Ekseemat eli ihottumat ovat lapsilla ja nuorilla yleisiä. Ne johtuvat useimmiten lapsen ihon synnynnäisistä ominaisuuksista, joiden takia iho reagoi erityisellä tavalla ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin.
Tällaisen geeniperimän takia joillakin ihmisillä on hyvin helposti ärtyvä iho ja myös lisääntynyt taipumus sairastua astmaan ja heinänuhaan. Kliininen taudinkuva on nimeltään atopia, ja ihoreaktiot tunnetaan nimellä lapsen ekseema, taiveihottuma tai atooppinen ihottuma. Atooppinen ihottuma oireilee periodeittain ja kutiaa yleensä voimakkaasti. Noin 15-20 % kaikista lapsista kärsii atooppisesta ihottumasta. Useimmat lapset ja nuoret paranevat kasvaessaan. Ekseema-taipumus on kuitenkin edelleen olemassa ja voi myöhemmin aiheuttaa esimerkiksi käsiekseemaa sopimattoman uravalinnan takia.
Ekseemaan vaikuttavia tekijöitä
Häiritseviä tekijöitä:
- Kosketus ärsyttävien ja/tai kuivattavien aineiden kanssa; esimerkiksi villa, pesuaineet (kuten saippua) ja vesi
- Ilmasto-olosuhteet (kylmä ja kuiva ilma)
- Hikoilu esimerkiksi harjoituksen aikana, liiallinen vaatetus
- Elintarvikkeet, kuten munat, maito, sitrushedelmät, jne.
- Infektiot (bakteerit, sienet, virukset)
- Pölypunkit (huonepöly)
- Turkikset
- Stressi
Oireet
Ekseema ilmenee yleensä ihoalueen punaisuutena ja joskus myös sen kosteutena. Joskus esiintyy vain vaaleita läiskiä. Kutina on tunnistettavin oire. Ekseeman ulkonäkö muuttuu raavittaessa ja/tai infektion syntyessä. Iho on yleensä hyvin kuiva.
Missä ekseemaa esiintyy
Lapset (0-3 vuotta)
- päänahka
- kasvot
- kaula
- kyynärpäät
- polvet
Lapset ja nuoret (3-18 vuotta)
- korvalehdet
- suupielet
- polvet
- ranteet / nilkat
- takapuoli
- reisien taka- ja sisäosat
Tältä se näyttää
Punoittavat läiskät hajallaan eri paikoissa.
Takareisissä. Tavallinen ekseeman paikka, varsinkin koululaisilla.
Punaiset, läikikkäät posket.
Halkeamia huulissa ja suupielissä.
Karhea rikkonainen iho, esimerkiksi ranteissa ja nilkoissa.
Punoitus – paksuuntunut iho kyynärpäissä tai polvissa.
Kuiva hilseilevä ja halkeileva iho jalkapohjissa. Erityisen yleinen talvella. Voi esiintyä myös käsissä.
Paksuuntuma korvannipukassa.
Hoito ja hoito-ohjeita
Atooppinen ekseema on sairaus, jossa iho on kuiva ja erityisen ärsyyntyvä. Hoidon tulisi ensisijaisesti pyrkiä vähentämään kutinaa. Siksi on tärkeää estää ihon kuivumista käyttämällä sopivia kosteuttajia ja vähentämällä tulehduksia kortisonituotteilla.
Atooppinen ekseema on alle 2-vuotiailla lapsilla yleensä suoraan kasvoilla sekä usein myös suun ympärillä ja poskissa, ja se voi olla hyvin hankala. Ei ole vaarallista käsitellä ihoa pari kertaa päivässä hydrokortisonivoiteella. Se ei vahingoita vauvan ihoa. Lapsen atooppisen ihottuman hoitaminen on vaikeaa ja vanhemmat tarvitsevat paljon tukea ja neuvoja. Parhaiten auttaa neuvola. Sitä kautta atooppisesta ekseemasta kärsivien lasten vanhemmat oppivat oikean voitelun ja saavat paljon vinkkejä ja neuvoja hoitoon.
