Osa syövistä esiintyy elämäntavoista huolimatta: esimerkiksi henkilö, joka ei ole ikinä polttanut tupakkaa edes passiivisesti, voi sairastua keuhkosyöpään. Kolme neljäsosaa kaikista syövistä riippuu kuitenkin ympäristötekijöistä – joko elämäntyylistä tai itse ympäristöstä. Kasvainbiologian professorin Bengt Westermarkin mukaan noin 30 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä. Syöpien muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät ja aihetta tutkitaan paljon. Seuraavien neuvojen avulla voi alentaa avulla omaa syöpäriskiä.
1. Lopeta tupakointi – tai älä edes aloita!
Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia. 10–15 vuotta lopettamisen jälkeen entisen tupakoijan syöpäriski on laskenut samalle tasolle kuin henkilöllä, joka ei ole koskaan tupakoinut. Pitkäaikaisen passiivisen tupakoinnin terveysriskit ovat samat kuin tupakoinnin.
Tupakoinnin riskeistä suurin ja tunnetuin on yhteys tupakanpolton ja keuhkosyövän välillä. Myös kurkun, suuontelon, virtsarakon, munuaisten, mahalaukun, kohdun, kohdunkaulan ja haiman syöpiin sairastumisen riski kasvaa tupakoijalla. Tupakoinnin lopettamiseen on erilaisia apuvälineitä.
2. Ota aurinkoa turvallisesti
Vaatteet ovat paras suoja aurinkoa vastaan. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, että lapsilla on päällään auringolta suojaavia vaatteita. On myös hyvä välttää auringonpaistetta sen ollessa vahvimmillaan kello 11 ja 15 välillä. Tänä aikana kannattaa pysytellä varjossa tai sisätiloissa.
Aurinkovoiteet pienentävät ihosyöpäriskiä. Kannattaa käyttää sekä UVA- että UVB-säteilyltä suojaavaa vedenkestävää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on korkea (yli 15). Muista aina levittää voidetta paksu kerros sekä lisätä voidetta muutaman tunnin välein ja aina uimisen jälkeen.
3. Suojaa itseäsi infektioilta
HPV eli ihmisen papilloomavirus on virus, joka kasvattaa kohdunkaulan syövän riskiä. HPV leviää sukupuoliyhdynnässä ja tartunnan saamisen todennäköisyys kasvaa kumppanien lukumäärän mukana. Kondomi suojaa infektiolta, mutta varmin suojauskeino on rokotus, joka alentaa kohdunkaulan syövän riskiä noin 70 prosentilla.
4. Käy ottamassa irtosolunäyte
Suurin osa Suomen kunnista kutsuu 35 vuotta täyttäneet naiset joka viides vuosi papa-kokeeseen eli irtosolunäytteenottoon, josta voidaan havaita kohdunkaulan syöpä. Useimmat naiset, joilta löydetään solumuutoksia, voidaan hoitaa. Hoito on suhteellisen yksinkertaista ja hellävaraista. Myös papilloomavirukselta suojaavan rokotteen saaneiden naisten tulisi käydä testeissä, joihin heidät kutsutaan.
5. Tutki rintasi ja käy mammografiassa
Mammografialla eli rintojen röntgenkuvauksella voidaan löytää ja tutkia rinnan muutoksia ja mahdollisia kasvaimia. Mitä aikaisemmin kasvain löytyy ja mitä pienempi se on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä syövästä parantuu täysin. Suomessa järjestetään ilmainen rintasyöpäseulonta 50–69-vuotiaille naisille.
6. Käy PSA-testissä
PSA on lyhennys prostataspesifisestä antigeenistä, jota tuottavat eturauhasen rauhassolut. PSA:ta löytyy suurina pitoisuuksina siemennesteestä ja verestä. Veren normaalia korkeammat PSA-pitoisuudet voivat olla merkki sairaudesta eturauhasessa. Kyseessä ei kuitenkaan välttämättä ole syöpä. Noin joka kymmenennellä keski-ikäisellä tai sitä vanhemmalla miehellä on korkea PSA-arvo eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun takia.
Jos miehellä kuitenkin testin jälkeen todetaan eturauhassyöpä, kuluu yleensä keskimäärin viidestä viiteentoista vuotta ennen kuin syöpä aiheuttaa oireita. Tänä aikana mies ei olisi huomannut syöpää ilman PSA-testiä. On kuitenkin mahdollista löytää eturauhassyöpä, joka ei olisi koskaan edes tullut aiheuttamaan oireita. Vielä ei valitettavasti löydy keinoa, joka erottaisi ne, jotka eivät tule saamaan oireita niistä, jotka sairastuvat.
7. Vältä liikalihavuutta
On löytynyt todisteita yhteydestä ylipainon ja syövän välillä. Yhteys koskee ainakin kohdun, munuaisten, rintojen ja ruokatorven syöpiä ja luultavasti myös maksa-, sappirakko- ja haimasyöpiä.
8. Käytä alkoholia maltillisesti
Alkoholin suurkulutus on riskitekijä maksan, ruokatorven, nielun ja kurkun syöville ja rintasyövälle.
9. Ole fyysisesti aktiivinen
Liikkumattomuus lisää paksusuolen, peräsuolen ja kohdun syöpien sekä rintasyövän riskiä.
10. Selvitä, löytyykö työympäristöstäsi riskitekijöitä.
Esimerkiksi tietyt kemikaalit voivat nostaa syöpäriskiä.
Uutisia syöpätutkimuksesta
Rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat yleisiä syövän muotoja. Tulevaisuudessa saatetaan pystyä toteamaan verikokeen avulla, onko potilaalla rinta- tai eturauhassyöpä. Tämän voivat tehdä mahdolliseksi professorien Carl Borrebaeck ja Thomas Laurell löydöt vasta-aineiden ja niinkutsuttujen biomatriisien saralla. Tutkijat toivovat voivansa tulevaisuudessa nähdä potilaan verestä kerätyistä syöpäsoluista, kuinka syöpä on levinnyt ja onko kasvain vastannut siihen kohdistettuun hoitoon.
Tietyt kipulääkkeet voivat suojata syövältä
Asetyylisalisyylihappo, jota löytyy tietyistä kipulääkkeistä, ehkäisee halvauksia ja sydäninfarkteja. Viime vuosina useat tutkimukset ovat osoittaneet, että se luultavasti myös suojaa syövältä. Suoja koskee toistaiseksi erityisesti paksusuolen syöpiä ja rintasyöpää, mutta mahdollisesti myös leukemiaa sekä kasvaimia keuhkoissa ja eturauhasessa. Lääkärit varoittavat kuitenkin, että tällaista hoitoa ei saa aloittaa omin päin. Asetyylisalisyylihapon käyttöön voi liittyä riskejä – varsinkin herkkävatsaisilla. Asetyylisalisyylihapon pitkäaikaiskäyttö saattaa myös aiheuttaa haimasyöpää.
Nobelilla palkittu tutkimus voi auttaa parantamaan syöpää
Vuonna 2009 lääketieteen Nobelin palkinto myönnettiin amerikkalaisille Elizabeth Blackburnille, Carol Greiderille ja Jack Szostakille. He saivat palkinnon ratkaistuaan, miten kromosomeja voidaan kopioida solujakautumisessa ja suojella telomeerien hajoamiselta. Telomeerit ovat eräänlaisia ”huppuja” kromosomien päissä, ja ne estävät kromosomien loppupäitä hajoamasta. Telomeraasientsyymi vastaa näiden ”huppujen” uudelleenrakentamisesta solunjakautumisen yhteydessä.
Löytö on tärkeä syöpätutkimukselle. Syöpäsolut voivat jakautua loputtomasti ja on havaittu, että niissä on normaaleja soluja enemmän telomeraasientsyymiä aktiivisena. Tutkijat toivovat, että syöpää voitaisiin hoitaa poistamalla telomeraasientsyymiä näissä soluissa. Rokotteita, jotka on suunnattu kohonneita telomeraasimääriä sisältäviin soluihin, testataan parhaillaan.