Pustulosis palmoplantaris on kämmenissä ja jalkapohjissa esiintyvä ihotauti. Se ilmenee ihon punoituksena ja hilseilynä: myös kellertäviä märkärakkoja voi esiintyä. Märkärakot eivät ole kuitenkaan tarttuvia, eivätkä ne sisällä bakteereita. Rakkojen kuivuessa niiden pinta tummuu ja muuttuu hilseilevämmäksi. Kämmenessä ihomuutokset näkyvät yleensä peukalon kohdalla tai pikkusormen sivulla, joskus myös keskellä kämmentä. Jaloissa muutokset näkyvät useimmiten jalkaholvissa, kantapäissä tai jalkojen sivuilla. Terveen ja sairaan ihon raja on usein selkeä.
Taudin syyt
Taudin varsinaisia syitä ei tunneta. Yleiset infektiot, influenssa ja angiina voivat pahentaa taudin oireita. Myös psyykkiset stressitekijät voivat vaikuttaa taudin esiintymiseen. 95 % tautiin sairastuneista on tupakoitsijoita. Kilpirauhasvaivoista kärsivät voivat myös olla alttiita sairastumaan tautiin, vaikkakin näiden kahden vaivan yhteyttä ei toistaiseksi ole täysin kyetty varmistamaan.
Monet pitävät tautia psoriasis-muotona ja yksittäisiä psoriasisläikkiä voikin esiintyä muualla vartalossa. Yhteydestä psoriasikseen on kuitenkin kiistelty.
Hoito
Tauti on sitkeä ja vaikeasti hoidettavissa. Hoidoista huolimatta vaiva voi kestää vuosia. Kortisonivoiteet lievittävät oireita, mutta eivät täysin poista niitä. Taudin akuutissa vaiheessa kortisonivoiteen ja peittävien sidekääreiden käyttö voi olla hyödyksi. Pehmentävä, tervankaltainen valmiste voi myös lievittää oireita. Antibioottihoito tetrasykliinitablettimuodossa voi yksittäisissä tapauksissa olla hyödyksi. Niin sanottu pehmytröntgen voi kroonisemmiksi luokitelluissa tapauksissa olla tehokasta.
Tablettihoito A-vitamiinia muistuttavalla asitretiinilla voi joskus auttaa, mutta sitä ei tulisi käyttää pitkäkestoisesti. Valohoidon ja tablettihoidon, niin sanotun PUVA-metodin, yhdistelmä on usein paras hoitomuoto sitkeämmissä tapauksissa. PUVA-hoitoa annetaan 2-3 kertaa viikossa yleensä 3-6 kuukauden ajan, joskus jopa kauemmin. Hoidon vaikutusta voidaan vahvistaa käyttämällä lisäksi asitreenitabletteja.
Taudin oireiden hoitoon löytyy siis vaihtoehtoja, vaikka tauti onkin vaikeasti hoidettavissa.