Märkärupi eli impetigo on erittäin helposti tarttuva ihoinfektio. Sen aiheuttaa yleensä streptokokki- tai stafylokokkibakteeri. Tauti on hyvin yleinen 0–12-vuotiailla lapsilla, mutta voi myös tarttua aikuiseen. Tautia esiintyy pieninä pandemioina erityisesti loppukesästä. Märkärupi tarttuu kosketustartuntana.
Märkärupi tarttuu helposti päiväkodeissa ja kouluissa. Tautia aiheuttavat bakteerit pääsevät ihoon yleensä naarmujen, hyttysten puremien tai ihottumien kautta. Sitä voi esiintyä myös näennäisesti terveellä iholla. Tautia sairastava lapsi ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.
Märkäruven aiheuttaja
Streptokokkibakteeri ja stafylokokkibakteeri aiheuttavat märkärupea. Usein taudin ainoa oire on ihottuma. Märkärupi voi ilmaantua terveelle iholle, mutta usein tulehdusta aiheuttavat bakteerit pääsevät ihoon erilaisten naarmujen, hyttysten puremien tai ihottumien kautta. Atooppista ihottumaa sairastavat ovat erityisen alttiita märkäruvelle.
Märkäruven oireet
Märkäruven ensioire on pieni punainen kutiseva läiskä, johon kehittyy pian pieniä rakkuloita. Kun rakkulat rikkoutuvat, niihin syntyy märkiviä haavoja. Myöhemmin haavojen päälle kehittyy kellanruskeaa karstaa tai rupi. Tauti leviää helposti ympäri kehon, kun ihoa raavitaan. Stafylokokkibakteerin aiheuttamaa infektioita esiintyy erityisesti reisissä ja pakaroissa ja streptokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota etenkin kasvoissa nenän ja suun ympärillä sekä käsissä.
Märkäruven hoito
Jos märkärupi leviää isolle alueelle iholla, lääkäriin on syytä mennä heti. Hoitona käytetään antibioottivoidetta sekä suun kautta otettavaa antibioottikuuria.
Lievemmissä tapauksissa märkärupea voi hoitaa antibioottivoiteella, jota levitetään iholle saippuapesun jälkeen.
Neuvoja märkäruven varalle
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese omat ja lasten kädet saippualla. Käytä kertakäyttöpyyhkeitä.
- Märkärupea sairastavan lapsen kynnet leikataan lyhyiksi.
- Jos märkärupea sairastavalla lapsella on lisäksi ihottumaa, myös ihottuma tulee hoitaa.
- Tyynyliinat ja vaatteet tulisi vaihtaa päivittäin.
- Lelut puhdistetaan päivittäin. Pehmolelut on hyvä kerätä pois, kun märkärupi puhkeaa ja pestä ennen uudelleen käyttöön ottamista.
- Pinnat, joita kosketellaan käsin usein (ovenkahvat), pyyhitään joka päivä.
- Lapsen on hyvä pysyä kotona, kunnes haavaumat ovat kuivuneet ja ruvet irronneet.