Kirjoita hakusanasi

Syylät ovat vaarattomia, mutta usein epämukavia.

Syylät ovat vaarattomia, mutta usein epämukavia.

Syylät

Mainos:

Syylä on viruksen aiheuttama pieni kasvain, joka tarttuu helposti henkilöltä toiselle tai muualle omaan vartaloon.

Syylän aiheuttaa HP-virus (human papilloma virus), joka tarttuu esim. suoran kosketuksen kautta. Syylän itämisaika on keskimäärin kuusi kuukautta. Syylät ovat vaarattomia, mutta ne voivat olla kivuliaita ja tuntua epämukavilta. Niitä voidaan hoitaa.

Miten syylät syntyvät?

Syylät ovat viruksen aiheuttamia kasvaimia. Niitä aiheuttavia viruksia on useita. Virukset viihtyvät lämpimässä ja kosteassa ympäristössä ja leviävät helposti esim. uimahalleissa ja muissa paikoissa, joissa kuljetaan avojaloin. Ne voivat tarttua myös suoran kosketuksen kautta.

  • Syylät ovat yleisimpiä infektioita maailmassa.
  • Syylät tarttuvat helposti. Syyliä aiheuttavia viruksia on yli 100.
  • Virukset viihtyvät lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, kuten uimahalleissa ja kuntosaleilla.
  • Virus tunkeutuu iholla olevaan haavaan tai halkeamaan.
  • Syylä voi tarttua suoran kosketuksen välityksellä henkilöltä toiselle, tai se voi levitä muualle omaan vartaloon. 

Syylien määrä vaihtelee – joillakin niitä saattaa olla vain yksi ja toisilla useita, jopa 10−20 kappaletta. Uusien syylien hoitaminen on helpompaa kuin vanhojen.

Tavallisimmat tartuntapaikat

Yleisimpiä syylien tartuntapaikkoja ovat uimahallit ja kuntosalit. Ne leviävät myös helposti perheenjäseneltä toiselle. Syylät voivat olla kipeitä tai tuntua aralle, mutta yleensä ne ovat lähinnä kiusallisia.

Syylien ulkonäkö vaihtelee: syylä voi kasvaa sisäänpäin tai kohota iholta. Sisäänpäin kasvavia syyliä esiintyy tyypillisesti jalkapohjissa. Kukkakaalia muistuttavia, iholta kohoavia syyliä esiintyy käsissä ja muualla vartalossa. Syylät paranevat itsestään, mutta hyvin hitaasti. Useimmat syylät katoavat kahdessa vuodessa. Hoidettu syylä voi palata takaisin heti hoidon jälkeen. Joillakin ihmisillä syyliä voi esiintyä vuosikymmenien ajan.

Syylät ovat lapsilla yleisiä 

Lapset saavat syyliä aikuisia herkemmin. Tämä johtuu pääasiassa lasten kehittymättömästä immuunipuolustuksesta. Tutkimusten mukaan syyliä esiintyy jopa 30 %:lla alle 12-vuotiasta lapsista. Lapsella voi olla useita syyliä yhtä aikaa.

Syyliä esiintyy myös aikuisilla, mikä johtuu yleensä heikentyneestä immuunipuolustuksesta.

  • Syylä on vaaraton kasvain.
  • Syylä voi kasvaa sisäänpäin tai kohota ihosta.
  • Syyliä ilmestyy etenkin käsiin ja jalkoihin.
  • Syylien määrä vaihtelee. Joillakin voi olla jopa 10−20 syylää.
  • Uutta syylää on helpompi hoitaa kuin vanhaa.

Hoito

Muurahaishappo: Muurahaishappo, eli metaanihappo, on osoittautunut tehokkaaksi syylien hoitomuodoksi. Hoito on kivuton ja sopii myös lapsille. Hoitokertoja tarvitaan vähintään 4−5 kappaletta. 90 %:lla henkilöistä syylät ovat kadonneet 12 hoitokerran jälkeen. Muurahaishappo imeytyy syylään ja kuivattaa sen tehokkaasti. Iholle ei jää arpia. Hoito on kivuton ja sopii siksi hyvin lapsille ja henkilöille, joilla on useita syyliä. 

Muita hoitomuotoja ovat mm. leikkaus, jäädytys ja polttaminen.

Salisyylihappo: Apteekeissa on useita salisyylihappoa sisältäviä valmisteita, kuten voiteita, rasvoja, geelejä ja laastareita. Aine muodostaa syylän päälle kalvon, joka irrottaa kuolleen kudoksen. Kalvo poistetaan kerran viikossa. 

Trikloorietikkahappo: Trikloorietikkahappoa käytetään kemialliseen kuorintaan. Hoito ei sovellu alle 4-vuotiaille lapsille, raskaana oleville tai imettäville. Trikloorietikkahapolla voidaan hoitaa korkeintaan kolme syylää kerrallaan. Aineen kuivuminen/vaikuttaminen vie yli 15 minuuttia.

Kryohoito (jäädyttäminen): Syylä jäädytetään nestetypellä, jonka haihtumislämpötila on -196 astetta. Isommat syylät saattavat vaatia useita hoitokertoja, 3−4 viikon välein. Hoito saattaa olla kivulias.

Leikkaus: Syylä voidaan poistaa menestyksekkäästi leikkauksella. Toimenpide saattaa olla kivulias, ja haavan paraneminen voi viedä useita viikkoja.

Elektrokoagulaatio: Syylä poistetaan sähkön avulla. Polttohoito on tehokas, mutta jättää iholle arven.

Laser: Laserhoitoa käytetään etenkin suurten syylien poistamiseen. Sitä käytetään myös, jos syyliä on useita. Hoito ei jätä iholle arpia. Haavan paraneminen kestää joitakin päiviä.

Lopuksi

Syylän itämisaika on keskimäärin 6 kuukautta. Syylät ovat vaarattomia, mutta usein epämukavia. Ne saattavat olla myös kipeitä. Syyliä voidaan hoitaa, mutta ne paranevat myös itsestään.

Syylien tarttumista voidaan ehkäistä käyttämällä tossuja tai kenkiä uimahalleissa ja kuntosaleilla.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: