Monimuotoinen punavihoittuma on harvinainen ihosairaus. Iholle muodostuu pyöreitä, kokardimaisia läiskiä, joiden keskellä voi olla rakkula. Sairaus vaihtelee lievästä vaikeampaan muotoon ja sitä esiintyy kaiken ikäisillä, myös lapsilla.
Sairauden aiheuttajaa ei yleensä pystytä nimeämään, mutta joissakin tapauksissa syynä voi olla jokin infektio tai lääke.
Taudinkuva
Ihomuutokset ovat yleensä symmetrisiä. Lievä punavihoittuma paranee muutamassa viikossa, mutta sairauden vaikeammassa muodossa ihomuutokset voivat levitä myös limakalvoille. Ihomuutoksia esiintyy eniten käsissä ja jaloissa, mutta ne voivat levitä myös muualle vartaloon. Tyypillinen ihomuutos on muodoltaan kokardimainen, eli siinä on nähtävissä kolme sisäkkäistä rengasta. Sisin rengas on tummanpunainen ja sen keskellä on selkeästi havaittava rakkula. Keskimmäinen rengas on hieman vaaleampi ja usein turvoksissa. Ulommaisin rengas on ohut ja tummanpunainen ja rajaa ihomuutoksen terveestä ihosta.
Vaikeammissa tapauksissa ihomuutoksia on myös limakalvoilla ja ihomuutosten keskellä olevat rakkulat voivat olla suuria.
Syyt
Sairauden aiheuttajana pidetään allergista reaktiota, mutta lähes puolessa tapauksista syy jää epäselväksi. Sairaus voi johtua bakteerin tai viruksen aiheuttamasta infektiosta tai lääkityksestä, sekä joissakin tapauksissa näiden yhdistelmästä.
Herpesinfektion yhteydessä esiintyy toisinaan ihomuutoksia. Tällaisissa tapauksissa punavihoittuma ilmestyy yleensä seuraavan herpesinfektion yhteydessä.
Taudinkulku
Lievässä punavihoittumassa oireet ovat hyvin vähäisiä, eikä rakkuloita muodostu. Limakalvoilla ei myöskään yleensä esiinny muutoksia. Iholle ilmestyy kokardimaisia kuvioita. Iho-oireet kehittyvät muutamassa päivässä ja paranevat muutaman viikon kuluttua. Lievää punavihoittumaa esiintyy tyypillisesti herpesinfektion jälkeen. Oireet ilmestyvät muutaman päivän kuluttua herpeksen puhkeamisesta.
Vaikeassa punavihoittumassa voi esiintyä kuumetta, voimakkaita limakalvomuutoksia sekä suuria rakkuloita sisältäviä ihomuutoksia, jotka voivat levitä laajalle alueelle. Ihomuutoksia voi esiintyä myös huulissa, limakalvoilla suussa ja silmissä sekä sukuelinten alueella.
Hoito
Jos punavihoittuma on herpesviruksen aiheuttama, sairautta hoidetaan tableteilla niin tehokkaasti kuin mahdollista. Hoito on usein pitkäaikainen. Lievä punavihoittuma paranee itsestään muutamassa viikossa.
Vaikeassa punavihoittumassa hoidetaan pääsääntöisesti sairauden takana olevaa syytä, esim. infektiota. Lääkityksestä johtuvaa punavihoittumaa hoidetaan kortisonihoidolla. Ihottumaa hoidetaan kuivattavilla hoidoilla.