Kirjoita hakusanasi

Nyrjähdyksiä ja mustelmia syntyy, kun ihon alaiset verisuonet rikkoutuvat ja verta kerääntyy ihon alle.

Nyrjähdyksiä ja mustelmia syntyy, kun ihon alaiset verisuonet rikkoutuvat ja verta kerääntyy ihon alle.

Nyrjähdyksiä ja mustelmia (hematooma)

Mainos:

Nyrjähdys aiheuttaa kipua, turvotusta ja sinerrystä. Pienten verisuonien kudos vaurioituu ja veri pääsee virtaamaan viereisiin kudoksiin. Sama tapahtuu mustelman muodostuessa. Kun iho saa osuman, verisuonia rikkoutuu. Mustelma ihossa on verta, joka näkyy läpi. 

Mitä ovat mustelmat?

On olemassa erityyppisiä mustelmia, kuten iskuista tulleet mustelmat sekä mustuneet silmät ja kynnet. Mustelma on ihon alle kertynyttä verta, joka johtuu kolahduksista. Kun saat iskun, pienempiä verisuonia eli hiussuonia katkeilee. Jos mustelma pullistuu, se johtuu siitä, ettei ihon alla ole tilaa. Mustelma on siis verta, joka näkyy ihon läpi. Mustelma vaihtaa väriä parantuessaan. Se katoaa yleensä hiljalleen parin viikon aikana. Paranemisen aikana esiintyy niin punertavaa, sinimustaa, vihertävää kuin keltaistakin väriä. Keltainen väri johtuu bilirubiinista, joka on hemoglobiinin hajoamistuote. 

Mistä nyrjähdykset johtuvat?

Nyrjähdykset johtuvat nivelsiteistä, jotka ikään kuin revähtävät. Nyrjähdyksiä tapahtuu esimerkiksi kaatuessa tai liikunnan yhteydessä. Ne voivat aiheuttaa verenvuotoa, turvotusta ja kipua. Yleensä nyrjähdyksen yhteydessä ilmaantuu myös mustelma. 

Mitä nyrjähdyksille voi tehdä?

Nyrjähdyksen sattuessa ensimmäinen tehtävä asia on siteen laittaminen. Siteen tulee olla kireä. Sillä pyritään vähentämään turvotusta. Nyrjähtänyt ruumiinosa tulisi nostaa korkealle ja antaa olla kireässä siteessä noin 20–30 minuuttia. Noin minuutin levon jälkeen nyrjähtäneeseen kohtaan laitetaan taas side, tällä kertaa hieman löysempi. Kylmä vaikuttaa rauhoittavasti ja helpottaa turvotusta, mutta sen vaikutus nyrjähdyksen hoidossa on silti kyseenalainen. Kun kylmähoito otetaan pois, lisääntyy verenvirtaus taas vahingoittuneeseen ruumiinosaan. 

Miten aloittaa harjoittelu nyrjähdyksen jälkeen?

Kun turvotus ja pahin kipu ovat hellittäneet, voi nyrjähtänyttä kohtaa alkaa taas käyttämään. Yhden tai kahden lepopäivän jälkeen on hyvä lähteä liikkeelle. Liikkeelle lähteminen on hyvä senkin takia, että sillä voidaan välttää vaurioituneen kudoksen arpeutumista. Aluksi voi olla hyvä tehdä voimaharjoittelua. Aluetta ei kuitenkaan kannata rasittaa liikaa fyysisesti. 

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: