenkin tärkeää. Särkyä voi esiintyä toisinaan vielä varsinaisen murtumakohdan kasvettua umpeen. Vamman kohdalle voi jäädä vaaraton kyhmy.
Murtuman aiheuttaman kivun hoitoon soveltuvat apteekista saatavat reseptivapaat kipulääkkeet. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä myös muita kipulääkkeitä.
Mikäli tapaturma on ollut laajempi tai vakavampi, saatetaan tarvita leikkaushoitoa vamma-alueen korjaamiseksi ja tasapainottamiseksi. Leikkauksen jälkeen tulee aloittaa rauhallinen liikunta lääkärin suositusten mukaisesti.