Kirjoita hakusanasi

Suonikohjuja suurennettu suonet, yleensä jalkoihin, joka laajenee korkean paineen takia.

Suonikohjuja suurennettu suonet, yleensä jalkoihin, joka laajenee korkean paineen takia.

Suonikohjut

Mainos:

Suonikohjut johtuvat jalkojen laskimoiden puutteellisesta toiminnasta ja laskimoiden laajenemisesta. Suonikohjuja syntyy, kun laskimoissa olevat läpät vahingoittuvat. Vahingoittunut läppä ei pysty estämään veren virtaamista väärään suuntaan, vaan laskee verta molempiin suuntiin. Laskimossa oleva paine nousee ja suoni laajenee ja pullistuu. Suonikohjut ovat vaarattomia, mutta voivat olla kipeitä ja aiheuttaa jaloissa turvotusta.

Kuka saa suonikohjuja?

Tutkimusten mukaan suonikohjuja muodostuu varsinkin 30−40-vuotiaille naisille ja miehille. Arviolta joka kolmas saa jossakin vaiheessa elämäänsä suonikohjuja. Suonikohjut ovat usein perinnöllisiä, mutta ne voivat johtua myös liikkumattomuudesta tai seisomatyöstä.

Oireet

Suonikohjuja esiintyy eniten jaloissa. Suonikohjut ovat pitkiä, paksuja ja sinisiä raitoja, ja niitä esiintyy varsinkin pohkeissa. Suonikohjut voivat olla oireettomia, mutta ne voivat olla myös kipeitä ja kosketusarkoja sekä aiheuttaa jaloissa turvotusta ja kutinaa. Kipua ja turvotusta esiintyy varsinkin pitkään jatkuneen liikkumattomuuden tai seisomisen jälkeen. Kutinaa esiintyy yleensä suonikohjun päällä. Jos suonikohjut ovat kipeitä tai aiheuttavat vaivaa, kannattaa lääkäriin hakeutua.

Hoito

Pitkään jatkuvaa seisomista ja istumista kannattaa välttää. Lisäksi jalkojen ristimistä tulee välttää istumisen aikana. Asentoa kannattaa vaihtaa usein, kun istutaan tai seisotaan. Jalkojen liikuttelu voi vähentää suonikohjuista johtuvaa kipua. Hoitosukat ovat hyvä apu suonikohjujen hoidossa, sillä ne vähentävät jalkojen turvotusta ja lievittävät oireita. Hoitosukat puristavat jalkoja ja estävät siten pinnallisten laskimoiden laajenemista. Muutoin puristavia kenkiä, sukkia ja vaatteita on syytä välttää, koska ne voivat pahentaa suonikohjuista johtuvaa kipua. Jos suonikohjuista on paljon haittaa ja ne ovat kipeitä, niitä voidaan hoitaa leikkauksella.

Muut hoidot

Vaikeissa tapauksissa suonikohjuja voidaan hoitaa helpoiten ultraääniohjatulla suonensisäisellä laserhoidolla ja vaahtoruiskutushoidolla. Laserhoidossa hoidettavat suonet paikallistetaan ultraäänen avulla, ja suoni hoidetaan käyttämällä laserkuitua. Vaahtoruiskutushoidossa laskimot tukitaan, jolloin verenkierto paranee jaloissa ja suonikohjut häviävät. Lisäksi suonikohjuja voidaan poistaa mm. perinteisellä leikkaushoidolla.

Miksi suonikohjuja kannattaa hoitaa?

Hoitamattomana suonikohjut voivat pahentua ja aiheuttaa iholla värinmuutosta. Ihottumaa, kutinaa ja jalkakipuja voi myös esiintyä. Suonikohjut voivat myös altistaa jalkojen tulehduksille ja pinnallisille verihyytymille.

Suonikohjujen ehkäiseminen

Suonikohjuja voidaan ehkäistä säännöllisellä liikunnalla. Kävely ja pyöräily sekä lajit, joissa harjoitetaan jalkalihaksia, ovat suositeltavia, koska ne edistävät jalkojen verenkiertoa.

Kuva:

Jalka, jossa on suonikohjuja.

Kuvateksti:

Suonikohjut johtuvat laskimoiden laajenemisesta.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: