Kaikki kuorsaus ei häiritse. Nenä voi vähän tuhista tai huono nukkumisasento voi aiheuttaa lievää kuorsausta. Monelle kuorsaus on kuitenkin todellinen ongelma, jolla voi olla jopa lääketieteellisiä syitä ja vakavia seurauksia.
Mitä kuorsaus oikeastaan on?
Kuorsaus syntyy nenässä tai kurkussa. Useimmiten ongelma on kurkussa, jolloin ilma ei virtaa kunnolla nielun läpi. Jos ilma virtaa nopeasti, pehmeät osat (kuten pehmeä kitalaki) voivat alkaa väristä ja silloin alkaa kuorsata.
Sekä miehet että naiset kuorsaavat. Nykyään on apuvälineitä, jotka ovat tehokkaampia kuin pelkkä tyynyn painaminen korviensa päälle.
Miksi joku kuorsaa?
Jopa puolet aikuisista kuorsaa, miehet kuitenkin useammin. Voidaan havaita, että kuorsaavien naisten osuus kasvaa vaihdevuosien jälkeen. Mitä kuorsaus voi johtua?
Kuorsauksen yleiset syyt
- Stressi ja/tai väsymys
- Alkoholi ja/tai tupakointi
- Syvä uni ja/tai liian vähäinen uni
- Ahdas nielu ja/tai suuret nenäkuorikot
- Rentouttavat lääkkeet ja/tai kipulääkkeet
- Isot nielurisat ja/tai polyypit (koskee lapsia)
- Ylipurenta tai pieni alaleuka
Kuorsausta on kahta eri tyyppiä, sosiaalista ja lääketieteellistä. Sosiaalista kuorsausta pidetään vaarattomana, mutta lääketieteellinen kuorsaus on syytä tutkia. Osa kuorsauksen syistä liittyy elämäntapoihin, ja niihin voi vaikuttaa tottumuksiaan muuttamalla sekä erilaisten apuvälineiden ja hoitomuotojen avulla.
Mikä kuorsaustyyppi minulla on?
Tuntuuko olo yhtäkkiä väsyneeltä aamulla ja päivällä? Ehkä sinun on vaikea keskittyä? Syynä voi olla niin sanottu uniapnea, joka voidaan havaita kuorsauksen yhteydessä. Uniapneasta kärsivien kuorsausta kutsutaan lääketieteelliseksi, ja se on syytä tutkituttaa lääkärillä.
Uniapnea tarkoittaa hengityskatkoksia, joiden aikana keho menee hätätilaan äkillisen hapenpuutteen vuoksi. Se voi pitkällä aikavälillä johtaa korkeaan verenpaineeseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. On myös tyyppi, jota kutsutaan sentraaliseksi uniapneaksi. Silloin aivot eivät tunne hapenpuutetta, mikä johtuu hermoratojen tai aivojen vaurioista. Kuorsauksesta kärsiviä lapsia voidaan joskus auttaa poistamalla nielurisat.
Sosiaalinen kuorsaus ei aiheuta suoranaista vaaraa kuorsaajalle, mutta voi olla häiritsevää kuorsaajalle ja läheisille. Molemmat kuorsaustyypit vaikuttavat päivittäiseen elämäämme, sekä henkilökohtaisesti että parisuhteeseen. Kuorsaajan kanssa eläminen on moninkertaisesti vaikeampaa kuin eläminen kuorsaajana. On tärkeä keskustella asiasta, olla avoimia toisilleen ja ymmärtää, että uni on tärkeä osa hyvinvointiamme.
Väsyneenä saa usein vähemmän aikaan, keskittyy huonommin eikä jaksa olla sosiaalinen – siitä ei ole kenellekään hyötyä. Siksi onkin onni, että kuorsaamisen hoitoon löytyy apukeinoja!
Kuorsaamisen hoito – lääkäri Bertil Dahlgren antaa neuvoja
Lääkäri Bertil Dahlgren on lääketieteellisen kuntoutuksen ja työterveyshuollon erikoislääkäri, ja hänellä on kokemusta kuorsaavien potilaiden kanssa työskentelystä.
– Kuorsaus on ilmiö eikä periaatteessa sairaus, mutta se vaikuttaa usein haitallisesti terveyteen, jaksamiseen ja energiaan. Olen erikoistunut lääkärinä lääketieteelliseen kuntoutukseen, ja siinä on kyse varsinkin jaksamisen ja energian palauttamisesta. Esitän aina kysymyksiä väsymyksestä ja unesta potilailleni. Olen tehnyt sitä monta vuotta, mutta systemaattisemmin lääkärinurani viime aikoina.
Bertil Dahlgren uskoo, että sosiaalinen kuorsaus on lisääntynyt useista syistä.
– Kuorsaus ilmiönä on lisääntynyt, mikä johtuu muun muassa väestön painon ja painoindeksin noususta. Muita tekijöitä voivat olla lisääntynyt alkoholin juominen arki-iltoina sekä kuivempi sisäilma sekä allergioiden yleistyminen. Toivottavasti tieto siitä, että apua on saatavilla, on saanut useammat ihmiset hakemaan apua.
Purentakiskoja on käytetty jo vuosia, Bertil Dahlgren kertoo, aluksi hampaiden narskuttelun ehkäisemisessä mutta myös kuorsauksen hoitoon.
– Hammaslääkärit valmistavat yksilöllisiä kuorsauskiskoja, ja unilaboratoriossa tehdyn tutkimuksen jälkeen yksi toimenpiteistä voi olla kiskon suositteleminen. Vaikutus johtuu siitä, että alaleuka työntyy eteenpäin. Nielun seinämä seuraa hieman mukana ja ilma pääsee virtaamaan paremmin nielussa.
Kuorsauskiskojen ja kuorsaussuihkeen yhdistelmästä voi olla hyötyä, Bertil Dahlgren sanoo.
– Suihkeen vaikutusmekanismi on erilainen, koska se parantaa limakalvon toimintaa ja vähentää nielun limakalvon turvotusta. Jos suihke tai kuorsauskisko yksinään ei riitä, on hyvä muistaa, että yhdistämällä menetelmät voi saada hyvän synergiavaikutuksen (yhteisvaikutuksen).
Apua kuorsaukseen
Kuorsaukseen ja unen puutteeseen on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Nykyään on olemassa erilaisia tehokkaita apuvälineitä kuorsauksen lopettamiseen jo mainittujen kuorsauskiskon ja suihkeen lisäksi.
On tärkeää valita omiin oireisiin sopiva apuväline. Jos kuorsaus tapahtuu suun kautta, nenäsumute ei auta ja päinvastoin. Selvitä, millaisesta kuorsauksesta kärsit, niin apuvälineen valinta on helpompaa
- Kuorsaussuihketta käytetään, jotta kuorsausta aiheuttavat kitalaen pehmeät osat kiinteytyvät eivätkä aiheuta kuorsausta. Suihke, joka ei ole tahmea eikä tunnu epämukavalta, on hyvä nukkumaan mennessä.
- Nenäsumute voi auttaa nenän tukkoisuudesta johtuvassa kuorsauksessa.
- Purentakisko auttaa lisäämään tilaa hengitysteissä työntämällä alaleukaa eteenpäin. Eri tutkimuksissa on havaittu, että purentakisko on tehokas apuväline.
- Sieraintenlevitin laajentaa sieraimet ja helpottamaa siten kuorsaajan hengitystä. Myös urheilijat käyttävät niitä helpottamaan nenän kautta hengittämistä.
- Unimaski (CPAP) on maskityyppi, jota käytetään pääasiassa uniapnean hoitoon.
Uneen kannattaa suhtautua vakavasti!
Kuorsaamisesta voi pitkällä aikavälillä muodostua vakava yhteiskunnallinen ongelma. Väsymys ja uupumus eivät edistä kansanterveyttä eivätkä tuottavuutta.
Kuorsaus voi johtua myös muista terveysongelmista, ja siksi on tärkeää suhtautua niin nukkumiseen kuin kuorsaukseen vakavasti. Bertil Dahlgren toteaa vielä lopuksi:
– Lähtökohtaisesti on syytä harkita lääkärissä käyntiä. Voi olla, että verenpaine on koholla tai että on olemassa tekijöitä, joita ei saa kuntoon kuorsauskiskolla. Unilaboratorioon tai korva-nenä-kurkkulääkärille on usein pitkä odotusaika ja sinne pääsyä odottaessa on hyvä kokeilla kiskoa ja/tai suihketta. Muista, että on olemassa haitallisia kuorsauksen muotoja, jotka aiheuttavat hengityskatkoksia unen aikana. Niihin ei ehkä riitä kuorsauskisko, vaan tarvitaan myös muita menetelmiä.
10 vinkkiä kuorsaajalle
Kuorsaus voi siis olla vaarallista tai suhteellisen vaaratonta, mutta silti hankalaa. Mitä sitten voi tehdä itse välttääkseen kuorsaamista?
- Selällään nukkumista kannattaa välttää, sillä vaarana on hengitysteiden tukkeutuminen.
- Ylipainosta kärsivien kannattaa pyrkiä pudottamaan painoa, koska ylipaino on yleinen kuorsauksen syy.
- Tupakointi kannattaa lopettaa, koska tupakointi turvottaa limakalvoja ja edistää kuorsaamista.
- Alkoholin käyttöä kannattaa vähentää, koska alkoholi rentouttaa nielun lihakset ja lisää kuorsaamisen riskiä.
- Unta on hyvä seurata – kärsitkö usein unihäiriöistä? Jos ei ole levännyt, se voi johtaa kuorsaamiseen.
- Erilaisia apuvälineitä voi testata – kuorsauskiskoa, nielu- tai nenäsuihketta tai maskia kuorsauksen ehkäisemiseksi.
- Kumppanin kanssa on hyvä keskustella, hän todennäköisesti kärsii kuorsauksestasi.
- Vakavista ongelmista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
- Jos käyttää lääkkeitä ja epäilee, että ne aiheuttavat kuorsausta, lääkäri voi antaa neuvoja siihen.
- Nukkumiseen kannattaa suhtautua vakavasti, koska uniongelmat, kuorsaus ja pahimmassa tapauksessa uniapnea eivät ole hyväksi terveydelle. Jokainen ansaitsee hyvät yöunet!