On tärkeää käyttää vahvaa kortisonivoidetta sen aikaa, kun ihottuma on hankala ja mietoa kortisonia yhdessä kosteusvoiteiden kanssa silloin, kun ihottuma on parempi. On olemassa useita hyviä voiteita: Locobase Repair, Carbasal, Essex tai Locobase. Valitettavasti ihottumaa ei voida parantaa, mutta lapsi saattaa oikealla hoidolla olla lähes oireeton.
Hoidon perusvoiteet – perushoito
Voitele usein pehmittävällä voiteella – näitä on saatavana juoksevina voiteina, rasvoina tai salvoina. Useimmat valitsevat rasvan tai kosteusemulsion. Tuotteen täytyy tuntua mukavalta iholla. Voitele usein ja ohuesti – paksu kerros ei vaikuta tehokkaammin.
Pyri tekemään “rauhoittava voitelu” rentouttavassa ympäristössä. Voiteeseen lisätty propyleeniglykoli tai urea tekee voiteesta kosteuttavampaa. Urea voi kuitenkin aiheuttaa kipua pikkulapsille. Tarkkaile tilannetta!
Kortisonihoito
Kortisonia on saatavissa eri vahvuuksia; ryhmät I-IV, joista I on heikoin ryhmä (HUOM: luokitus vahvat/heikot ei määräydy pakkauksen prosenttiluvun mukaan). Akuutteja oireita hoidetaan yleensä vahvemmalla kortisonilla (ryhmä II-III). Sitten hoitoväliä harvennetaan niin, että vahvempaa valmistetta käytetään harvemmin (esim. 2 kertaa viikossa).
Voit myös vaihtaa miedompaan kortisoniin. Hoitamista helpottaa laadittu hoito-ohjelma. Joillakin alueilla kehon iho on erityisen herkkä, kuten kasvoissa tai ihopoimuissa. Siellä on erityisen tärkeää noudattaa lääkärin reseptiä valittaessa sopivan vahvuista kortisonia.
Ovatko kortisonit vaarallisia?
Kortisonituotteet ovat turvallisia, mikäli niitä käytetään oikealla tavalla, lääkärin ohjeiden mukaan.
Huoli lasten hoitamisesta kortisonilla
Vanhemmat ovat usein huolissaan lastensa hoitamisesta kortisonilla. Mikäli noudatetaan ohjeita ja käytetään akuuttien ekseemojen hoidossa hydrokortisonia ja ajoittain parin viikon ajan vahvempaa kortisonia, kortisonihoito on turvallista ja tärkeää.
Periaatteessa kukaan lapsi ei saa liikaa kortisonihoitoa, mutta usein on lapsia, jotka ovat “alihoidettuja” kortisonipelosta johtuen. Hydrokortisoni on niin heikkoa, että et huomaa mitään sivuvaikutuksia. Edes alle 2-vuotiaiden ekseeman hoitoon ei ole olemassa parempaa hoitokeinoa. On myös tärkeää voidella lapset säännöllisesti kosteusvoiteella tai -rasvalla. Atooppinen ihottuma lisääntyy usein syksyä kohden. Kesällä useimmat lapset voivat paremmin auringon ja uimisen ansiosta.
Muu hoito
Tulehtunutta ekseemaa hoidetaan joskus kortisonin lisäksi antibiooteilla. Valohoito ja/tai kaliumpermanganaattikylpy voivat joissakin tapauksissa olla hyödyllistä. Joskus voidaan kokeilla myös antihistamiinia.
Mitä voin tehdä itse?
Ruokavalio: Jätä pois elintarvikkeet, jotka aiheuttavat ekseemaa. Ne saattavat vaihdella eri aikoina. Jotkut lapset sietävät näitä ruokia myöhemmin, joten voit kokeilla niitä tulevaisuudessa uudelleen.
Ympäristö: Lemmikkien, vaatteiden ja muiden materiaalien koskettaminen voi pahentaa ekseemaa.