Nielurisatulehdus on bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdus. Tauti on yleinen lapsilla ja nuorilla, ja sitä esiintyy erityisesti talvella. Tulehdus leviää helposti käsien kautta kosketustartuntana tai pisaratartuntana. Taudin itämisaika on 2–4 päivää. Nielurisatulehduksen tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, nielemisvaikeudet sekä kuume.
A-ryhmän streptokokki on tärkein nielurisatulehduksen aiheuttajabakteeri. A-streptokokin aiheuttamaa nielurisatulehdusta kutsutaan angiinaksi ja sitä hoidetaan antibiooteilla. Virusten tai vaarattomien bakteerien aiheuttamaa nielurisatulehdusta ei tarvitse hoitaa antibiooteilla, vaan ne paranevat itsestään 1–2 viikossa.
Nielurisatulehdus lapsilla
Nielurisatulehdus on hyvin yleinen lapsilla. Varsinkin virusten aiheuttama tulehdus tarttuu käsien kautta kosketustartuntana ja leviää helposti pienten lasten keskuudessa. Käsien pesu on hyvä ehkäisykeino. Myös streptokokin aiheuttama tulehdus voi tarttua, mutta se ei kuitenkaan tartu yhtä helposti kuin virusten aiheuttama tulehdus. Streptokokki-infektio voi tarttua esimerkiksi perheenjäseneltä toiselle. Lapsi on hyvä viedä lääkäriin, jos lapsella on korkea kuume ja voimakas kurkkukipu tai jos kurkkukipuun liittyy hengitysvaikeuksia. On suositeltavaa, että sairastunut lapsi pysyy kotona kolme päivää antibioottihoidon aloittamisesta, koska streptokokin aiheuttama tulehdus voi tarttua vielä 1–2 päivää hoidon aloittamisen jälkeen.
Nielurisatulehduksen hoito antibiooteilla
Streptokokin aiheuttama tulehdus on aina hoidettava antibiooteilla. Normaalisti tulehdus hoidetaan 10 vrk:n penisilliinikuurina. Antibioottikuuria ei saa jättää kesken, sillä se voi johtaa tulehduksen uusiutumiseen.
Antibioottiresistanssi on herättänyt paljon keskustelua viime vuosina. Antibioottiresistanssilla tarkoitetaan esimerkiksi bakteerien kykyä vastustaa tiettyjä antibiootteja. Suomessa on vielä harvinaista, että nielurisojen tulehtumisen aiheuttaa streptokokkibakteeri, joka on vastustuskykyinen käytetylle antibiootille.
Nielurisatulehduksen oireet
Streptokokkibakteeri on tyypillisin nielurisatulehduksen aiheuttaja. Nielurisatulehdus paranee yleensä 1–2 viikossa.
Tyypilliset nielurisatulehduksen oireet
- kurkkukipu ja nielemisvaikeudet
- punoitus kurkussa, suurentuneet nielurisat ja vaalea peite niiden pinnalla
- kuume
- suurentuneet imusolmukkeet leukakulmassa
- pahanhajuinen hengitys
Nielurisatulehduksen toteaminen
Nykyään streptokokin aiheuttama tulehdus todetaan pikatestillä, joka paljastaa A-ryhmän streptokokin 10 minuutissa. G- ja C-ryhmän streptokokit voivat myös aiheuttaa tulehduksen, mutta ne paljastuvat ainoastaan bakteeriviljelyssä. Tämän tutkimuksen tulokset valmistuvat 1–2 vuorokaudessa.
- Bakteerit: Oireina kurkkukipu, nielemisvaikeudet, korkea kuume, peitteet nielurisoissa. Hoidetaan antibiooteilla.
- Virukset: Oireet vaihtelevia, usein pelkkä kurkkukipu. Tulehdusta ei hoideta antibiooteilla, vaan se paranee itsestään 1–2 viikossa.
Nielurisatulehduksen kotihoito
Nielurisatulehduksen aiheuttamaa kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä, kurkkupastilleilla sekä juomalla lämmintä juomaa. Myös kylmät juomat voivat auttaa kovaan kurkkukipuun. Taudin aikana on tärkeää juoda riittävästi.
Antibioottikuuria ei pidä keskeyttää
Streptokokin aiheuttamaa nielurisojen tulehtumista hoidetaan antibiooteilla. Tauti voi tarttua vielä kaksi vuorokautta hoidon aloittamisen jälkeen. Kun lääkekuuri on aloitettu, oireet voivat loppua muutamassa päivässä, mutta lääkekuuria ei kuitenkaan pidä keskeyttää, jotta tauti ei uusiutuisi.
Lapsille on olemassa nestemäistä antibioottia.
Viruksen aiheuttama tulehdus paranee itsestään 1–2 viikossa.
Nielurisatulehdukseen liittyvät komplikaatiot ja muut taudit
Streptokokin aiheuttamaan nielurisatulehdukseen voi joskus liittyä ihottumaa. Tällöin tautia kutsutaan tulirokoksi. Lisäksi tulehduksen yhteydessä voi esiintyä välikorvantulehduksia, poskiontelotulehduksia ja kurkkupaiseita.
Kysely – nielurisatulehdus
Keräämme lisätietoa. Haluaisitko osallistua kyselyymme? Voit vastata kysymyksiin nimettömästi.
Suostuuko lapsesi (0–6 vuotta) ottamaan tabletteja antibioottikuurin aikana?
Kyllä
Ei
En tiedä
Miksi lapsesi ei halua ottaa tabletteja? Voit valita useamman vaihtoehdon.
Maku
Tablettien nieleminen on vaikeaa
Tablettien ottaminen pelottaa
Ei ongelmia
Oletko saanut esimerkiksi hoitajalta tai lääkäriltä neuvoja tablettien antamiseen lapselle? Voit valita useamman vaihtoehdon.
Erimakuiset tabletit
Erikokoiset tabletit
Tablettien murskaaminen
Jokin muu
En ole saanut mitään neuvoja