Kirjoita hakusanasi

Lonkan ja polven tekonivelleikkaus nivelrikon hoidossa

Lonkan ja polven tekonivelleikkaus nivelrikon hoidossa

Mainos:

Lonkan ja polven tekonivelleikkaukset ovat hyvin yleisiä. Suomessa tehdään vuosittain noin 20 000 lonkan ja polven tekonivelleikkausta. Leikkaukseen päädytään, kun kipu häiritsee päivittäistä elämää.

Polvi- ja lonkkakivut yleistyvät iän myötä. Kipu johtuu yleensä nivelrustoa tuhoavasta nivelrikosta. Nivelrikko on hyvin yleinen nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy yleensä iäkkäämmillä ihmisillä, mutta sitä voi esiintyä myös nuoremmilla. Nivelrikolle altistavat reumasairaudet, nivelvammat sekä niveliä kuormittava liikunta, raskaiden painojen nostaminen sekä ylipaino. 

Lonkka- ja polvileikkaukset

Nivelrikon aiheuttama kipu johtuu nivelessä iskunvaimentimena toimivan ruston ohenemisesta, jonka seurauksena luiden pinnat koskettavat toisiaan. Nivelrikon aiheuttama kipu on hyvin yksilöllistä. Osa tuntee kipua ainoastaan rasituksen yhteydessä, kun taas osalla kipu on jatkuvaa, ja sitä esiintyy myös istuessa tai pitkällään ollessa. Alussa kipua voidaan helpottaa fysioterapian tai kipulääkkeiden avulla, mutta kun kipu muuttuu päivittäistä elämää haittaavaksi, on lonkan ja polven tekonivelleikkaus yleensä järkevin hoitomuoto. Vaikeasta nivelrikosta kärsivillä on vaikeuksia kävelyssä. Tekonivelleikkauksen avulla voidaan palauttaa potilaan liikkumiskyky sekä poistaa kivut.

Ennen leikkausta potilaalle tehdään perusteellinen tutkimus, jossa selvitetään tekonivelleikkauksen tarpeellisuus. Tutkimuksen suorittaa ortopedi. Nivel röntgenkuvataan ja siihen liittyvät ongelmat selvitetään. 

Lonkan ja polven tekonivelleikkaus

Ensimmäiset tekonivelleikkaukset tehtiin Suomessa 1960-luvun lopulla. Lonkan tekonivelleikkaukset ovat nykyään melko yksinkertaisia toimenpiteitä. Leikkaus tehdään tavallisesti selkäpuudutuksessa ja se kestää 1−2 tuntia. Vaurioitunut nivel korvataan muovista ja metallista valmistetulla tekonivelellä, joka kiinnitetään luustoon luusementillä. Nuorilla käytetään myös sementittömiä tekoniveliä.

Polven tekonivelleikkauksessa käytetyt menetelmät poikkeavat hieman lonkkaleikkauksesta. Jos nivel ei ole pahasti vaurioitunut, ainoastaan vaurioitunut nivelpinta korvataan. Jos nivel on vaurioitunut pahoin, se korvataan kokonaan. Osien kiinnitykseen käytetään luusementtiä. Polven tekonivelet valmistetaan muovista ja metallista. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää noin tunnin.

Ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Lonkan ja polven tekonivelleikkauksia suoritetaan paljon. Niihin liittyy kuitenkin tiettyjä riskejä – kuten muihinkin leikkauksiin. Leikkaukseen kannattaa valmistautua hyvin ja tulehduksia pitää välttää. Lääkärille on kerrottava muista sairauksista, esim. munuaisvaivoista, sillä ne voivat vaikuttaa lääkitykseen.

  • Infektio: Hyvästä hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, jotta leikkaushaava ei tulehdu. Tulehdukset ovat yleisiä leikkauksen jälkeen. Potilaalle annetaan yleensä suojaavaa antibioottia ennen leikkausta ja sen jälkeen.
  • Verihyytymä: Lonkan ja polven tekonivelleikkauksessa potilaalle annetaan verenohennuslääkettä, jolla estetään hyytymien muodostumista. Lääkettä annetaan leikkausta edeltävänä iltana sekä leikkauksen jälkeen 7−28 päivän ajan. Kävelyharjoitukset aloitetaan ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen.
  • Tekonivelen irtoaminen: Joissakin tapauksissa tekonivel saattaa irrota. Tämän ehkäisemiseksi on hyvä välttää tiettyjä liikuntalajeja, kuten juoksua, hyppelyä ja painavien esineiden nostoja.

Liikkuminen on hyvä aloittaa heti ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen. Voiman ja liikkuvuuden palauttaminen vaatii paljon harjoitusta. Alussa liikutaan kainalosauvojen avulla. Liikkuminen voi olla hankalaa puolen vuoden ajan tekonivelleikkauksen jälkeen. Sairausloma kestää yleensä noin 6−8 viikkoa. Leikkauksen lopullinen tulos nähdään noin vuoden kuluttua leikkauksesta.

Liikkuminen on erittäin tärkeää. Fysioterapeutti laatii jokaiselle potilaalle oman kuntoutusohjelman. Kävely, pyöräily ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja. Raskasta työtä ja liikuntaa, kuten juoksua, tennistä ja laskettelua, on hyvä välttää. 

Onnistuneen leikkauksen jälkeen kipu katoaa ja liikkumiskyky palautuu. 10 vuoden ennuste on hyvä 95 %:lla potilaista. 

 
Mainos:
Mainos:
Mainos: