Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on osalla naisista tavattava hormonitasapainon häiriö. Monirakkulaisilla munasarjoilla (polycystic ovaries, PCO) taas tarkoitetaan tilaa, jossa munasarjoissa on nestetäytteisiä rakkuloita. Tämä ei vielä tarkoita, että potilaalla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, sillä siihen kuuluu lisäksi hormonaalinen häiriö.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymälle on tyypillistä muun muassa pitkä väli kuukautisten välillä tai kuukautisten puuttuminen kokonaan sekä miehinen karvoitus; esimerkiksi rintakarvoitus ja parran kasvu. Myös aikuisiän akne on mahdollista. Sekä PCO:n että PCOS:n kanssa voi elää normaalia elämää, mutta PCOS saattaa aiheuttaa painonnousua ja hedelmättömyyttä. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän syytä ei vielä tiedetä, mutta oireyhtymän arvellaan olevan osittain perinnöllinen.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän hoito (myös PCO)
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä ei voi parantua, mutta oireita voidaan lievittää ja hoitaa. Jos potilas on ylipainoinen, painon pudottaminen, elämäntapamuutos ja liikunnan lisääminen voivat auttaa palauttamaan hormonitasapainon ennalleen, jolloin kuukautiset palautuvat säännöllisiksi. Lisäksi karvoituksen vähentämiseen ja kuukautisten palauttamiseen säännöllisiksi voidaan käyttää e-pillereitä ja keltarauhashormonia (progesteroni). Hedelmättömyyttä voidaan hoitaa ovulaatiota edistävillä lääkeaineilla.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyvät terveysriskit ja niiden hoito
- Hedelmättömyys: Naisille, jotka haluavat tulla raskaaksi, löytyy useita hoitometodeita. Tiettyjä hormonaalisia lääkeaineita voidaan käyttää stimuloimaan munarakkuloiden kypsymistä, mikä edesauttaa ovulaatiota. Jos lääkkeellä ei saada toivottua tulosta, hoitona voidaan käyttää FSH-pistoksia ihon alle. Hoitoa valvotaan ultraäänellä, jotta voidaan varmistaa, että ylistimulaatiota ja siitä johtuvaa moniraskautta ei tapahdu.
- Insuliiniresistenssi: Monilla munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsivillä on kohonnut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen, sillä heidän insuliiniresistenssinsä on alentunut. Insuliiniresistenssiä voidaan nostaa lääkkeellisesti, jolloin mieshormonin tuotanto vähenee ja riski sairastua kakkostyypin diabetekseen laskee. Lääke voi myös helpottaa painonpudotusta, mutta sitä ei tule käyttää laihdutustarkoituksessa.
- Hirsutismi eli liikakarvaisuus: Miehinen karvoitus hoidetaan antiandrogeeneilla ja e-pillereillä. Antiandrogeenit vaikuttavat ihon tasolla ja e-pillerit vähentävät androgeenien tuotantoa munasarjoissa ja lisäävät sukupuolihormoneita sitovien globuliinien tuotantoa. Lääkkeiden vaikutukset näkyvät kuuden kuukauden kuluessa.
Milloin tulee hakeutua hoitoon?
On aina suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhoitoon, kun huomaa jonkin huolestuttavan muutoksen kehossaan. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän tapauksessa tulee ottaa yhteyttä gynekologiin, jos kuukautiset tulevat alle neljä kertaa vuodessa, jos raskaaksi tulemisessa on vaikeuksia tai jos karvoitus on lisääntynyt lyhyen ajan kuluessa. Oireet eivät aina ole seurausta juuri munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, joten on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tutkimuksia varten.